LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 157. „Nu ar mai trebui să existe dubii că Rusia vrea să dezmembreze Ucraina”, susține ambasadoarea SUA la ONU

30 iulie 2022, 09:26 Ucraina 423
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacul asupra închisorii Olenivka, situată la 30 de kilometri sud-est de oraşul Doneţk controlat de separatiști, unde ar fi fost plasați în detenție prizonieri ucraineni, inclusiv militari din regimentul Azov. Atacul, care s-ar fi soldat cu peste 50 de persoane, a fost calificat de către preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy drept „crimă de război deliberată a Rusiei”, după ce Moscova a învinuit forţele ucrainene de acest atac.

Totodată, armata ucraineană a anunțat astăzi, 30 iulie, că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniție în luptele din regiunea Herson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud și un punct cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Traficul feroviar către Herson pe râul Dnipro a fost întrerupt, a declarat comandamentul militar din sud, ceea ce ar putea izola și mai mult forțele rusești de la vest de râu de aprovizionarea din Crimeea ocupată și din est.

UPDATE 17:50. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Twitter, prin care a condamnat cu fermitate atacul asupra închisorii din Olenivka, unde potrivit președintelui Ucrainei, peste 50 de prizonierii din batalionul Azovstal ar fi murit.

„Îngroziți și speriați de uciderea de către Rusia a prizonierierilor de război la unitatea de corecție din Olenivka. Acest război nejustificat împotriva Ucrainei este o încălcare gravă a dreptului internațional și a drepturilor omului. Condamnăm ferm acțiunile sale și solicităm investigații și sancțiuni internaționale”, scrie președinta în mesajul său.


UPDATE 17:15. Polonia este gata să predea Ucrainei 8 obuziere AHS Krab. Potrivit Polish Radio, țara este pregătită să livreze opt obuziere autopropulsate în cadrul contractului pentru 60 de obuziere semnat cu Ucraina în iunie. Primele 18 obuziere AHS Krab au fost livrate Ucrainei în mai.


UPDATE 16:55. Bilanțul morților în urma bombardamentului rusesc asupra unei stații de transport public din Nikolaev a crescut la șapte, a anunțat primarul orașului, Oleksandr Senkevici, pe Telegram.

„Din păcate, numărul celor uciși în bombardamentul de ieri asupra stației de transport public a crescut. Doi bărbați, născuți în 1977 și 1979, au murit la spital”, a scris Senkevici.

Potrivit acestuia, în total, 19 civili au solicitat vineri asistență medicală.


UPDATE 16:20. Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat listele prizonierilor de război ucraineni uciși și răniți ca urmare a bombardării închisorii din Olenivka.

Lista celor decedați include 50 de nume, iar lista răniților - 73 de persoane.

„Ca urmare a unui atac deliberat cu rachete americane HIMARS din 29 iulie asupra unui centru de detenție preventivă din zona satului Olenivka, regimul de la Kiev a ucis și mutilat cea mai mare parte a celor 193 de prizonieri de război ucraineni care se aflau acolo. Toată responsabilitatea politică, penală și morală pentru masacrul sângeros împotriva ucrainenilor este dusă personal la îndeplinire de către Zelenskiy, regimul său criminal și Washingtonul care îl sprijină”, se arată într-un comunicat a departamentului militar rus.

Serviciul de patronaj al regimentului Azov a declarat că încă nu poate confirma sau infirma autenticitatea listelor.

Subliniem repetat că în condiții de război nu este posibilă verificarea promptă a informațiilor difuzate de reprezentanții oficiali ai uneia sau alteia părți a conflictului.UPDATE 15:45. „Aceste fotografii amintesc nu numai de recolta arsă care trebuia să hrănească lumea, ci și de circumstanțele inumane, în care jurnaliștii și fotografiile lucrează pentru a spune adevărul lumii despre atrocitățile Rusiei”, scrie MAE al Ucrainei.


UPDATE 15:10. Explozia de la colonia penală din Olenivka, unde erau încarcerați prizonierii de război ucraineni, face parte din cele mai grave abuzuri ale drepturilor omului, a declarat, ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons.

„Atacul trebuie investigat. Se pare că face parte dintr-un model din ce în ce mai îngrijorător al celor mai grave tipuri de abuzuri ale drepturilor omului, și posibil crime de război, comise în estul ocupat al Ucrainei”, a scris ambasadoarea sâmbătă pe Twitter.


UPDATE 14:20. Președintele Vladimir Zelenskiy a declarat că Ucraina este gata să înceapă să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, dar așteaptă aprobarea ONU și a Turciei, care au negociat un acord cu Rusia pentru a permite trecerea în siguranță a navelor ucrainene.

