LIVE TEXT/ Ucraina, în 17-a zi de război: Forțele ruse se apropie mai mult de Kiev și își intensifică asaltul asupra altor orașe cheie. Rusia ar planifica un „pseudo-referendum” pentru independenţa Hersonului

12 martie 2022, 08:58 Ucraina 437
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Continuă a 17-a zi de război în Ucraina, declanșat de președintele rus Vladimir Putin sub pretextul unei „operațiuni speciale”. Potrivit ONU, numărul refugiaților din Ucraina – în mod tragic – a ajuns la 2,5 milioane, dintre care un milion sunt copii.

Noaptea trecută, forțele ruse au continuat bombardamentele la Kiev și Jîtomîr în nord, dar și la Nikolaev în sud. La Melitopol, ocupanții l-au capturat pe primarul orașului, Ivan Fedorov, fiind acuzat de așa zise crime împotriva civililor, iar ucrainenii se tem că astfel de abuzuri vor continua dacă oficialii locali nu cooperează cu ocupanții. Potrivit lui Zelenskiy, rușii au trecut la o nouă etapă de teroare, când „încearcă să elimine fizic reprezentanții autorităților ucrainene locale legitime”.

UPDATE 19:10. Cele mai recente actualizări privind războiul din Ucraina:

Forțele ruse sunt mai aproape de Kiev: echipele CNN de la Kiev au raportat că au auzit explozii la primele ore ale zilei de sâmbătă, în timp ce capitala este sub presiune. Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află la aproximativ 25 de kilometri de centrul Kievului, potrivit oficialilor britanici ai apărării.

Trupele rusești continuă să lovească în civili: un hotel emblematic din orașul Cernihiv, din nordul orașului, a fost ruinat peste noapte, precum și rețeaua locală de electricitate.

Zelenskiy spune că „linia frontului” este peste tot: președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa este mai unită decât oricând în fața invaziei ruse, el a spus că „câteva orașe mici pur și simplu nu mai există... Au dispărut”. El a adăugat că negocierile pentru a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei „trebuie să înceapă cu o încetare a focului”. El a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a lui Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, care a fost arestat vineri de ocupanții.

Îndemnul de încetarea imediată a focului: cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron l-au îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să înceteze imediat focului în Ucraina, în cadrul unei convorbiri telefonice care a durat 75 de minute. Cererile pentru încetarea focului vin în momentul în care ONU raportează că cel puțin 1.500 de civili au suferit victime de la începutul războiului din 24 februarie.

Ucrainenii spun că rușii cer controlul centralei nucleare: oficialii ruși au sosit la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, cerând să preia controlul asupra instalației, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de stat de energie nucleară a Ucrainei.

Atacuri asupra orașelor cheie: jurnaliștii CNN din orașul Dnipro din centrul Ucrainei au simțit cel puțin două explozii și au văzut ceea ce părea ca rămășițele incendiilor antiaeriene sâmbătă dimineața. Orașele Harcov, Mariupol, Nikolaiev și Sumî sunt, de asemenea, sub un atac al Rusiei. Acest lucru vine în timp ce forțele ruse și-au extins ofensiva în vestul Ucrainei pentru prima dată vineri, cu lovituri vizând aerodromurile militare, inclusiv unul din Vasilkov, la sud de Kiev, sâmbătă. La est, există tot mai multe semnale că orașul Volnovaha a căzut în mâinile forțelor ruse și aliaților acestora din autoproclamata Republica Populară Donețk. Orașul Herson din sud pare să fi fost capturat, potrivit informațiilor americane de apărare.

UPDATE 19:10. Forţele ruse de ocupaţie plănuiesc să pună în scenă un „pseudo-referendum” pentru independenţă în oraşul port Herson pentru a crea o regiune separatistă, a declarat sâmbătă adjunctul şefului consiliului local, relatează Reuters, citat de Agerpres. „Crearea unei republici va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranţă, fără viaţă şi fără viitor”, a postat Serghei Hlan pe o rețea socială. Invadatorii ruși au cucerit oraşul Herson din sudul ţării după declanşarea invaziei din 24 februarie, dar locuitorii din oraş au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva rușilor.

