ULTIMA ORĂ/ VIDEO/ Procurorii PCCOCS în comun cu ofițerii SPIA și SIS desfășoară percheziții într-un caz de propagarea războiului și acțiuni îndreptate spre ațâțarea vrajbei și dezbinării naționale

9 iunie 2022, 09:52 Justiție 598
PCCOCS, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.  Sursa: Replica Media

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și cu angajații Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) au documentat acțiunile unei persoane, manifestate prin propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, infracțiuni prevăzute de art. art.140 alin. (1) și 346 din Codul penal al Republicii Moldova.

„În cadrul investigațiilor desfășurate, s-a constatat că bănuitul în condițiile stării de urgență instituită în contextul conflictului regional armat declanșat în Republica Ucraina, prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către acesta, a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei, utilizarea cărora sunt interzise legal pe teritoriul Republicii Moldova, plasând sistematic informații și discursuri publice ce incită la ură și război”, se arată în comunicatul PCCOCS.


Astfel, astăzi, 9 iunie, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost efectuate percheziții la domiciliul și în automobilul personal al persoanei vizate, fiind depistate și ridicate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzelor penale menționate supra.

Persoana în cauză a fost condusă la sediul PCCOCS pentru audieri.

„În continuare, urmează a fi efectuate acțiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de făptuitori, care răspândesc sistematic în public prin diverse mijloace mass-media, rețele de socializare, canale de comunicare informații tendențioase și inventate, caracterizate ca fiind instigatoare la război, cu scopul creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv și cu scopul generării unor disensiuni în rândul populației, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice sau religioase”, se mai arată în comunicat.

PCCOCS precizează că acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate în limitele legale, cu respectarea tuturor drepturilor persoanei vizate.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media