LIVE TEXT/ Războiul din Ucraina, ziua 79. Ucraina intră într-o fază „lungă” de război, după pierderile strategice ale Rusiei - Oleksii Reznikov. Rusia întrerupe furnizarea energiei electrice Finlandei

13 mai 2022, 07:19 Ucraina 581
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând Kievul și alte orașe cu rachete. În cele două luni de război, apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au alungat rușii din nord. Rusia își concentrează în prezent eforturile spre estul și sudul Ucrainei.

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina pentru a scăpa de invazia Rusiei a depășit șase milioane, potrivit agenției ONU pentru refugiați. Potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație, mai mult de opt milioane au fost strămutate în țară. Majoritatea celor care fug de război au intrat în Polonia, iar alții călătoresc în Slovacia, Ungaria sau România. Ucraina a acuzat Rusia că a deportat oameni împotriva voinței lor.

Ucrainenii continuă să respingă un avans rusesc peste râul Siverskyi Doneț, lângă Bilohorivka, potrivit imaginilor din satelit. Luptele au loc de-a lungul aceluiași cot al râului unde rușii au construit două poduri, pe care ucrainenii le-au aruncat în aer.

UNICEF declară că aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, deoarece conflictul creează o criză de protecție a copilului, a declarat directorul executiv adjunct, Omar Abdi, Consiliului de Securitate al ONU. Abdi a mai spus că „educația este și ea atacată”, iar „școlile continuă să fie folosite în scopuri militare”.

UPDATE 22:06. În marja reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor G7, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu Dmitri Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei. Întrevederea a prilejuit discuții evoluțiile care vizează securitatea regională - în contextul agresiunii militare continue a Federației Ruse împotriva vecinilor noștri ucraineni – vicepremierul Nicu Popescu reafirmând cu această ocazie suportul Republicii Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu l-a informat pe omologul ucrainean despre acțiunile întreprinse de către autoritățile de la Chișinău în sprijinirea Ucrainei, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale.

Oficialul moldovean a reiterat disponibilitatea țării noastre de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru a contribui la deminarea teritoriului, în vederea asigurării securității populației civile.


UPDATE 21:52. Trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko, au lansat vineri un apel către comunitatea internaţională pentru a salva civilii şi soldaţii baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, din oraşul asediat Mariupol, calificând atacurile forţelor ruse împotriva oţelăriei drept o „tentativă de răzbunare sângeroasă”, potrivit EFE, citat de Agerpres.

„Noi, Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko - al doilea, al treilea şi al cincilea preşedinte al Ucrainei - ne adresăm liderilor lumii, statelor membre ale Uniunii Europene, SUA şi Canadei, Chinei, Turciei şi altor state, precum şi ONU", se menţionează în primele rânduri ale acestui apel.

Cei trei foşti preşedinţi cer „ajutor pentru autorităţile ucrainene prin toate resursele diplomatice disponibile pentru a salva vieţile civililor şi soldaţilor ucraineni pe care Rusia încearcă să-i elimine din ordinul (preşedintelui rus Vladimir) Putin, cu metode barbare în incinta oţelăriei Azovstal”.

Într-un mesaj difuzat pe pagina sa de Facebook de către Poroşenko, citat de Unian, foştii preşedinţi subliniază că „brutalitatea şocantă” a trupelor ruse nu are niciun sens militar.

Ei mai spun că Mariupolul, unde se află combinatul Azovstal, a fost aproape complet distrus de bombardamentele şi atacurile armatei ruse, „care încearcă acum să-şi ascundă urmele crimelor”.

Cei trei declară că batalionul Azov, care apără combinatul, puşcaşii marini şi grănicerii ucraineni „au făcut deja istorie, pentru că isprăvile lor militare sunt fără precedent”, dar, adaugă ei, acum nu mai este „o bătălie egală sau inegală”.

„Sub ochii întregii lumi are loc o încercare de răzbunare sângeroasă şi de masacrare din partea ruşilor împotriva celor care, deşi încercuiţi, i-au învins în spirit şi voinţă”, subliniază cei trei foşti preşedinţi ucraineni.



Preşedintele Volodimir Zelenskiy declarase anterior că Kievul lucrează la a doua etapă a evacuării pentru salvarea medicilor şi a răniţilor de la Azovstal. De asemenea, Garda Naţională a Ucrainei anunţase pregătirea unei proceduri de extracţie a apărătorilor oraşului, notează Unian.

