VIDEO/ Boris Johnson a avertizat Occidentul că nu ar trebui să încerce să „normalizeze relațiile” cu Vladimir Putin, menționând că că planul liderului de la Kremlin „trebuie să eșueze pentru că un Putin victorios nu se va opri în Ucraina”

20 martie 2022, 15:19 Ucraina 3945
Boris Johnson.  Sursa: Flickr/British High Commission

Premierul Regatului Unit Boris Johnson a avertizat Occidentul că nu ar trebui să încerce să „normalizeze relațiile” cu președintele rus Vladimir Putin după invazia sa în Ucraina. Oficialul a făcut aluzie la comportamentul țărilor occidentale după 2014, când Moscova a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea. Totodată, acesta a menționat că planul lui Vladimir Putin „trebuie să eșueze pentru că un Putin victorios nu se va opri în Ucraina, iar sfârșitul libertății în Ucraina va însemna dispariția oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Republica Moldova”.

Vorbind la o conferință a Partidului Conservator din 19 martie, Johnson a numit acțiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei un „punct de cotitură pentru pace” și a descris acțiunile Kremlinului ca fiind „un atac barbar asupra civililor nevinovați, cum nu am mai văzut din anii 1940”.

„Acesta este un punct de cotitură. Este un moment al alegerii, o alegere între libertate și opresiune. Știu că există voci în lume, chiar și în Cancelariilor occidentale… care spun că ar trebui să ne obișnuim cu tirania. Cred că se înșeală profund, iar o încercare de normalizare a relațiilor cu Putin după acest moment, așa cum am făcut în 2014, ar însemna să facem exact aceeași greșeală”, a menționat prim-ministrul britanic în discursul său.

Boris Johnson a accentuat că se va așterne „o nouă eră a intimidării de la Marea Baltică până la Marea Neagră” dacă invazia Rusiei în Ucraina va avea succes.

„Cred că este speriat de Ucraina dintr-un motiv cu totul diferit. Îi era frică de Ucraina, pentru că în Ucraina există o presă liberă, au alegeri libere. Cu fiecare an în care Ucraina a progresat, nu întotdeauna ușor, spre libertate și democrație și piețe deschise, el s-a temut de exemplul ucrainean. S-a temut de reproșul implicit care i s-a adus.

Pentru că în Rusia lui Putin ești închis 15 ani doar dacă amintești de o invazie, iar dacă te ridici împotriva lui Putin la alegeri, ești otrăvit sau împușcat. Tocmai pentru Ucraina și Rusia au fost atât de apropiate din punct de vedere istoric, acum el este îngrozit de ce efect va avea modelul ucrainean asupra sa și a Rusiei, este panicat în legătură cu o așa-numită <<revoluție de culoare>> chiar la Moscova.

Cred că de aceea încearcă cu atâta brutalitate să stingă flacăra libertății în Ucraina și de aceea este atât de important ca el să eșueze, pentru că un Putin victorios nu se va opri în Ucraina, iar sfârșitul libertății în Ucraina va însemna dispariția oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Republica Moldova – va însemna începutul unei noi ere a intimidării în întreaga Europă de Est, de la Marea Baltică până la Marea Neagră – iar dacă Putin reușește să zdrobească Ucraina, va reprezenta o undă verde pentru autocrații din Orientul Mijlociu, din Orientul Îndepărtat”, a declarat prim-ministrul britanic.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media