Livrările de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate joi

20 iulie 2022, 13:53 Externe 161
Nord Stream 1.  Sursa: newsunrolled.com

Livrările de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate, joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate pentru zece zile, au declarat marţi pentru Reuters două surse familiarizate cu planurile de export.

Gigantul rus Gazprom a demarat la 11 iulie, lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream 1, care este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile de gaze naturale ruseşti spre Uniunea Europeană.

Sursele ruse, care vorbesc sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei, au declarat pentru Reuters că conducta ar trebui să reia operațiunile la timp, dar la o capacitate mai mică de aproximativ 160 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi.

Gigantul energetic Gazprom (GAZP.MM), controlat de Kremlin, a redus luna trecută exporturile de gaze pe această rută la 40% din capacitatea, invocând întârzieri în returnarea unei turbine pe care Siemens Energy (ENR1n.DE) o întreținea în Canada, scrie Reuters.

„Gazprom va reveni la nivelele înregistrate înainte de 11 iulie”, a spus una din sursele citate de Reuters, făcând referire la volumele de gaze aşteptate să fie livrate via Nord Stream 1 începând de joi.

Marţi dimineaţa, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că executivul comunitar nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanţă, care sunt programate să se încheie joi. „Plecăm de la ipoteza că nu va fi repus în funcţiune”, le-a spus Hahn jurnaliştilor.

Declaraţiile oficialului UE vin după ce, conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip „forţă majoră” cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că Moscova nu va relua joi livrările prin gazoductul Nord Stream 1, potrivit Digi24.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că capacitatea Nord Stream 1 ar putea fi redusă din cauza problemelor cu alte unități de pompare, dintre care una ar trebui trimisă pentru întreținere pe 26 iulie.

Nord Stream este o conductă de gaze naturale din Rusia către Germania, care leagă portul rusesc Vyborg de portul german Greifswald, pe o distanță de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltică. Conducta a fost în atenție de când Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie.

Occidentul a acuzat Rusia, cel mai mare exportator de gaze din lume și al doilea furnizor de țiței, că își folosește sursele de energie ca instrument de constrângere. Rusia a respins acuzațiile, spunând că a fost un furnizor de energie de încredere.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media