UPDATE 19:00. Consilierul președintelui Zelenskiy, Mihail Podoliak a declarat că negocierile cu delegația rusă se desfășoară în mod continuu în format video.


UPDATE 18:50. Într-un memorandum de sâmbătă, președintele american Joe Biden l-a delegat pe secretarul de stat Antony Blinken să direcționeze 200 de milioane de dolari în articole și servicii de apărare, inclusiv educație și instruire militară, pentru Ucraina, scrie CNN. Potrivit unui oficial de la Casa Albă, anunțul de astăzi aduce suma totală a asistenței de securitate oferite Ucrainei la 1,2 miliarde de dolari în ultimul an. La începutul acestei luni, administrația a autorizat un pachet de 350 de milioane de dolari.

UPDATE 18:05. De la invazia Federației Ruse din 24 februarie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a făcut public pentru prima dată numărul soldaților care au murit apărând pământul ucrainean de invadatorii ruși. Potrivit liderului de la Kiev, de la începutul războiului, adică în 16 zile, au murit circa 1.300 de militari ucraineni.

UPDATE 17:45. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, susține că următoarele negocieri cu Rusia ar putea avea loc la Ierusalim. „Am vorbit cu domnul Benet și i-am spus că este greșit, neconstructiv să ne întâlnim la negocieri în Rusia, Ucraina și Belarus. Nu acestea sunt punctele unde putem să găsim o oarecare înțelegere și să oprim războiul. Eu zic nu despre întâlniri tehnice, ci despre întâlniri ale liderilor. Cred că Israelul poate fi un astfel de pământ, și mai ales Ierusalimul. Și i-am spus domnului Benet asta”, a spus Zelenskiy în cadrul unei conferinței organizate un jurnaliștii străini.

UPDATE 17:40. Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează DPA, citat de Digi24.ro. Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite. Vineri, bilanţul civililor ucişi în Ucraina de la începutul războiului era de 564. Consiliul înregistrează numai decesele pe care le poate confirma şi notează că bilanţul real probabil este mai mare.

„Cele mai multe victime civile au fost cauzate de utilizarea armelor explozibile cu o zonă de impact amplu, inclusiv a obuzelor de artilerie grea, sistemelor de rachete cu mai multe lansatoare şi loviturilor aeriene şi cu rachete”, se menţionează într-un comunicat.

UPDATE 17:00. În Nikolaev, în urma bombardamentelor nocturne, opt persoane au fost rănite. Acest lucru a fost anunțat într-un mesaj video de către primarul orașului Alexander Senkevich. „În general, acest bombardament a fost exclusiv la instalaţiile de infrastructură civilă. Au fost găsite obiecte explozive la 182 de adrese din oraş. Vă rugăm să nu le atingeţi”, a îndemnat primarul. Potrivit acestuia, 176 de case au fost avariate în timpul bombardamentului, iar 11 case particulare au fost complet distruse.

UPDATE 16:07. Patronul clubului de fotbal englez Chelsea Londra, Roman Abramovici, care ar avea legături strânse cu Putin, a fost demis din funcția de director. Anunțul a fost făcut într-un comunicat publicat pe site-ul Premier League. Decizia vine după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și oligarhilor ruși au început să pună o presiune masivă pe economia rusească, iar acum două zile Marea Britanie a impus înghețarea activelor pentru șapte oameni de afaceri ruși, inclusiv Roman Abramovici.

UPDATE 16:00. Vaticanul este dispus să facă „tot ce este posibil” pentru a ajuta la atingerea unui încetare a focului și la încheierea războiului din Ucraina, transmite CNN. Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, într-un interviu pentru Vatican News, a reiterat apelul Papei Francisc pentru o încetare imediată a focului în Ucraina. „Am cerut încetarea luptei și o soluție negociată a conflictului. Am insistat asupra respectului pentru populația civilă și asupra coridoarelor umanitare”, a spus Parolin și a reiterat respingerea Papei față de afirmația Moscovei că războiul este o operațiune militară.

UPDATE 15:55. Viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, a ameninţat Statele Unite, declarând că Rusia ar putea lua la ţintă transporturile de arme către Ucraina, unde armata rusă avansează de două săptămâni, notează France Presse, citat de Agerpres.

