China a lansat mai multe rachete balistice în strâmtoarea Taiwan. Ministerul Apărării de la Taipei a transmis că a activat sistemele de apărare

4 august 2022, 13:44 Externe 49
China-Taiwan.  Sursa: CNN

China a lansat joi mai multe rachete către apele din apropierea nord-estului și sud-vestului Taiwanului, a declarat Ministerul Apărării al insulei, în timp ce Beijingul își respectă promisiunea că Taipei va plăti un preț pentru găzduirea președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, scrie CNN.

Potrivit unei declarații a Comandamentului de Sud al Chinei, rachetele au fost lansate în mare, în largul părții de est a Taiwanului, menționând că toate rachetele și-au atins ținta cu precizie.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că armata chineză a lansat în total 11 rachete balistice Dongfeng în apele din apropierea coastelor de nord, de sud și de est ale Taiwanului, menționând că activat și sistemele de apărare, potrivit Reuters.

Totodată, Aeroportul Internațional Taoyuan din Taiwan a anulat mai mult de 50 de zboruri internaționale din cauza exercițiilor cu muniție de război ale Chinei, potrivit BBC.

Presa de stat chineză a spus că exercițiile de simulare a unei „blocaje” aeriene și maritime în jurul Taiwanului au început miercuri, dar au oferit puține dovezi solide pentru a susține afirmația.


Joi mai târziu, imaginile au arătat elicoptere militare zburând pe lângă insula Pingtan, unul dintre cele mai apropiate puncte din Taiwan de China continentală.Poziția militară a fost o demonstrație deliberată de forță după ce Pelosi a părăsit insula miercuri seară, cu destinația Coreea de Sud, una dintre ultimele opriri ale unui turneu din Asia care se încheie în Japonia în acest weekend.

Între timp, tabloidul Global Times a spus că exercițiile au implicat unele dintre cele mai noi și mai sofisticate arme din China, inclusiv avioane de luptă furtive J-20 și rachete hipersonice DF-17, și că unele rachete ar putea fi lansate peste insulă -- o mișcare care ar fi extrem de mult. provocator.

Miniștrii de externe din G7 au emis o declarație în case se declară sunt îngrijorați de recentul anunț al Beijingului privind efectuarea unor exerciții militare cu muniție reală în Strâmtoarea Taiwan, sub pretextul necesității de a-și proteja suveranitatea teritorială.

În acest sens, G7 și-a reiterat angajamentul comun și ferm de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și încurajează toate părțile să rămână calme, să-și exercite reținerea, să acționeze cu transparență și să mențină linii deschise de comunicare pentru a preveni neînțelegerile.

Și Comisia Europeană a cerut miercuri rezolvarea prin dialog a tensiunilor legate de vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, şi menţinerea canalelor de comunicare cu China, pentru evitarea erorilor de apreciere.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în Taiwan, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul. Ea s-a întânit cu președinta Taiwanului Tsai Ing-wen căreia i-a transmis că vizita ei arată „în mod clar” că SUA nu vor abandona Taiwanul. La rândul ei, Tsai Ing-wen a numit-o pe Pelosi „prieten devotat” și a afirmat că Taiwanul își va „susține ferm” suveranitatea.

Nancy Pelosi a sosit marţi în Taiwan în pofida avertismentelor Beijingului, care consideră această vizită drept o provocare gravă ce riscă să inflameze şi mai mult relaţiile dintre China şi SUA deja tensionate.

Aflată într-un turneu în Asia, Nancy Pelosi (82 de ani) este cel mai înalt responsabil american ales care vizitează insula în ultimii 25 de ani.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media