Săptămâna trecută, aproximativ 500 de civili au fost evacuaţi de la Azovstal sub egida ONU şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), potrivit Kievului.


UPDATE 21:43. Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk a declarat, într-o postare pe rețelele de socializare, că autoritățile ucrainene vor face tot posibilul pentru a evacua în viață toți militarii baricadați în oțelăria Azovstal - ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni.

„Inima țării este acum Azovstal. Pe lângă Azov, există Forțele noastre Armate, Gărzile Naționale, grăniceri, luptători SBU, poliție și apărare. Împărtășesc anxietatea și entuziasmul apărătorilor uzinei. Războiul este sânge și lacrimi. Nu există miracole în război. Există realități dure. Prin urmare, doar o abordare sobră și pragmatică funcționează. Nu ar trebui să exagerăm influența liderilor mondiali. Pentru că dacă această influență ar fi potrivită, nu ar fi război.

Există un ordin al Președintelui – să facem tot posibilul și imposibilul pentru a ne scoate oamenii de acolo. Echipa lucrează. Negocierile cu inamicul sunt foarte dificile. Este posibil ca rezultatul să nu mulțumească pe toată lumea. Dar sarcina noastră este să ne scoatem băieții afară. Toata lumea. În viaţă. Dacă vrea Dumnezeu, vom salva pe toți”, a declarat Vereșciuk.


UPDATE 21:15. Exportul de energie electrică din Rusia în Finlanda va fi suspendat începând cu 14 mai, potrivit BBC.

Potrivit RAO Nordic Oy, deținută de compania energetică rusă Inter RAO, livrările sunt oprite din cauza lipsei de plată a energiei electrice vândute la bursa de energie Nord Pool din 6 mai.

Această declarație a fost făcută a doua zi după ce autoritățile finlandeze și-au anunțat intenția de a adera la NATO.

Finlanda cumpără doar 10% din energia electrică de care are nevoie din Rusia.

Operatorul finlandez de rețea Fingrid nu comentează acuzațiile de neplată a energiei electrice din Rusia, dar raportează că țara va compensa deficitul prin aprovizionarea din Suedia și creșterea producției chiar în Finlanda.


UPDATE 21:01. De la începutul războiului, peste 140 de rachete au fost trase în regiunea Dnepropetrovsk, ucizând 17 persoane, a declarat şeful administraţiei militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko.

Peste 300 de case, depozite, garaje noastre au fost avariate”, a scris Reznichenko pe canalul său Telegram.


UPDATE 20:07. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu omologul său rus pentru prima dată de înainte de invazia rusă a Ucrainei, a anunțat Pentagonul.

„Pe 13 mai, secretarul Apărării Lloyd J. Austin III a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Țoigu, pentru prima dată după 18 februarie”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Austin „a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare”, a spus Kirby.

Convorbirea telefonică dintre Austin și Șoigu a durat aproximativ o oră, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american al apărării.

„Austin le-a cerut celor doi lideri să vorbească”, a spus oficialul.

„Amândoi lideri au avut șansa să vorbească unul cu celălalt, dar nu voi mai intra în contextul acesteia”, a adăugat oficialul, spunând că Austin și-a exprimat „interesul de a păstra linia de comunicare” între cei doi lideri.

Este pentru prima dată când cei doi lideri vorbesc în 84 de zile, de înainte de începerea invaziei Rusiei în Ucraina.


UPDATE 19:40. În Kiev și în regiune, de sâmbătă, ora marțială va începe o oră mai târziu - de la 23:00 și până la 05:00 dimineața, a declarat primarul orașului Vitalii Klitschko.

Edilul a adăugat că din 16 mai transportul public va funcționa mai mult.

Metrou - de la 06:00 la 22:00. Transport terestru - de la 06:00 la 22:30.

Vitali Klitschko i-a îndemnat pe locuitorii din Kiev să nu neglijeze semnalele raidurilor aeriene din cauza amenințării continue cu atacuri cu rachete asupra orașului.


UPDATE 18:45. În Nikolaev, s-a reușit reparația conductei de alimentare cu apă după ce invadatorii ruși au deteriorat-o . Acest lucru a fost anunțat de șeful adjunct al biroului președintelui Kiril Timoșenko.

El a amintit că lucrările liniilor principale și de rezervă ale conductei principale de apă Dnepr-Nikolaev au fost întrerupte.

