Arena Chișinău: Deși nu dispune de căi de acces și s-au depistat mai multe neconformități, Comisia de recepție a propus admiterea lucrărilor. APP: Pot fi demarate procedurile legale de formare a bunului imobil

19 mai 2021, 15:59 Afaceri 213
Arena Chișinău.  Sursa: chisinauarena.md

Complexul „Chişinău Arena”, care este la etapa de finalizare și urma să fie dat în exploatare acum doi ani, la 14 octombrie 2019, încă este închis pentru vizitatori. Agenția Proprietăți Publice (APP) anunță, într-un comunicat de presă, că în urma ședinței Comisiei de recepție la terminarea lucrărilor, desfășurate în data de 18 mai, s-a propus admiterea recepției lucrărilor, asta deși au fost înregistrate neconformități, iar obiectivul așa și nu are căi de acces.

Potrivit APP, după perfectarea și semnarea actelor de recepție, acestea vor fi înaintate către Agenția pentru Supravegherea Tehnică pentru obținerea concluziei acesteia vizavi de decizia Comisiei de recepție.

Totuși, Comisia de recepţie a propus admiterea recepției lucrărilor obiectivului ,,Arena Națională” cu obiecțiile consemnate, condiția fiind ca termenii de remediere aplicabili să fie conveniți cu executantul lucrărilor, dar nu trebuie să depășească 90 de zile calendaristice de la data recepției - asta deși Arena Chișinău nici până la ziua de astăzi nu dispune de căi de acces amenajate.

„Aceste lucrări urmează a fi realizate în termen de cca 90 de zile din data semnării Acordului adițional nr. 2 la Contractul de parteneriat public-privat nr.01/PPP/AN18 din 24 august 2018. Acordul adițional respectiv este în proces de avizare la instituțiile statului. Valoarea Acordului adițional nr. 2 se estimează de cca 2,5 mil. EURO cu plata eșalonată pe un termen de 10 ani”, spun reprezentanții APP.

Agenția susține că la această etapă, finalizarea lucrărilor permite demararea procedurilor legale de formare a bunului imobil, înregistrarea acestuia la organele cadastrale și luarea acestuia la evidență ca patrimoniu în bilanțul companiei S.R.L. ,,Arena Națională”, fondator unic fiind Agenția Proprietății Publice.

Am contactat reprezentanții MEI pentru a ne comunica în privința sumei dar și termenii în care statul va asigura conectarea Arenei Chișinău la căile de acces, însă nimeni nu ne-a răspuns la apeluri.

Amintim că, potrivit IPN, Mihail Lupașcu, secretar de stat la MEI, a declarat în luna martie curent că, în octombrie 2020, a fost adresat un demers ce ține de finalizarea și darea în exploatare a Arenei Chișinău. MEI a elaborat proiectul de hotărâre pentru declararea utilității publice a lucrărilor de construcție și amenajarea căilor de acces la complex. Însă, în avizul Centrului Național Anticorupție se menționa că promovarea proiectului creează un precedent periculos și va avea consecințe nefavorabile asupra administrării legale a proprietății publice. Proiectul a fost trimis Cancelariei de Stat.

În caz de neasigurare a căilor de acces, proiectul nu va putea fi dat în exploatare, chiar și după înlăturarea neconformităților depistate de comisia de recepție. Pentru construcția căilor de acces spre complexul sportiv sunt necesare 2,5 milioane de euro. Secretarul de stat a menționase atunci că achitările sunt deja eliberate din bugetul de stat.

Proiectul „Arena Chișinău” a fost lansat de Partidul Democrat în luna martie 2018. Arena multifuncțională, cu o capacitate de 5000 de locuri, urma să fie dată în exploatare în luna octombrie a anului 2019. Ulterior, autoritățile au anunțat că Arena va fi dată în exploatare în perioada aprilie-mai 2020, lucru care nu s-a întâmplat. La începutul lunii octombrie 2019, Procuratura Anticorupție anunța că desfășoară cercetări pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei în extravilanul comunei Stăuceni din municipiul Chișinău.

Ulterior, deputatul Alexandru Slusari a publicat o notă informativă a Procuraturii Anticorupție în care se menționa că ilegalitățile au fost puse la cale încă în 2017 de către un grup de politicieni, funcționari și persoane fizice. Întâi de toate, oamenii legii au constatat un preț exagerat al proiectului, acesta fiind stabilit fără o estimare economico-financiară. În afară de cele 10 hectare pe care este construită Arena, suspecții au mai sustras din circuitul agricol încă aproape 60 de hectare de teren din comuna Stăuceni, care au fost gajate companiei de construcție turcești cu dreptul re-gajării către alți creditori.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media