Fracțiunea PSRM din CMC explică de ce a votat împotriva utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău

30 mai 2022, 14:48 Societate 259
Radio Chișinău.  Sursa: radiochisinau.md

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău explică de ce a votat împotriva prelungirii drepturilor de utilizare a toponimului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău. Într-un comunicat de presă al partidului, reprezentanții fracțiunii menționează că este „inadmisibilă” utilizarea denumirii Chișinăului „în scopuri de propagandă de către un stat străin”.

„Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău a votat împotriva prelungirii drepturilor de utilizare a toponimului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, care este parte componentă a postului Radio România. Toponimul „Chișinău” este proprietatea locuitorilor municipiului Chișinău – capitala Republicii Moldova independente și poate fi utilizat în mod eficient pentru a informa chișinăuienii despre proiectele urbane de dezvoltare. Utilizarea denumirii Chișinăului în scopuri de propagandă de către un stat străin este inadmisibilă!”, se arată în comunicatul PSRM.

După ceva mai mult de 10 ani de activitate, Radio Chișinău care este fondat de Radio România, trebuie să-și schimbe denumirea, deoarece Consiliul Municipal al capitalei a respins solicitarea companiei Pajura Albă, deținătorul licenței de emisiei, care a cerut prelungirea cu 10 ani a dreptului de folosire a denumirii Chișinău.

Decizia a fost luată încă la una din ședințele CMC din 21-28 aprilie. Consilierii PSRM (19), PCRM (1) și cei de la ȘOR (2) au votat împotrivă, iar astfel, solicitarea SRL Pajura Albă a fost respinsă cu 23 de voturi. 18 consilieri, cei de la Platforma DA (8), PAS (4), PL (2), PUN (1) și independenții Victor Bunescu, Aliona Mandatii și Ala Tîșcu au votat pentru, în timp ce consilierul PD, Victor Mîndru s-a abținut.

Mesajul fracțiunii PSRM este un răspuns la reacția Ministerului Afacerilor Externe al României, care a transmis că „regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic, a Consiliului Municipal Chișinău, în ce privește interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău”. De asemenea, MAE România și-a exprimat speranța că vor fi luate măsurile necesare „pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău” și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat.

Cu o reacție referitor la decizia CMC a venit și Societatea Română de Radiodifuziune. Membrii Societății au transmis că au fost contrariați de o decizie ce a primit inițial aviz pozitiv, pentru ca ulterior să fie respinsă în dezbaterea Consiliului Municipal.

Directorul general al Societății, Ioan Dincă, a declaratîntreaga situație este considerată drept o neînțelegere și că are semnale că situația privind decizia respectivă se va soluționa.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media