DOC/ Procedura de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației de către persoanele în etate sau cu nevoi speciale va fi facilitată

25 iulie 2022, 13:12 Societate 308
Oameni pe stradă.  Sursa: Replica Media

Procedura de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației de către persoanele în etate sau cu nevoi speciale va fi facilitată, în urma suplinirii atribuțiilor secretarului consiliului local. O inițiativă legislativă, ce prevede modificări la Legea privind administrația publică locală, a fost avizată, astăzi, de Executiv.

Astfel, se propune ca secretarul consiliului local să aibă posibilitatea de a autentifica procuri, în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și a pensiei de urmaș.

În prezent, secretarul consiliului local este abilitat prin lege să autentifice procuri doar pentru primirea pensiilor, indemnizațiilor, nu și pentru reprezentarea persoanelor la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.

Potrivit autorilor, proiectul de lege a fost elaborat în baza solicitărilor persoanelor în etate şi a persoanelor cu necesități speciale, preponderent din zonele rurale, unde nu există un notar în apropriere, iar deplasarea către unitățile notariale și subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale necesită timp și cheltuieli financiare suplimentare.

Proiectul de lege urmează să fie consultat cu reprezentanții autorităților administrației publice locale (eventual Congresul Autorităților Locale din Moldova), așa cum prevede Legea privind descentralizarea administrativă și Legea privind administrația publică locală.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media