Transporturile din porturile Odesa, Chernomorsk și Pivdennii vor fi supravegheate de un centru comun de coordonare cu sediul la Istanbul, care va implica oficiali ruși, ucraineni, turci și ONU.


UPDATE 13:55. ONU a cerut „tuturor părților” să evite tortura după ce soldații ruși par să fi castrat un prizonier de război ucrainean.

Într-o declarație oficială, Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului s-a declarat „consternată de ultimele înregistrări video, care par să arate bătaia, castrarea și împușcarea unui soldat capturat din cadrul Forțelor Armate ucrainene de către un bărbat, care pare a fi membru al forțelor ruse”. Misiunea de monitorizare a adăugat că „dacă se confirmă, aceste acțiuni ar constitui crime de război”.

„Din păcate, acesta este doar cel mai recent dintr-o serie de videoclipuri care documentează tortura și execuțiile extrajudiciare ale prizonierilor de război și necombatanților de către părțile în conflict. Într-un raport public, Misiunea noastră a raportat videoclipuri care arată militari ucraineni împușcând în picioarele a trei militari ruși capturați și, într-un caz separat, împușcând și ucigând un militar rus rănit. Toate părțile trebuie să se abțină de la tortură, ucidere și amenințări cu milă la adresa combatanților capturați. Ei trebuie să investigheze prompt și eficient toate acuzațiile de tortură și crime ilegale. Cei care comit crime de război trebuie să fie urmăriți penal și condamnați de o instanță competentă.”, au transmis reprezentanții ONU.


UPDATE 13:30. Atacurile rusești din primele ore ale zilei de sâmbătă la Harkiv s-au soldat cu cel puțin un mort și șapte răniți.

În cel de-al doilea oraș al Ucrainei ca mărime, Harkiv, rachetele unui sistem sol-aer S-300 au distrus o parte din clădirea unei instituții de învățământ, au declarat autoritățile locale. Pompierii au stins un incendiu.


UPDATE 12:50. Rusia continuă să bombardeze zonele rezidențiale din Nikolaev, principalul oraș al construcțiilor navale din Ucraina, situat la 50 de kilometri vest de linia frontului.

În seara de vineri, pe 29 iulie, la ora 21:45, un atac cu bombe cu dispersie lansat de forțele ruse a ucis cel puțin cinci persoane și a rănit încă cel puțin șapte.

Toate victimele se aflau în momentul atacului, lângă o stație de autobuz din oraș. Anna, o femeie de 40 de ani, care locuiește în apropiere, a declarat pentru Kyiv Independent că piața era aglomerată pentru că era un punct de distribuție a pâinii.

„A fost o explozie - oamenii au început să cadă, unii au început să se întindă, alții au încercat să se ascundă în spatele copacilor”, a spus ea. „Oamenii au venit în fugă de partea în care au dat pâine, spunând că sunt cinci morți și mulți răniți”, a adăugat Anna.

Printre răniți se află un tată și fiica sa, ambii au fost internați la terapie intensivă. „Tatăl și-a acoperit fiica în timpul exploziei, este rănit mai grav, acum se află în sala de operație”, a spus Serhiy Matvienko, un medic care îngrijește răniții, pentru aceeași sursă.

Fiica în vârstă de 21 de ani are o fractură deschisă a femurului.


UPDATE 12:10. Pe contul oficial de Twitter al ambasadei Rusiei în Marea Britanie a apărut un mesaj în care scrie că membrii batalionului Azov merită să fie executați prin „spânzurare”.

Mesajul mai conține și frazele că aceștia „nu sunt soldați adevărați” și că „merită o moarte umilitoare”.

Twitter a postat un avertisment care însoțește mesajul reprezentanței diplomatice a Rusiei în Marea Britanie care spune: „Acest Tweet încalcă Regulile Twitter cu privire la comportamentul instigator la ură. Cu toate acestea, Twitter a decis că ar putea fi în interesul publicului ca Tweetul să rămână accesibil.”


UPDATE 11:40. Ambasadoarea SUA la ONU a declarat vineri că nu mai trebuie să existe nicio îndoială că Rusia intenționează să dezmembreze Ucraina, relatează Reuters.

Linda Thomas-Greenfield a declarat la Consiliul de Securitate al ONU că Statele Unite văd semne din ce în ce mai pronunțate că Rusia pune bazele pentru a anexa toate regiunile din estul Ucrainei - Donețk și Luhansk și regiunile de sud Herson și Zaporojie.