UPDATE 14:55. Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz poartă o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina, a declarat, sâmbătă, pentru CNN o sursă de la Palatul Elysée.

UPDATE 14:40. În noua sa adresare video, președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron în privința primarului orașului Melitopol, Ivan Fedorov, care a fost răpit de soldații ruși. De asemenea, liderul de la Kiev a făcut apel către toți liderii lumii care discută cu conducerea de la Moscova să ceară eliberarea din captivitate a primarului Fedorov.

UPDATE 14:05. Sony Pictures Entertainment a anunțat că suspendă toate activitățile din Rusia din cauza situației cu Ucraina, scrie Variety.

UPDATE 13:50. Belarus a anunțat că va trimite 5 batalioane-grupări tactice la granița cu Ucraina pentru a înlocui militarii staționați acolo actualmente. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării din Belarus pe canalul său Telegram, transmite UNIAN. Republica Belarus asigură că acest lucru nu face parte din pregătirile pentru intrarea în război împotriva Ucrainei de partea Federației Ruse. După cum a spus primul adjunct al ministrului apărării al Republicii Belarus, generalul-maior Viktor Gulevich, cinci grupuri tactice de batalion sunt situate la granița de sud a Belarusului împreună cu polițiștii de frontieră. Se presupune că armata este angajată în recunoaștere, patrulare, pază și apărare în zonele rutiere. „În viitorul apropiat, este planificată înlocuirea lor cu cinci grupuri tactice de batalion”, se arată în raport.

UPDATE 13:46. În Ohtîrka, regiunea Sumî, evacuarea nu se va efectua astăzi din cauza că bombardamentele continuă acolo. Despre aceasta a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Sumî, Dmitri Jivitski. „Nu există nicio evacuare astăzi. Coridoarele verzi nu au fost confirmate. Bombardele continuă în Ohtîrka”, a spus el.

UPDATE 13:44. Primarul Kievului Vitalie Klitschko a cerut organizațiilor internaționale, în special, care vizează protejarea autoguvernării, să vină cu o reacție la răpirea primarului Melitopolului de către invadatorii ruși.

UPDATE 13:22. În ultima noapte, în orașul Nikolaev, din cauza bombardamentelor invadatorilor, au fost avariate peste 160 de case, spitalul nr. 3 și 11 instituții de învățământ. Opt civili au fost răniți, a spus primarul Sienkiewicz. Acum se efectuează lucrări de reparație la 180 de adrese. „Prieteni, în niciun caz nu vă apropiați de obuze care explodează, nu le ridicați! Cu siguranță vom repara și restaura totul. Să vindecăm răniții”, a spus primarul.

UPDATE 12:33. Armata Ucraineană anunță despre pierderile suferite de către Armata rusă de la începutul invaziei. Astfel, datele ucrainene pentru 12 martie arată astfel:

 • pierderi umane - peste 12 mii de oameni;
 • tancuri - 362 de unități;
 • AFV - 1205 unități;
 • sisteme de artilerie -135 de unități;
 • MLRS - 62 de unități;
 • sisteme de apărare aeriană - 33 de unități;
 • aeronave - 58 de unități;
 • elicoptere - 83 de unități;
 • echipamente auto - 585 de unități;
 • nave / bărci - 3 unități;
 • cisterne - 60;
 • UAV nivel operațional tactic - 7.

Ministerul Apărării ucrainean precizează că datele nu sunt precise din cauza ostilităților.


UPDATE 12:21. Ocupanții ruși au bombardat o moschee în oraşul-port din sudul Ucrainei Mariupol, unde peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, s-au refugiat. „Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruşi”, a declarat Ministerul de Externe. Potrivit Ministerului, mai mult de 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei. Deocamdată, nu se cunoaște dacă au fost înregistrate victime.

UPDATE 12:00. Aerodrom militar din Luțk este complet distrus, spune primarul de Luțk Igor Polishchuk. „Este greu de spus de ce au fost efectuate aceste lovituri aeriene, deoarece aerodromul nostru a fost scos din acțiune pe 24 februarie în timpul primului bombardament. Nu este potrivit pentru utilizare funcțională. Acum aerodromul a fost terminat. Este complet distrus. Aparent, a fost împușcat din nou doar pentru a crește panica și nivelul de frică în rândul populației”, a spus Polishchuk. El a mai adăugat că clădirile rezidențiale sunt situate la doar câteva sute de metri de aerodrom. Până acum, oamenii nu au fost sfătuiți să evacueze, deoarece nu a mai rămas nimic pe aerodrom în care să tragă.


