Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe critică incidentul de la Ambasada Rusiei de la Chișinău: „Situația este în acest caz revoltătoare”

11 octombrie 2022, 16:23 Rusia 282
Maria Zaharova la briefing.  Sursa: captura video

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe acuză autoritățile de la Chișinău de încălcarea convenției de la Viena care asigură securitatea misiunilor diplomatice și că este indiferentă față atacurile la misiunea diplomatică rusă din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul briefingului săptămânal pe care îl desfășoară Maria Zaharova.

„Probabil că (autoritățile de la Chișinău n.red.) iau exemplu de la prietenii lor mai mari, la fel se întâmplă în SUA, Canada, chiar și țări UE. Situația este in acest caz revoltătoare, practic de la începutul operațiunii militare speciale în fața Ambasadei au loc proteste zilnice care nu dau pace angajaților să lucreze, iar autoritățile nu reacționează, sau o fac foarte izolat. Ei pur și simplu nu respectă Conventia de la Viena care garantează securitatea oricărei misiuni diplomatice acreditată. Ei ne spun că fac tot ce e posibil. Tot ce e posibil pentru ce? Ca să continue aceste acte violente?”, se întreabă Maria Zaharova.

Demnitara de la Moscova amintește că Ambasada Rusiei de la Chișinău a emis o notă de protest și cere investigarea cât mai rapidă a situației. Zaharova spune că incidentul de vineri noaptea este unul suspect. Asta deoarece carabinierii care asigură paza non-stop a clădirii nu au intervenit, poliția a venit abia peste o oră de la apel, iar Serviciul de Informație și Securitate nici nu s-a interesat de incident.

„În același timp provocările continuă și sperăm că autoritățile din Moldova să respecte convențiile internațional, dar daca nu respectă, sa spună deschis că nu poate. Însă trebuie să știe că are obligația de a asigura securitatea misiunii diplomatice, la fel cum o are și o face Rusia cu Ambasada Moldovei de la Moscova”, a încheiat Zaharova.

Amintim că, În seara zilei de 7 octombrie, exact în ziua când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și-a sărbătorit ziua de naștere, ambasada Federației Ruse de la Chișinău, a fost vandalizată. Pe poarta misiunii diplomatice a fost scris un mesaj anti-Putin, au fost aruncate focuri de artificii în curtea ambasadei, iar, potrivit oamenilor legii făptașul este un cetățean al Rusiei, care a fost reținut pentru 72 de ore.

Potrivit Poliției, acesta a vandalizat poarta ambasadei cu graffiti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb.


Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media