VIDEO/ Incident în CMC. Un activist civic a adus un pistol-brichetă în sala de ședință: „Eu nu vreau să vă ameninț, dar vreau să vă arăt”

9 iunie 2022, 12:39 Societate 348
Activistul Eugeniu Balțat scoate bricheta-pistol la tribuna CMC.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Activistul Eugeniu Balțat a avut astăzi, 9 iunie, o ieșire nervoasă în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), în timpul intervenției sale de la tribună pe subiectul cu privire la situația ce ține de consumul de dorguri de către tineri în municipiul Chișinău, iar pentru a sesibiliza consilierii, acesta a scos o brichetă în formă de pistol, care ar fi fost găsită la un minor. Acesta a învinuit PSRM de faptul că nu are grijă de „Garda Tănără” a partidului, care ar vinde droguri tinerilor, făcând trimitere la cazul lui Ivan Statnîi, fost membru al Consiliului Republican al „Gărzii Tinere” al PSRM, învinuit de comercializarea drogurilor. Imediat, activistul a fost invitat să părăsească sala, iar socialiștii au solicitat ca acestuia să-i fie îngrădit accesul la următoarele ședințe deoarece ar putea prezenta un pericol real pentru consilieri.

„Ce ține de consumul de substanțe psihoactive și degradarea tineretului în Chișinău. Acum, pe timp de vară, vreau să vă informez că sunt multe încălcări și pe noi ne interesează în calitate de părinți ce face CMC în colaborare cu Direcțiile municipale pentru a preveni abuzul, violența și suicidurile în rândul tineretului. Acum este o opțiune foarte bună, să donați sânge. Pe mine mă interesează atitudinea colegilor care se ocupă de „Garda Tânără”. Au fost cazuri când la botanica s-au vândut multe kg de droguri și jumătate de Botanica din cauza că unele partide nu urmăresc ce fac tinerii lor și dece din Partidul Socialiștilor nimenu nu răspunde că beneficiarii lor consumă droguri. Avem nevoie în oraș de un centru filtru care să lucreze cu copiii cu comportament deviant, aflați în conflict cu legea, care sunt consumatori de substanțe psihoactive”, a declarat Balțat.

La un moment dat, pentru a exemplifica o situație, activistul a scos din geantă o brichetă în formă de pistol, care a spus că a fost găsită la un minor.

Imediat, președintele ședinței Corneliu Pîntea, a reacționat și l-a atenționat pe Eugeniu Balțat că nu „e voie așa”. La fel, au reacționat și socialiștii, care l-au invitat pe acesta să iasă afară din sală.

„Rog, dacă este nevoie de pus la vot, ca acest om, care se comportă neadecvat, care în 2016 a fost alungat din cauza dorgurilor și nimic din ceea ce spune el nu are legătură cu Garda Tânără a PSRM. Rog, ca omul care vine cu arma sau cu altceva, dacă nu veți lua măsuri, vom fi obligați să facem ordine pe cont propriu”, a declarat socialistul Alexandr Odințov.

Consilierul din partea partidului „Șor”, Serghei Burgudji, a precizat că securitatea în Primărie trebuie să funcționeze.

„Astăzi a fost adus un pistol improvizat, mâine o să aducă o armă reală aici”, a subliniat Burgudji.

„Probabil nu prima dată vedem când această persoană se află într-o stare sub semnul întrebării, absolut inadecvat, suntem noi oare convinși că data viitoare el nu o să vină cu o armă improvizată, dar o să vină cu o armă reală? Noi deja am emis un comunicat referitor la ce a vorbit dlui”, a conchis socialistul Victor Poleacov.

La 1 februarie 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul penal de învinuire a șase membri ai unui grup infracțional care comercializa droguri. Potrivit surselor Replica Media, printre cei vizați se numără Ivan Statnîi, fost membru al Consiliului Republican al „Gărzii Tinere” al PSRM.

Astfel, potrivit documentării efectuate sub supravegherea ofițerilor Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, aceștia au pus în vânzare droguri de tip PVP (denumite „sare”), prin internet, în întreaga republică. Inculpații au vârste cuprinse între 20 și 25 de ani și sunt originari Briceni, Fălești, iar o inculpată este originară din Chișinău. Printre aceștia două persoane care au mai fost condamnate anterior, inclusiv pentru circulație ilegală de droguri.

Aceștia acționau în cadrul unui grup infracțional bine organizat, cu structură ierarhică și, deci, cu diferite roluri pentru fiecare membru, începând de la „manager general”, până la curieri și ambalatori ai drogurilor. În cadrul perchezițiilor oamenilor legii la domiciliile acestora și locurile de livrare a drogurilor, în august 2021, oamenii legii au ridicat cantități de PVP care depășesc trei kilograme.

Totodată, la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost aplicat sechestru asupra mijloacelor bănești ridicate de la aceștia, în sumă de peste 80.000 lei. Actualmente, unul din cei șase se află în arest preventiv, așa cum contestarea de către procurorii PCCOCS a eliberării altor cinci din arest preventiv, prin plasarea în arest la domiciliu a altor doi și instituirea interdicției de a părăsi țara pentru alții trei a fost respinsă de către judecători.

Potrivit legii penale, faptele incriminate membrilor grupului infracțional se pedepsesc cu închisoarea pentru un termen de la 7 la 15 ani. Anterior, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților alți doi membri ai acestui grup infracțional, în august 2021.

Amintim că la data de 3 septembrie 2021, ofițerii Direcției investigații infracțiuni legate de droguri a INI, în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Direcției Generale Urmărire Penală al IGP și procurorii PCCOCS, au destructurat activitatea ilicită a unui grup criminal, specializat în contrabanda și comercializarea drogurilor sintetice de tip PVP prin intermediul magazinelor online.

Atunci portalul de știri Deschide.MD scria pe surse că liderul grupării criminale, care a gestionat cu magazinul online și care introducea pe cale de contrabandă droguri din Ucraina este liderul tineretului socialist din sectorul Botanica al capitalei, membrul Consiliului Republican al „Gărzii Tinere” (organizația de tineret a PSRM), Ivan Statnîi.

Ulterior, la 7 septembrie 2021, organizația de tineret a Partidului Socialiștilor (PSRM) a confirmat că unul dintre liderii acesteia, Ivan Statnîi, a fost reținut, fiind vizat într-un dosar privind comercializare de droguri, iar reprezentanți „Gărzii Tinere” au anunțat că au suspendat calitatea acestuia de membru al organizației pe durata anchetei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media