UPDATE/ FOTO/ Reacția fracțiunii PAS din CMC cu privire la demolarea Hotelului Național: Autorizația de desființare a fost semnată pe furiș

20 mai 2022, 13:04 Societate 459
Hotelul Național Chișinău în proces de demolare.  Sursa: Replica Media

UPDATE 15:04. Președintele fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Roman Cojuhari, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook la inițierea procesului de demolare a Hotelului Național Chișinău în care spune că municipalitatea „anul trecut a retras de la CNA dosarul Hotelului Național și pe furiș au semnat autorizația de desființare a Hotelului”, iar astăzi „când au apărut zvonuri că a început demolarea, cei de la Primărie se dau mari eroi și zic că nu o vor permite.”

Potrivit PAS, „arhitecta-șefă a falsificat procesul verbal din care a exclus condiția organizării unui concurs de arhitectură și necesitatea adoptării unui plan urbanistic de detaliu până la emiterea autorizației de desființare a clădirilor complexului Hotelului Național, iar viceprimarul Ilie Ceban și-a pus semnătura.”

„Viceprimarul Ilie Ceban, atunci când colegul său Victor Chironda, ex-viceprimar aflat în concediu, a solicitat de la CNA restituirea dosarului de pus de Chironda și a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național. Nu este pentru prima dată când cei de la Primăria Chișinău semnează acte ilegale, emit autorizații de construcții a unor complexe locative din blocuri multietajate fără infrastructură, autorizează demolări dubioase, apoi se fac eroi că ar opri construcții și demolări”, se arată în comunicatul PAS.

„Un sfat pentru cei de la Primărie - nu semnați acte ilegale, nu susțineți PUZ-uri criminale, nu autorizați demolări dubioase și nu va fi nevoie să opriți mizeriile când documentele vor începe a da efecte. Și încă un sfat - fugăriți-o pe madame arhitect Dogotaru și multe din documentele sus enumerate nici nu vor ajunge să fie scrise, darămite, semnate”, a declarat Cojuhari.

Fracțiunea PAS susține că „în continuare va monitoriza cazul Hotelului Național, dar și a tuturor altor construcții și demolări ilegale din municipiul Chișinău.”

Procesul de demolare a Hotelului Național a început astăzi, 20 mai, urmare a autorizației de desființare a clădirii emisă în iunie, 2021, deși potrivit viceprimarului capitalei restabilit în funcție de instanța de judecată, Victor Chironda, „în decembrie 2022, arhitecta-șefă a Chișinăului, Svetlana Dogotaru „spunea că autorizația de desființare emisă în 2021 nu mai este valabilă.”

„Autorizația de desființare a clădirii a fost emisă la 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii AD. Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului.Responsabilii se deplasează în teren pentru verifica starea de lucruri ”, anunță Primăria Chișinău.


De cealaltă parte, viceprimarul Victor Chironda spune că recent a fost invitat la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a depune mărturii cu privire la emiterea autorizației de desființare a Hotelului Național.


„Acum o săptămână am fost invitat la CNA să depun mărturii cu referire la emiterea ilegală a autorizației de desființare, pe procesul penal deschis în baza plângerii depuse de Sergiu Tofilat. Agenția Proprietății Publice anunța că va revizui situația privind concesionarea hotelului”, scrie Chironda pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, viceprimarul Primăriei Chișinău punctează că „PUD-ul început în 2020 așa și nu a fost finalizat și nu a fost aprobat de CMC.”

„Cu toate acestea, băieții se apucă de demolat. Repejor, cât nu a fost numit noul șef al Procuraturii Anticorupție. Se pare că între timp, au mai fost emise ceva autorizații, s-au mai făcut ceva înțelegeri, a mai scris Chironda.


La 8 aprilie 2022, Curtea de Apel Chișinău a admis spre examinare recursul depus de Victor Chironda la actul emis de Judecătoria Râșcani care a menținut dispoziția Primăriei Chișinău privind eliberarea din funcția de viceprimar. Astfel, potrivit hotărârii magistraților de la Apel, care a anulat încheierea primei instanței, până la examinarea în fond și emiterea unei decizii definitive și irevocabile, Victor Chironda a revit în fotoliul de viceprimar.

La 15 iulie 2021, Victor Chironda anunțat că a atacat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, dispoziția Primăriei Chișinău prin care a fost demis din funcția de viceprimar al capitalei. Acesta a motivat că demisia sa este una ilegală și emisă cu încălcarea procedurii legale, solicitând instanței să fie anulată.

Viceprimarul Victor Chironda a fost demis din funcție la data de 2 iulie 2021 în cadrul ședinței Consiliul Municipal Chișinău pe fondul scandalului cu privire la autorizația de demolare a Hotelului Național.

Atunci, viceprimarul de ramură, Victor Chironda și arhitecta-șefă a capitalei, Svetlana Dogotaru, a fost acuzată de lipsă de profesionalism și responsabilitate în cazul demolării Hotelului Național din centrul capitalei. În acest context, Chironda susținea că actul permisiv ar fi fost emis cu o dată din urmă și ar urma să se adreseze la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a depune demers repetat împotriva Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare (DGAURF).

La data de 18 iunie 2021, viceprimarul capitalei Victor Chironda a calificat dispoziția primarului Ion Ceban de a fi inițiată pe numele său o anchetă de serviciu, care să „elucideze circumstanțele absenței de la serviciu”, drept abuz și indimidare, iar scopul este ca Chironda să demisioneze. În acest sens, Chironda a anunțat că a depus o plângere la Procuratură și la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Ion Ceban a dispus crearea unui grup de lucru condus de viceprimara în exercițiu, Olga Ursu, care să „elucideze circumstanțele absenței de la serviciu a dlui Victor Chironda”. Anunțul a fost făcut de însuși viceprimarul capitalei care s-a arătat surprins de acest lucru. Chironda spune că imediat după ce a participat la o primă ședință a grupului creat, a fost vizitat în biroul său de consilierul municipal Valeriu Climenco de la Partidul Șor care l-a amenințat deschis cu închisoarea.
Marți, 15 iunie 2021, viceprimarul Victor Chironda a organizat o conferință de presă în care a lansat acuzațiii grave în adresa arhitectei-șef a capitalei. Chironda a cerut o anchetă de serviciu pe numele șefei Direcţiei generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare pentru că a fost falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021, și că funcționarii direcției au admis sau au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. De asemenea, Victor Chironda a cerut suspendarea Svetlanei Dogotaru pe parcursul anchetei pentru a nu influența subalternii săi.

Primarul Ion Ceban a reacționat imediat și l-a acuzat pe Chironda de restanțe mari în activitatea sa și spunea că atunci când va reveni la Chișinău va oferi mai multe detalii și îl acuză de lipsă nemotivată de la serviciu. Niciun cuvânt însă despre acuzațiile la adresa arhitectei capitalei, Svetlana Dogotaru.

A doua zi, arhitecta capitalei a reacționat. Într-o postare pe facebook, Svetlana Dogotaru spunea că nu a încălcat legea și că Victor Chironda încearcă de mai mult timp să scape de ea. Arhitecta capitalei recunoaștea că sunt probleme în Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) de la Hotelul Național și că toate neajunsurile vor fi înlăturate. Dogotaru îl acuza pe Chironda că face politică, iar conferința sa nu este decât „una de sorginte politică, o încercare de a primi o ofertă pe lista vreunui partid cu șanse de a accede în Parlament. Acolo e mult mai interesant decât la Primărie, unde trebuie să muncești mai mult decât să vorbești”.
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media