VIDEO/ Zelenski a îndemnat liderii europeni să „se trezească acum" și să oprească forțele ruse în contextul incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie: „Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei”

4 martie 2022, 10:40 România 431
Vladimir Zelenski.  Sursa: Captură de ecran

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a îndemnat liderii europeni să „se trezească acum" și să oprească forțele ruse în contextul incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie „înainte ca acest lucru să devină un dezastru nuclear." Zelenski a acuzat Rusia că a tras în mod intenționat în centrală pentru a pune presiune.

„Europa trebuie să se trezească acum. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este în flăcări. În acest moment, tancurile rusești trag asupra unităților nucleare. Acestea sunt rezervoare echipate cu camere termice. Adică știu unde trag, s-au pregătit pentru asta”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video din această noapte.

Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea centralei nucleară de la Zaporijie, care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară. Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a susţinut Vladimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

„Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear", a adăugat preşedintele ucrainean.

Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20 (04:20 GMT).

Astăzi, 4 martie, forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare atomice din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Ministrul Afacerilor Externe și Intergării Europene de la Chișinău (MAEIE), Nicu Popescu, a condamnat atacul militar de la centrala atomică Zaporojie. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, viceprim-ministrul Popescu a îndemnat la neadmiterea atacurilor asupra obiectivelor nucleare și la stoparea agresiunii militare împotriva Ucrainei.

Autoritățile centrale din Republica Moldova au asigurat cetățenii că nivelul de radiație în țară nu înregistrează nicio creștere și că nu există pericol pentru populație.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie și 3 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media