COVID-19: OMS avertizează Europa să reinstituie măsuri și să intensifice vaccinarea

19 iulie 2022, 21:35 Sănătate 144
Coronavirus.  Sursa: Chișinău.md

În timp ce subvariantele Omicron ale coronavirusului provoacă un nou val de infectări în Europa, ţările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte intens.

„Avem o creştere a numărului cazurilor (...), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă.

Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte, a subliniat Hans Kluge.

„Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el.

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău rămâne sub Cod Portocaliu de infecție cu COVID-19, după ce în săptămâna 11-17 iulie s-au înregistrat aproximativ 900 de cazuri noi de infecție cu noul tip de coronavirus.

Totodată, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, 3360 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și opt decese asociate noului tip de virus au fost înregistrate, în perioada 11 - 17 iulie, dintr-un număr total de 24, 324 de teste efectuate.

De asemenea, în această perioadă 421 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin.

De la începutul campaniei de imunizare, în R. Moldova sunt 1.067.020 de persoane vaccinate cu schemă completă.

La 12 iulie, municipiul Chișinău a intrat în Cod Portocaliu de alertă epidemiologică, iar raioanele Ialoveni și Anenii Noi au intrat în Cod Galben, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă cu privire la evoluția numărului de infectări cu virusul COVID-19.

Gradul de alertă a fost ridicat după ce în ultimele șapte zile numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut brusc cu 82% față de săptămâna precedentă. La fel a crescut considerabil și numărul de decese.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media