„Având în vedere că 80% din lungimea totală a conductei de apă trece prin teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson, acest lucru face imposibilă efectuarea lucrărilor de restaurare de urgență și nu garantează funcționarea stabilă în continuare a acestei surse de alimentare cu apă”, spuse Timoșenko.

Pentru a soluționa problema alimentării cu apă pentru populația din Nikolaev, 56 milioane UAH au fost alocate din fondul de rezervă al bugetului de stat ucrainean. Autoritățile au putut asigura o captare de apă din râul Bugul de Sud și fântâni arteziene.

„În prezent, au fost puse în funcţiune 14 fântâni - în spitale orăşeneşti, o maternitate şi un spital militar. Astăzi a început alimentarea cu apă a clădirilor rezidenţiale”, a spus acesta.


UPDATE 18:30. Ankara nu consideră pozitivă posibilitatea aderării Suediei și Finlandei la NATO. Acest lucru a fost declarat vineri de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie BBC.

El a mai adăugat că țările scandinave „au devenit un refugiu pentru organizațiile teroriste”. D

eclarația lui Erdogan ar putea deveni un obstacol în calea intrării Suediei și Finlandei în NATO, întrucât decizia de admitere trebuie să fie prin consens pentru toate țările membre ale alianței.

Ca răspuns, miniștrii de externe ai ambelor țări și-au exprimat speranța într-o întâlnire cu omologul lor turc, programată sâmbătă la Berlin.


UPDATE 17:49. Kremlinul a declarat că Rusia nu intenționează să oprească livrările de gaz către Finlanda începând de vineri, adăugând că în presa finlandeză s-a produs o „înșelătorie”.

„Gazprom furnizează gaz pentru diverși consumatori din Europa, inclusiv țărilor membre NATO”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință.

„Cel mai probabil, aceste rapoarte sunt doar o altă farsă de ziar”, a spus el.

Peskov a adăugat, însă, că nu cunoaște detaliile de plată referitoare la gigantul energetic rus Gazprom, „pentru că există un decret prezidențial privind un nou regim de plată pentru livrările de gaze”.

Guvernul finlandez intenționează să publice duminică o a doua carte albă prin care propune ca țara să adere la NATO, a declarat joi ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto. Propunerea ar urma apoi să fie supusă votului parlamentar, în plen programat pentru luni dimineață.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că posibila aderare a Finlandei la NATO a marcat o „schimbare radicală în politica externă a țării” și a avertizat cu privire la contramăsuri.

„Rusia va fi obligată să ia măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale care apar în acest sens”, se arată în comunicat.

La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a declarat că a oprit complet livrările companiei poloneze de gaze PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti în ruble și nu în euro sau dolari.


UPDATE 17:28. Avocata pentru Drepturile Omului în Ucraina, Liudmila Denisova, a declarat că Rusia a deportat cu forța peste 210.000 de copii de la invazia sa din 24 februarie și a acuzat Moscova că dorește să-i facă cetățeni ruși, potrivit Reuters.

Avocata poporului a precizat că copiii se numără printre cei 1,2 milioane de ucraineni despre care Kievul spune că au fost deportați împotriva voinței lor.

„Când copiii noștri sunt scoși, ei distrug identitatea națională, ne privează țara de viitor”, a spus Denisova la televiziunea națională ucraineană. „Rușii îi învață pe copiii noștri acolo, în rusă, istoria pe care Putin vrea să o spună tuturor” a mai adăugat ea.

Convențiile de la Geneva din 1949, care definesc standardele juridice internaționale pentru tratamentul umanitar în conflict, interzic transferurile forțate în masă de civili în timpul unui conflict pe teritoriul puterii ocupante, clasificându-l drept crimă de război.


UPDATE 16:30. Rusia va trebui să plătească despăgubiri Ucrainei după încheierea războiului a declarat președintele polonez Andrzej Duda, la Tallinn, transmite UNIAN.

„Ucraina trebuie restabilită în cadrul granițelor recunoscute internațional. Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru ceea ce a distrus în Ucraina, iar cei responsabili pentru crimele de război din Ucraina trebuie să fie urmăriți penal”, a spus Duda. El a mai subliniat că, după încheierea războiului, „nici un singur lider cinstit și nici un singur stat cinstit nu va spune că nu s-a întâmplat nimic”.


