Includerea lui Ilan Șor și a Partidului ȘOR sub sancțiunile SUA ar putea deschide calea spre declararea în afara legii a formațiunii conduse de deputatul fugar: Opinia ministrului Justiției

26 octombrie 2022, 20:15 Justiție 249
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.  Sursa: Replica Media

Includerea lui Ilan Șor și a Partidului ȘOR sub sancțiunile SUA ar putea deschide calea spre declararea în afara legii a formațiunii conduse de deputatul fugar. Cel puțin aceasta a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco într-o conferință de presă din această seară, menționând că partidul ar putea fi lichidat printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare.

„Având în vedere această decizie de astăzi, urmează a fi analizată încă o dată prin prisma prevederilor care țin de declararea neconstituționalității unor partide politice. Eu am spus anterior că un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată falsificarea ilegală a acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare.

Cred că după această decizie (n.red. a Guvernului SUA) putem să discutăm suplimentar”, a punctat ministrul Justiției.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a completat la acest subiect că „până la urmă va fi decizia Parlamentului și va fi luată în baza unor acțiuni care să ia în considerație Constituția și construcția legislativă a țării”.

Amintim că, începând de astăzi, 26 octombrie, Statele Unite ale Americii impune sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Fostul lider al PDM este sancționat în baza ordinului executiv 13818 care are la bază și pune în aplicare legea Magnitsky pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Cât privește deputatul fugar Ilan Șor, sub sancțiuni cade și soția acestuia - Sara Șor, cunoscută mai mult cu numele scenic Jasmin, Partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media