Ambasadoarea SUA la ONU a adăugat că acest lucru ar include instalarea unor funcționari ilegitimi prin împuternicire în zonele deținute de Rusia, cu scopul de a organiza referendumuri false sau decrete de aderare la Rusia, amintind declarațiile anterioare ale ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a spus că acesta este scopul de război al țării.

Aparent sugerând că obiectivele războiului Moscovei se extind dincolo de regiunea industrială Donbas a Ucrainei din est, care cuprinde Donețk și Lugansk, Lavrov a spus: Cu siguranță vom ajuta poporul ucrainean să scape de regimul care este absolut antipopor și antiistoric.


UPDATE 11:05. În orașul Energodar, trei mașini cu echipament militar rusesc, parcate la intrarea unui hotel local, au fost distruse în noapte de vineri spre sâmbătă, potrivit primarului din Energodar, Dmitro Orlov, relatează Ukrinform.

„În noaptea de 30 iulie, a fost foarte cald în Enerhodar, la propriu. Într-unul dintre cartiere, chiar în fața hotelului VP ZAES, au răsunat mai multe explozii, care au provocat un incendiu. Acesta a fost stins ulterior cu ajutorul unor echipamente speciale de urgență”, a scris primarul orașului.

Energodar a fost cucerit de armata rusă din 4 martie.


UPDATE 10:40. Gigantul rus Gazprom a suspendat astzi livrările de gaze către Letonia în urma tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza conflictului din Ucraina și a sancțiunilor ample împotriva Rusiei.

Compania rusă a anunțat pe Telegram că a suspendat furnizarea de gaze către Letonia „din cauza încălcării condițiilor”, fără să facă alte precizări.

Gazprom a redus drastic livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream, miercuri, la aproximativ 20% din capacitatea conductei. Statele UE au acuzat Rusia că folosește șantajul energetic ca represalii pentru sancțiunile impuse de Occident din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Uniunea Europeană a convenit săptămâna aceasta un plan de reducere a consumului de gaze, în solidaritate cu Germania.UPDATE 10:15. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW): Reprezentanții Kremlinului vizitează regiunile ocupate temporar din Ucraina.

Grupul american de experți de război a raportat pe 29 iulie că membri ai partidului „Rusia Unită”, controlat de președintele rus Vladimir Putin, au călătorit în regiunile ocupate temporar din Ucraina, promovând o organizație numită „Suntem împreună cu Rusia”, care ar putea să stabilească condiții pentru anexare sau un „referendum organizat”.

ISW a mai raportat că ostilitățile sunt în desfășurare la nord de Harkiv, fără o schimbare semnificativă a controlului pe teren. Din Harkiv forțele ruse au încercat un asalt terestru limitat în regiunea Herson.

Experții de război americani au reflectat în raportul lor și atacul asupra închisorii Olenivka - „Un eveniment cinetic a ucis și rănit zeci de prizonieri ucraineni în regiunea Donețk, ocupată de ruși, pe 28 iulie. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru atac. Dovezile vizuale disponibile par să susțină afirmația ucraineană mai mult decât cea rusă, dar ISW nu poate evalua în mod independent natura atacului sau partea responsabilă pentru acesta în acest moment”.

- Posturile de televiziune regionale ruse au raportat înființarea unui batalion suplimentar de voluntari recrutați din Republica Buriatia și formarea unui batalion de rezervă la Novosibirsk.UPDATE 09:40. Forțele de ocupație ruse ar fi distrus peste 50 de clădiri, inclusiv case private, sedii ale întreprinderilor, ferme și ale instituțiilor de învățământ din Harkiv, în timpul ostilităților care s-au desfășurat pe parcursul zilei de 29 iulie, raportează sâmbătă Poliția regională, citată de Interfax Ucraina.

Armata rusă a bombardat Harkiv și o serie de așezări din regiune, inclusiv Andriyivka, Bogoduhov, Pecenigi, Korobocikino, Kopanka, Prudianka, Tsirkunî, Dergaci, relatează departamentul de comunicații al Poliției de Stat din regiunea Harkiv.

„Angajații echipelor de investigații și operaționale și experții criminaliști au procesat peste 50 de cazuri de distrugere a locuințelor și a altor obiecte de pe teritoriul regiunii ca urmare a bombardamentelor și incendiilor... Case particulare, garaje, mașini, clădiri agricole, sedii ale întreprinderilor , ale instituțiile de învățământ au fost avariate în ultima zi”, se arată în raportul Poliției.


UPDATE 09:25. În teritoriile recent ocupate din sudul Ucrainei, așa-numitele autorități de ocupație instalate de Rusia sunt susceptibile de a fi supuse unei presiuni tot mai mari din partea Moscovei. Este vorba despre consolidarea controlului asupra regiunii și pregătirea pentru referendumuri privind aderarea la Rusia, raportează Ministerul Apărării al Marii Britanii cu referire la datele informațiilor britanice.