UPDATE 16:15. Comandant: Rusia lansează 10-14 rachete de croazieră în fiecare zi pe teritoriul Ucrainei. Valerii Zalujnii a declarat în timpul unui apel telefonic cu generalul american Mark Milley că Rusia a folosit în special rachete de croazieră antinavă supersonice X-22 pentru a viza infrastructura civilă. Potrivit lui Zalujnii, Rusia și-ar fi schimbat strategia pentru a evita utilizarea aeronavelor, care a suferit pierderi mari.


UPDATE 15:40. Ucraina a forțat Rusia să-și reducă țintele la un nivel operațional și tactic și intră într-o fază „lungă” de război, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-o postare pe Facebook.

„Pentru a-l câștiga acum, trebuie să planificăm cu atenție resursele, să evităm greșelile, să ne proiectăm puterea astfel încât inamicul, în cele din urmă, să nu ne poată face față”, a spus ministrul apărării. Reznikov a spus că după atacul inițial rusesc din 24 februarie, Moscova se aștepta ca Ucraina să capituleze în câteva zile, iar Kremlinul să stabilească un nou sistem rusesc în Ucraina. Cu toate acestea, a spus Reznikov, „armata ucraineană și întreaga populație ucraineană au respins ocupanții și le-au dejucat planurile”. Potrivit lui Reznikov, o schimbare importantă a avut loc și la nivel internațional. „Într-o lună, Ucraina a realizat integrarea în domeniul apărării, care nu a putut fi realizată timp de 30 de ani. Primim arme grele de la partenerii noștri. În special, obuziere americane M777 de 155 mm sunt deja dislocate pe front. În urmă cu trei luni, acest lucru a fost considerat imposibil”, a spus Reznikov.


UPDATE 15:40. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost întrerupt vineri de un păun în timp ce acuza Uniunea Europeană că s-a transformat într-un actor „agresiv şi belicos”, urmând exemplul NATO, scrie Hotnews.

„UE s-a transformat dintr-o platformă economică constructivă, aşa cum a fost creată, într-un actor agresiv şi belicos care-şi afişeză deja ambiţiile dincolo de continenul european”, a acuzat Lavrov la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, unde se află într-o vizită oficială.

Serghei Lavrov a fost întrerupt de țipetele puternice ale unui păun înainte de a afirma că „dorinţa Kievului de a deveni membru al Uniunii Europene nu este nevinovată”.


UPDATE 15:25. Presupusa iubită a lui Putin, dar și fosta soție și verișorii, ținta noilor sancțiuni impuse de Londra.

Noul pachet de sancțiuni anunțat de Londra vizează cercul apropiat al liderului de la Kremlin, printre care membrii familiei sale și fosta soție, relatează The Guardian. Potrivit ministrului britanic al Externelor, Liz Truss, măsurile țintesc „rețeaua din umbră care susține stilul de viață de lux al lui Putin”.

Pe lista persoanelor sancționate figurează fosta soție a lui Putin, Ludmila Ocheretnaia, precum și Mihail Shelomov, un un om de afaceri rus și vărul primar al acestuia. Printre cei vizați de sancțiuni se numără și Alina Kabaeva, despre care se crede că este actuala parteneră a președintelui rus.

„Vom continua cu sancțiuni împotriva tuturor celor care ajută și susțin agresiunea lui Putin până când Ucraina va învinge”, a spus șefa diplomației britanice. Oficial, bunurile pe care le deține Vladimir Putin sunt modeste, potrivit biroului de Externe al Marii Britanii, dar stilul său de viață este „finanțat de o cabală de familie, prieteni și elite”.



UPDATE 14:50. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune italian Rai 1 că este pregătit să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, însă fără intervenția unor intermedari sau impunerea de ultimatumuri, relatează Ukrainska Pravda.

„Sunt gata să vorbesc cu Putin. Dar numai cu el. Fără intermediarii săi. Și în termenii dialogului, nu în termenii ultimatumurilor”, a spus liderul de la Kiev. „Astăzi, dialogul este imposibil fără o poziție puternică asupra acțiunilor Rusiei. Toată lumea este unită în necesitatea restabilirii integrității teritoriale a Ucrainei, cel puțin așa îmi spun liderii europeni, din SUA, Canada etc”, a spus Zelenski, adăugând că țara sa are nevoie de o armată puternică.


