Țările UE au convenit să coordoneze recalificarea armatei ucrainene. Borell: „Nu este vorba doar direct despre ostilități, ci și despre modul în care se desfășoară războiul în general”

30 august 2022, 19:09 UE 125
Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei Europene.  Sursa: Replica Media

La Praga a avut loc o reuniune a miniștrilor apărării din statele membre UE, ai cărei participanți au convenit asupra unui plan comun de pregătire a personalului militar ucrainean, transmite BBC.

„Nu este vorba doar direct despre ostilități, ci și despre modul în care se desfășoară războiul în general, pentru asta va fi pregătit personalul militar”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE, la finalul discuțiilor.

Potrivit acestuia, multe țări UE oferă acum asistență în pregătirea și recalificarea armatei ucrainene, așa că este nevoie de consolidarea acestor eforturi pentru a putea fi coordonate între ele.

Discuțiile au fost organizate chiar de Borrell, care a venit săptămâna trecută cu o astfel de inițiativă. El nu a dat detalii despre propunerea sa, dar ideea principală este ca armata ucraineană să fie antrenată în statele membre UE vecine.

În ajunul întâlnirii de la Praga, a devenit clar că nu tuturor țărilor europene le-a plăcut ideea lui Borrell.

„Încă trebuie să înțelegem dacă aceasta este modalitatea corectă de a oferi asistență”, a declarat ministrul luxemburghez al Apărării Francois Bausch. „Personal, nu sunt deloc sigur de acest lucru”, a mai adăugat acesta.

În opinia sa, este mai bine și mai convenabil să se desfășoare eforturi europene de recalificare a armatei ucrainene la nivel bilateral - deși cu coordonare generală din partea UE. În acelaşi sens a vorbit Claudia Tanner, şefa departamentului de apărare austriac.

„Este necesar să se clarifice dacă o astfel de misiune este posibilă în principiu”, a spus ea, menționând că astfel de misiuni nu au mai fost efectuate niciodată în cadrul UE și „multe întrebări rămân fără răspuns”.

De menționat că, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu va conduce delegația țării noastre la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai statelor Uniunii Europene care va avea loc în perioada 30 - 31 august la Praga, Cehia.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media