„De ce mai există încă politicieni sceptici care ezită cu privire la faptul că Ucrainei ar trebui să i se permită să treacă în Uniunea Europeană?” a întrebat Zelenskiy, subliniind sprijinul public pentru intențiile Kievului de a adera la Uniunea Europeană.
El a mai întrebat: „Dacă valorile fundamentale europene implică faptul că fiecare națiune este importantă și trebuie să fie respectată în mod egal, de ce li s-a spus atât de mult timp ucrainenilor că trebuie să rămână în continuare în această zonă gri între Uniunea Europeană și Rusia?”
Declarația președintelui ucrainean a fost făcută la scurt timp după publicarea Indicelui de Percepție a Democrației 2022. Indicele a constatat un sprijin popular copleșitor pentru a ajuta Ucraina și a rupe relațiile cu Rusia în întreaga Europă și dincolo de ea.
„De ce, dacă Rusia încalcă în mod cinic literalmente toate documentele cheie ale dreptului internațional, de ce mai există încă persoane care ezită să suspende sau nu orice relație cu un astfel de stat?”, a declarat Zelenskiy.
„Aceste întrebări indică, de fapt, că sistemul european ar putea pierde dacă vorbele nu vor fi susținute de acțiuni”, a subliniat președintele ucrainean. „Trebuie să eliminăm această zonă gri, care este atât de tentantă pentru statul rus”, a îndemnat Zelenski. „Trebuie să trecem la acțiune”.
„Pentru fiecare moarte cauzată în Ucraina de soldații ruși, pentru fiecare tortură și viol, pentru fiecare oraș distrus, pentru deportarea oamenilor și a copiilor, atât cei care au făcut-o direct, cât și acei comandanți și politicieni ruși care au dat astfel de ordine trebuie să fie trași la răspundere.
Democrația trebuie să fie eficientă – în toate sensurile. Europa trebuie să fie eficientă. Dacă sunt spuse cuvinte, dacă au fost puse pe hârtie și au devenit documente de drept internațional, ele trebuie să funcționeze.
Ei trebuie să acționeze. Și când se va întâmpla asta, nu se va pune problema cine va câștiga și unde se află această linie de front. Desigur, democrația. Desigur, Europa. Și mai ales în mintea liderilor care trebuie să acționeze, nu doar să vorbească”, a mai spus Zelenskiy.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