UPDATE 14:25. Crucea Roșie le-a livrat locuitorilor orașului Severodonețk din regiunea Luhansk peste 60 de tone de alimente - 3.600 de pachete, ajutoarele urmând să ajungă la cei care se ascund în subsoluri pentru a scăpa de bombardamentele forțelor ruse, a anunțat șeful administrației regionale din Luhansk, Serhiy Haidai.

Serhiy Haidai/Tme


UPDATE 14:10. Atacurile cu rachete cu dispersie la Harkov au fost comandate de un general rus care anterior a comiss atrocități în Siria, relatează CNN. După ce a comis atrocități în Alep, Siria, Alexander Juravliov a primit titlul de Erou al Rusiei, apoi a fost promovat și a devenit comandant al Districtului Militar de Vest. Anume această divizie rusă a bombardat orașele ucrainene, scrie sursa.

Menționăm că munițiile cu dispersie (bombe aeriene, obuze de artilerie sau rachete) conțin, în loc de un proiectil mare, multe submuniții care sunt împrăștiate pe o arie extinsă. Pentru că nu toate submunițiile explodează la impact, acestea rămân în pământ și sunt în pericol pentru mulți ani înainte. Din cauza munițiilor cu dispersie mor un număr semnificativ de civili. Acest tip de arme este interzis.

UPDATE 13:40. Tribunalul SolomianskIi din Kiev judecă primul soldat rus, acuzat de uciderea unui civil în Regiunea Sumî - Vadim Șișimarin. Acesta riscă între 10-15 ani de închisoare sau detenție pe viață. Procesul va fi public și va începe pe 18 mai, a anunțat un judecător în cadrul ședinței de astăzi.


UPDATE 13:25. Departamentul american al Apărării a anunțat oficial că pușcașii marini americani se pregătesc să predea Ucrainei echipamente neletale, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În prezent, echipamentul este depozitat la Baza Aeriană Kadena din Japonia.


UPDATE 13:20. Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko au făcut apel la comunitatea mondială să ajute la evacuarea militarilor şi civililor ucraineni din Azovstal.


UPDATE 12.52. Uniunea Europeană va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 521 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de Înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell.

„Uniunea Europeană va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 521 de milioane de dolari”, le-a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate reporterilor în drum spre reuniunea miniștrilor de externe G7 la Weissenhaus, în Germania.


UPDATE 12.34. Peste şase milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul invaziei ruse, a informat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Până în data de 11 mai, 6.029.705 ucraineni au căutat refugiu iniţial în ţările învecinate, înainte de a-şi continua de cele mai multe ori călătoria spre alte țări.

Polonia găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi: 3.272.943 la 11 mai. Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii între 18 şi 60 de ani, care ar putea fi mobilizaţi, neavând dreptul să plece din Ucraina.


UPDATE 12.02. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken se va deplasa în acest weekend în Europa pentru reuniuni cu aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Preocupările legate de securitatea alimentară vor domina reuniunea anuală a miniştrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate state, care se întâlnesc în Germania, în contextul în care războiul dintre Rusia şi Ucraina ameninţă şi Republica Moldova.


UPDATE 11.29. Palatul Vorontsov, un monument de arhitectură de la începutul secolului al XIX-lea din Odesa, a fost avariat de un tir de rachete, scrie Hromadske.

sursa: Verhovna Rada/tme


UPDATE 11.15. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri la Hiroshima, primul oraș din istorie atacat cu bomba nucleară, că invazia rusă în Ucraina şi recentul test de rachetă al Coreei de Nord constituie o ameninţare la adresa securităţii globale.

Charles Michel a subliniat că Hiroshima constituie „un memento puternic al urgenţei” de a întări regulile internaţionale pentru dezarmare nucleară şi controlul armelor.

„În timp ce vorbim, securitatea globală este sub ameninţare. Rusia, un stat ce deţine arme nucleare... atacă naţiunea suverană Ucraina, făcând referiri ruşinoase şi inacceptabile la utilizarea de arme nucleare”, a spus Charles Michel, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.


