Viktor Orban a asigurat-o pe Natalia Gavrilița că Ungaria susţine statutul de candidat la UE pentru R. Moldova

16 iunie 2022, 12:22 Politică 185
Premierul Ungariei, Viktor Orban.  Sursa: www.rferl.org

Premierul ungar Viktor Orban a salutat planul guvernului Republicii Moldova de a obţine statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, într-o convorbire telefonică avută astăzi, 16 iunie, cu omologul său moldovean, Natalia Gavriliţa, informează MTI, citează Agerpres.

„Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului de aderare”, a spus şeful Guvernului ungar, potrivit şefului biroului său de presă, Bertalan Havasi.

„Cei doi premieri au vorbit şi despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre criza refugiaţilor, menţionând că ambele lor ţări se învecinează cu Ucraina şi ajută sute de mii de persoane care fug din calea războiului”, a declarat Havasi pentru MTI.

„Orban şi Gavriliţă au lăudat, de asemenea, legăturile istorice dintre ţările lor şi şi-au exprimat sprijinul pentru stimularea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul economic şi al formării profesionale”, a adăugat Havasi.

La 15 iunie, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și-a arătat sprijinul țării sale pentru Republica Moldova și față de aspirațiile noastre la UE, subliniind că „dorința R. Moldova de a se alătura familiei europene este perfect legitimă.”

La 13 iunie, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că urmează niște pași istorici în parcursul european al R. Moldova și anume ca cele 27 de state membre sa ofere statut de candidat la Uniunea Europeană, dar și cu implementarea anumitor reforme suplimentare.

„Astăzi, în Colegiul Comisarilor Europeni s-a discutat fără a se face publice concluziile Comisiei Europene ca reacție la întrebările pe care le-am completat noi ca răspuns la acest chestionar. Deocamdată, nu știm exact care vor fi formulările sugerate, ceea ce este foarte clar ca Republica Moldova în aceste ore și zile va întreprinde câțiva pași importanți. Noi ne așteptăm la semnale foarte pozitive din partea UE”, a spus Nicu Popescu, cadrul emisiunii.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a menționat că etapele următoare sunt pe 17 iunie, unde se vor face publice recomandările și viziunea sa a modului cum urmează să evolueze relațiile cu Republica Moldova, în vederea depunerii cererii de aderare.

„Statele membre ale UE vor discuta timp de câteva zile aceste recomandări ai Comisiei Europene și pe 24 iunie vor reveni cu o recomandare per ansamblu a întregii UE. Noi sperăm evident să obținem o perspectivă clară de aderare, deci o recunoaștere și o promisiune oferită Republicii Moldova că noi vom adera la UE și sperăm să ne poziționăm foarte bine ca să devenim stat candidat la aderare astfel încât la o etapă ulterioară să putem începe negocierile de aderare,” a adăugat Popescu.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media