Liderii UE au ajuns la un acord privind reducerea importurilor de petrol rusesc cu mai mult de „două treimi”. Președinta Comisie Europene: „Vom taia 90% din importuri”

31 mai 2022, 08:01 UE 107
Summitul de la Versailles.  Sursa: European Union, 2022

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni seară un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de „două treimi" din importurile lor din această țară. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderii Uniunii Europene. Astfel, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90 la sută.

Președintele Consiliului European Charles Michel susține că această decizie „va elimina o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei de război rusești” și va pune „presiune maximă” asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.

Embargoul va elimina „aproximativ 90%” din importurile europene de petrol rusesc până la sfârșitul anului, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Celelalte măsuri propuse ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni au fost, de asemenea, aprobate, în special excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.

Diplomații încă nu au căzut de acord asupra detaliilor tehnice ale deciziei, iar sancțiunile trebuie adoptate în mod oficial de toate cele 27 de țări, potrivit Bloomberg. Potrivit publicației, Ungaria, care a blocat embargoul, a primit asigurări de la liderii UE că va putea obține un înlocuitor dacă refuză să exporte petrol prin conducte.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy s-a adresat luni seara prin videoconferință liderilor europeni reuniți la Bruxelles. În discursul său, oficalul a îndemnat la unitate, menționând că începând cu 24 februarie, în Ucraina toată lumea lucrează pentru un singur rezultat - protecția statului.

„Europa trebuie să dea dovadă de putere. Pentru că Rusia percepe doar puterea ca argument. Este timpul. Este timpul să nu fiți separați, nu fragmente, ci un întreg. Ucraina a arătat prin propriul exemplu de ce este important acest lucru. La noi începând cu 24 februarie este maximă unitate, toată lumea lucrează pentru un singur rezultat - protectia statului.

Și datorită acestui lucru am reușit să facem ceea ce lumea nu se aștepta: Ucraina a oprit armata rusă – și toată lumea se temea de asta, vă amintiți? – și am reușit să eliberăm o parte din teritoriul nostru ocupat. O unitate mai mare este cu adevărat fundamentul acestei forțe. În sfârșit, toate certurile din Europa trebuie să se termine, fiind o problemă internă care nu face decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra ta”.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media