Festivalul Chitarelor - un eveniment cultural în memoria lui Iurie Sadovnic, va avea loc în satul Lopatna, Orhei

4 august 2022, 10:41 Muzică 873
Festivalul Chitarelor, în memoria lui Iurie Sadovnic.  Sursa: Facebook

La sfârșitul acestei săptămâni, la Lopatna, Orhei, va fi organizat un eveniment cultural de exceptie în memoria lui Iurie Sadovnic, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți folk ai anilor 90. În premieră, pe malul Nistrului, aproape de locul unde a copilărit, dar și unde și-a petrecut ultimii ani din viață maestrul, va avea loc Festivalul Chitarelor. Timp de două zile, pe scenă vor evolua artişti de renume ce vor cânta cele mai îndrăgite piese ale regretatului artist, scrie TVR Moldova, care este și partener general al festivalului.

Cu o tematică haiducească, Festivalul Chitarelor aduce un omagiu celebrului artist Iurie Sadovnic. Pe 5 şi 6 august, în inima Codrilor şi pe malul Nistrului vor răsuna piese din repertoriul regretatului interpret.

„Iurie Sadovnic este unul dintre titanii şi un deschizător de drumuri pentru muzica folk de la noi pentru că câteva generaţii s-au inspirat de la noi şi continuă să o facă”, a declarat Nicolai Federiuc, unui dintre organizatorii evenimentului.

Printre artiștii care vor evolua pe scenă se numără: Vali Boghean, Pavel Stratan, Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Cristofor Aldea Teodorovici, Ion Rață, Viorel Burlacu și alții.

La festival vor participa „practic, participă toate trupele rock şi folk de la noi, cu mici excepţii”, a mai adăugat Nicolai Federiuc.

„Va fi un program vast de recreere pentru cei care vor veni să se odihnească, e de două zile, se va rămâne pe noapte. Vom avea un camping, va fi amenajat şi un muzeu”, a mai spus el.

La festival vor avea loc mai multe activități recreative - trageri cu arcul medieval, plimbări cu bărca pe fluviul Nistru, târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii, drumeții și demonstrații culinare cu specific de tabără, la foc deschis. Evenimentul este organizat de Consiliul raional Orhei în parteneriat cu Ministerul Culturii.

TVR Moldova este partener general al festivalului. Întregul program artistic va fi transmis în direct pe TVR MOLDOVA şi pe pagina de Facebook.

Festivalul Chitarelor se va desfăşura pe 5 şi 6 august în satul Lopatna, raionul Orhei. Accesul la festival este gratuit.

Cunoscutul interpret Iurie Sadovnic a decedat la 7 iunie 2021, la 69 de ani. Este vocea unor cântece memorabile: „Dragă O Tee”, „Duminica”, „Andrii Popa” sau „Cât trăim pe acest pământ”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media