Rusia clasifică acum teritoriile ocupate drept „administrație militaro-civilă” temporară.

Se presupune că autorităţile locale forţează populaţia să-şi dezvăluie datele personale pentru a întocmi listele de vot, susțin ofiţerii de informaţii britanici.

Serviciile de informații au mai raportat că, probabil, Ucraina a respins cu succes mici atacuri rusești de pe linia frontului de lungă durată, lângă Donețk, în Donbas.

În zona Herson, se crede că forțele ruse au instalat două poduri de pontoane și un sistem de trecere cu feribotul pentru a compensa daunele aduse podurilor din apropiere în ultimele lovituri.UPDATE 08:50. Explozii puternice au fost auzite din nou în Harkiv în noaptea de vineri spre sâmbătă, urmate de explozii puternice.

Potrivit Suspilne, sirenele de raid aerian au început să sune în jurul orei 02:00. În jurul orei 02:23, locuitorii din Harkiv au început să raporteze pe reţelele de socializare despre explozii puternice.

Unele canale locale Telegram au postat fotografii care arată un incendiu masiv izbucnit în urma exploziilor într-unul dintre cartierele din Harkiv. Focul poate fi văzut din diferite părţi ale oraşului. Până în prezent nu au fost publicate informaţii oficiale.


UPDATE 08:25. Rusia recrutează oameni pentru formarea unor noi batalioane de voluntari pentru a fi desfășurate în războiul din Ucraina, alăturându-se așa-numitei „operațiuni militare speciale” declarate de președintele Vladimir Putin în februarie, relatează CNN.

De la Murmansk, în Cercul Arctic, până la Perm, în Urali, și Primorsky Krai, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, anunțul a fost lansat, făcându-se apel atât la patriotismul, cât și la portofelele rușilor. Experiența militară relevantă nu este obligatoriu necesară.

În total, analiștii aproximează că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați pentru a suplimenta rândurile rusești epuizate de cinci luni de luptă – între un sfert și o treime din forța desfășurată pentru a câștiga regiunea Donbas din est, unde probabil vor fi trimiși cei mai mulți voluntari.


UPDATE 08:00. Autoritățile ruse și ucrainene au făcut vineri un schimb de acuzații în legătură cu o presupusă lovitură asupra închisorii Oleinvka, situată la 30 de kilometri sud-est de oraşul Doneţk controlat de separatiști, care, potrivit Rusiei, a dus la moartea a cel puțin 40 de prizonieri, relatează CNN.

Scurte secvențe video difuzate de rețelele rusești și de canalele de socializare din Donețk arată distrugeri extinse la o clădire și mai multe cadavre, dar locația nu poate fi verificată independent.

Închisoarea Olenivka de lângă Donețk a fost folosită pentru a găzdui mulți dintre soldații ucraineni care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol în urmă cu câteva luni.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a afirmat că „regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sângeroasă”: „Centrul de detenție preventivă din zona așezării Elenovka (Olenivka), în care se află prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv militanți ai formațiunii Azov, a fost lovit de un atac cu rachete de la sistemul american de rachete cu lansare multiplă HIMARS”.

Ministerul a susținut vineri că „40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și 75 au fost răniți. În plus, opt angajați ai secției de izolare au căpătat răni de diferite grade de gravitate”.

În același timp, Kievul a respins acuzaţia Ministerului rus al Apărăria și a acuzat forțele ruse de atac.

„Rusia a comis o altă crimă de război terifiantă prin bombardarea unei instituții corecționale din Olenivka ocupată, unde ținea prizonieri de război ucraineni. Fac apel la toți partenerii să condamne cu fermitate această încălcare brutală a dreptului umanitar internațional și să recunoască Rusia ca stat terorist”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

În paralel, Statul Major al Armatei Ucrainene a dat asigurări că forţele sale nu au efectuat atacuri la Olenivka. Atacul, potrivit Kievului, a fost efectuat de către ruşi cu sisteme de artilerie.

Statul Major al Armatei Ucrainene a denunţat acest act, subliniind că partea rusă l-a comis pentru a ascunde urmele de tortură şi pentru a acuza Kievul de crime de război, deturnând astfel atenţia de la vinovăţia sa.

„Este o minciună şi o provocare. Responsabilitatea îi aparţine Rusiei, ţară agresoare, ocupantă şi finanţatoare a terorismului”, a afirmat Statul Major al Armatei Ucrainene.


Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie și 29 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media