UPDATE 10.48. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:


-personal - aproximativ / 26 900 de persoane au fost lichidate (+250);
- tancuri - 1205 unități (+10);
- vehicule blindate de luptă - 2900 unități (+27);
- sisteme de artilerie convențională - 542 unități (+8);
-sisteme de artilerie reactivă - 193 de unități (+2);
-mijloace de apărare aeriană - 88 de unități (+1);
- avioane de luptă - 200 de unități (+1);
- elicoptere - 162 de unități (+1);
- tehnică auto - 2042 de unități (+23);
- nave / bărci - 13 unități;
-Drone - 405 (+7);
-Tehnică specială - 41;
-Rachete de croazieră - 95 (+1)


UPDATE 10:50. Rușii AU DISTRUS podul dintre Sevierodonețk și Rubijne. Trupele ruse se concentrează pe preluarea controlului total asupra Rubizhne, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Haidai.


UPDATE 10.30 Armata Ucrainei a lansat peste 100 de atacuri cu rachete, artilerie şi avioane împotriva poziţiilor ruse în ultimele 24 de ore, în încercarea de a apăra sudul ţării, bombardat masiv de forţele Rusiei, a informat vineri Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Ruşii au pierdut în ultimele 24 de ore 57 de militari, şase vehicule blindate şi trei motorizate pe frontul sudic, potrivit buletinului de război difuzat de agenţiile locale ucrainene.


UPDATE 10.00. De la începutul invaziei ruse în Ucraina şi până în 12 mai, în ţară au fost ucişi 226 de copii, iar 420 au fost răniţi, anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.

În prezent, conform datelor stabilite oficial, cei mai afectați copii sunt în regiunea Donețk - 139, Kiev - 116, Harkov - 99, Cernihiv - 68, Nikolaiv - 44, Luhansk - 45, Zaporojie - 28, Herson - 48, Kiev - 16, Sumî - 17, Jitomir - 15.

Datele nu sunt definitive, deoarece se lucrează pentru stabilirea lor în locurile unde au loc ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.


UPDATE 09.30. Comisia Europeană a prezentat un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să își exporte produsele agricole. În urma invadării Ucrainei de către Rusia și a blocadei porturilor ucrainene, cerealele și alte produse agricole ucrainene nu mai pot ajunge la destinație.

Potrivit Comisiei, situația amenință securitatea alimentară mondială și se prefigurează o nevoie urgentă de a stabili rute logistice alternative care să utilizeze toate modurile de transport relevante.

Astfel, Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru a stabili „culoare de solidaritate” cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar și că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrana pentru animale și îngrășăminte.


UPDATE 09:05. În ultimele 24 de ore, cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 7 854 treceri, dintre care 3 406 pe direcția intrare în Republica Moldova. Totodată, numărul de 1 264 au constituit trecerile minorilor ucraineni.


UPDATE 08:47. Ministerul Apărării al Marii Britanii, într-un alt raport scurt despre război, comentează, în special, înfrângerea unităților rusești în încercarea de a forța Seversky Doneț.

„Încercarea de a trece un râu cu rezistența inamicului este o manevră foarte riscantă și arată că comandanții ruși sunt sub presiune pentru a face progrese în zona de est a Ucrainei, înainte de a se retrage și a transfera unități din regiunile Kiev și Cernihiv”, scrie Ministerul Apărării britanic.



UPDATE 08:26. Institutul American pentru Studierea Războiului, în analiza sa din 12 mai, sugerează că armata rusă a fost forțată să renunțe la planurile de a pătrunde la sud de Izium și de a încercui întregul grup ucrainean în Donbas, iar acum se concentrează pe sarcini la scară mai mică.

„Forțele ruse ar putea să renunțe la încercările de a încercui trupele ucrainene de-a lungul liniei Izium-Slavyansk-Debaltseve în favoarea unei învăluiri mai puțin adânci a Severodonețk și Lysichansk”, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Potrivit evaluării lor, pe baza mai multor surse, începând cu declarațiile beligeranților, forțele ruse par să dețină controlul asupra aproape a întregului Rubijne începând cu 12 mai și au luat satul Voevodovka la nord de Severodonețk, iar în zilele următoare vor probabil să încerce să asalteze Severodonețk - centrul administrativ al părții ucrainene a regiunii Lugansk.

„(Dar) nu este clar dacă forțele ruse vor putea încercui, darămite să ia Severodonețk și Lisichansk [...] Ofensiva rusă a fost întotdeauna blocată în zonele de dezvoltare în acest război și este puțin probabil ca aceste teritorii să fie diferit”, scriu analiștii americani.



UPDATE 07:58. În această noapte, au fost înregistrate două tentative de incendiere a unor obiective în regiunea transnistreană. Potrivit așa-zisului Minister de Interne din stânga Nistrului, incidentele au avut loc în jurul orei 04:00, cazurile având loc la distanță de circa jumătate de oră.

