Cancelaria de Stat confirmă că a acționat în judecată decizia CMC: „Ar putea avea consecințe grave asupra beneficiarilor transportului public de călători”

27 iunie 2022, 12:43 Politică 306
Guvernul RM.  Sursa: Replica Media

Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a confirmat pentru Replica Media că a sesizat instanța de judecată și a solicitat suspendarea, și anularea Deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifului la transportul public municipal.

Reprezentanții Cancelariei de Stat au motivat că decizia a fost luată deoarece scumpirea călătoriilor cu transportul public municipal ar putea avea consecințe „grave” pentru călători.

„Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, a sesizat instanța de judecată și a solicitat suspendarea, și anularea Deciziei, ținând cont de faptul că impactul social-economic produs de efectele juridice ale actelor administrative vizate, ar putea avea consecințe grave asupra beneficiarilor transportului public de călători”, a declarat pentru Replica Media consultanta principală, Direcția comunicare și protocol a Guvernului, Aura Revenco.

Amintim că la 27 iunie, primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat, din nou, guvernarea PAS de un atac asupra Administrației Publice Locale (APL) și a declarat că Guvernul ar fi atacat în judecată decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifele la transportul public municipal la șase lei.

Drept reacție, fracțiunea PAS din CMC a declarat că „PAS nu are cum să atace un APL.”

„Există proceduri legale ce trebuiesc respectate, iar dacă instituțiile ierarhic superioare au identificat încălcări la Primăria Chișinău, acestea nu au decât să acționeze conform legislației în vigoare. Așteptăm decizia instanței”, a declarat pentru Replica Media președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari.

De la 1 iulie, în Chișinău călătoria cu troleibuzul, autobuzul și microbuzul va fi de 6 lei, iar către satele, comunele și orașele din componența municipiului Chișinău, deplasarea va fi mai scumpă cu 40 de bani per kilometru, în funcție de trasee și kilometraj.

Potrivit municipalității, în urma acestei decizii, „în premieră”: 200 de mii de pensionari vor călători gratuit, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a vor călători gratuit și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat, la 13 iunie, Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie, iar conform proiectului de decizie, primarul general Ion Ceban a fost delegat să ajusteze prețurile pentru o călătorie la transportul public municipal.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media