„Nu este vorba doar direct despre ostilități, ci și despre modul în care se desfășoară războiul în general, pentru asta va fi pregătit personalul militar”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE, la finalul discuțiilor.
Potrivit acestuia, multe țări UE oferă acum asistență în pregătirea și recalificarea armatei ucrainene, așa că este nevoie de consolidarea acestor eforturi pentru a putea fi coordonate între ele.
Discuțiile au fost organizate chiar de Borrell, care a venit săptămâna trecută cu o astfel de inițiativă. El nu a dat detalii despre propunerea sa, dar ideea principală este ca armata ucraineană să fie antrenată în statele membre UE vecine.
În ajunul întâlnirii de la Praga, a devenit clar că nu tuturor țărilor europene le-a plăcut ideea lui Borrell.
„Încă trebuie să înțelegem dacă aceasta este modalitatea corectă de a oferi asistență”, a declarat ministrul luxemburghez al Apărării Francois Bausch. „Personal, nu sunt deloc sigur de acest lucru”, a mai adăugat acesta.
În opinia sa, este mai bine și mai convenabil să se desfășoare eforturi europene de recalificare a armatei ucrainene la nivel bilateral - deși cu coordonare generală din partea UE. În acelaşi sens a vorbit Claudia Tanner, şefa departamentului de apărare austriac.
„Este necesar să se clarifice dacă o astfel de misiune este posibilă în principiu”, a spus ea, menționând că astfel de misiuni nu au mai fost efectuate niciodată în cadrul UE și „multe întrebări rămân fără răspuns”.
De menționat că, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu va conduce delegația țării noastre la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai statelor Uniunii Europene care va avea loc în perioada 30 - 31 august la Praga, Cehia.