Potrivit pretinselor autorități de la Tiraspol, persoane necunoscute, în jurul orei 4:15, au incendiat vegetația în preajma unei baze petroliere din stânga Nistrului.

Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, două cocktail-uri Molotov au fost aruncate în clădirea așa-zisului Comisariat Militar din Tiraspol. Una dintre ele a zburat pe trotuar, iar a doua a rămas blocată în gratiile ferestrei. Incendiile au fost stinse fără a provoca pagube sau victime.


UPDATE 07:30. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat despre situația din Ucraina:

- Rusia nu oprește ofensiva în Zona Operațională de Est și, în același timp, menține tensiuni în regiunea transnistreană a R. Moldova și în Belarus;

- În zonele Volyn și Polissya, principalele eforturi ale Forțelor Armate din Belarus s-au concentrat pe acoperirea frontierei de stat în regiunile Brest și Gomel;

- În direcția nord, se iau măsuri pentru întărirea protecției frontierei ucrainene-ruse în regiunile Bryansk și Kursk. Potrivit Statului Major General, Federația Rusă trimite unități suplimentare de artilerie în zonele de frontieră ale regiunii Bryansk pentru a spori bombardarea provocatoare a așezărilor din regiunea Cernihiv, lângă granița de stat a Ucrainei;

- În direcția Slobozhansky, ocupanții regrupează unități, completează stocurile de muniție și combustibil pentru a restabili capacitățile ofensive;

- Nu au existat ofensive în direcția Harkov, principalele eforturi ale ocupanților s-au concentrat pe prevenirea înaintării trupelor uvrainene în zona așezării Vesele;

- În regiunile Voronej și Belgorod din Federația Rusă până la 25 mai a continuat să crească nivelul amenințării teroriste;

- În direcția Donețk, Federația Rusă continuă să își concentreze eforturile pe stabilirea controlului deplin asupra așezării de la Rubijne;

- În direcția Lyman, unitățile ruse au încercat să pună un punct de sprijin în zona așezării Oleksandrivka;

- În direcția Bakhmut, ocupanții au efectuat operațiuni de asalt în direcția așezării Orikhove și în zona așezării Komyshuvakha, dar fără succes;

- În direcția Kurakhiv, trupele ruse au înaintat în direcția orașului Marinka;

- Rusia continuă să lanseze artilerie și lovituri aeriene asupra lui Mariupol. Pentru a controla pe deplin orașul și a suprima rezistența apărătorilor ucraineni, rușii folosesc aviația strategică. Din cauza evacuării localnicilor, este așteptată o creștere a expunerii la incendiu în viitorul apropiat, susține Statul Major;

- În direcțiile Novopavlovsk și Zaporojie, Federația Rusă a efectuat bombardarea artileriei unităților trupelor ucrainene de-a lungul întregii linii și recunoașteri aeriene cu ajutorul UAV-urilor;

- În direcția Buzh de Sud, unitățile de ocupație au tras în unitățile trupelor din Ucraina cu artilerie și mortiere în zonele așezărilor Oleksandrivka, Tavriyske, Kotlyareve, Hannivka și Osokorivka.


UPDATE 07:14. Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, îi roagă președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă porturile Ucrainei de la Marea Neagră, spunând că „milioane de oameni din întreaga lume vor muri pentru că aceste porturi sunt blocate”. Acesta vine în momentul în care UE a propus „căi de solidaritate” exclusiv pentru exportul de bunuri agricole din Ucraina, pentru a ajuta la ușurarea blocajului produselor.


UPDATE 07:00. O navă rusă folosită pentru transport logistic, „Vsevolod Bobrov”, a fost cuprinsă de un incendiu la bord și a fost remorcată din zona Insulei Șerpilor către portul Sevastopol, a anunțat Serhii Bratciuk, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale din Odesa, citat de CNN.


UPDATE 06:50. Forțele ruse au trimis „cel puțin câteva mii de ucraineni” pentru a fi procesați în așa-numitele centre de filtrare „și au evacuat încă cel puțin zeci de mii în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia”, potrivit ambasadorului SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa Michael Carpenter. Strămutarea forțată – și violența raportată cu care se confruntă cei din așa-numitele centre de filtrare – echivalează cu crime de război, a spus Carpenter.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai și 12 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media