UPDATE 11:52. Ministra de externe a Germaniei Annalena Berbock a declarat că 2.500 de refugiați, dintre cei peste 100.000, vor fi preluați din Republica Moldova. „Am convenit cu ministra de Interne că preluăm direct 2.500 de refugiați la noi. Instituim un coridor verde, cu ajutorul autobuzelor, autocarelor, vom ajuta oamenii ca din Moldova să meargă în siguranță în alte țări”, a spus Berbock într-o conferință comună realizată cu ministerul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu.

UPDATE 11:40. Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom anunță că Centralele nucleare existente din Ucraina continuă să funcționeze stabil. Totodată, personalul ucrainean al stației nucleare Zaporojie, aflată de 8 zile sub ocupația invadatorilor ruși, lucrează la toate cele 6 unități de alimentare și își desfășoară activitatea profesional.

„Cu toate acestea, conducerea stației este nevoită să coordoneze toate problemele tehnice cu ocupanții. Personalul este supus unei presiuni psihologice puternice din partea infidelilor. Poporul nostru rezistă, refuză să coopereze cu armata, își exprimă ostilitatea față de invadatori. Toate centralele nucleare din Ucraina continuă să funcționeze stabil. Capacitatea actuală a patru centrale nucleare ucrainene asigură volumul necesar de producție de energie electrică pentru nevoile țării. Starea de radiații, prevenirea incendiilor și ecologică la centralele nucleare în exploatare și teritoriile adiacente nu s-a schimbat și se încadrează în limitele standardelor actuale”, se arată în comunicatul emis de Energoatom.

UPDATE 11:34. Poliția de Frontieră anunță că, în ultimele 24 de ore, un număr total de 4 099 treceri au fost consemnate de cetățenii ucraineni, dintre care 1 484 pe direcția intrare în Republica Moldova și alte 2 615 treceri la ieșire din țară.

UPDATE 11:07. Potrivit datelor preliminare, 79 de copii au fost uciși în Ucraina în cele 16 zile de război, iar aproape 100 au fost răniți. Acest lucru a fost raportat de Biroul Procurorului General al Ucrainei.

UPDATE 11:05. Deputatul ucrainean Goncharenko relatează că în apropiere de Brovarî, ocupanții distrug depozitele de alimente pentru a priva civilii de hrană.

UPDATE 11:00. Mii de oameni protestează în Melitopol și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, răpit de soldații ruși, pe motiv că a refuzat să coopereze cu invadatorii.

UPDATE 10:40. Un depozit de mărfuri congelate a luat foc sâmbătă dimineață devreme din cauza bombardamentelor în orașul Brovarî, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei. Bombardamentele au avut loc sâmbătă dimineața, în jurul orei 3:30. Deocamdată, nu au fost raportate victime.


sursa foto: Ministerul de Interne al Ucrainei


UPDATE 10:35. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Verșciuk, a anunțat că evacuarea populației civile din zonele unde se duc lupte vor continua și astăzi, 12 martie. În acest sens au fost stabilite 14 rute care au activat și în zilele trecute, inclusiv câteva trasee noi.

UPDATE 10:24. Trupele ruse au bombardat un spital regional de oncologie din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, se arată într-un mesaj publicat de șeful Institutului Regional de Sănătate al orașului, Maxim Beznosenko, transmite BBC.

UPDATE 10:00. O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a avertizat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, citat sâmbătă de agenţia DPA și Digi24.ro.

„Vreau să fiu clar: vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea unui NATO unit şi galvanizat”, a scris Biden vineri pe Twitter, informează Agerpres.

„Dar nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina”, a adăugat el.

„O confruntare directă între NATO şi Rusia este Al Treilea Război Mondial. Şi este ceva ce trebuie să ne străduim să prevenim”, a explicat preşedintele SUA.

UPDATE 09:05. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că bombardamentele au împiedicat evacuările din Mariupol. Aceasta a menționat însă că unele evacuări planificate au avut succes, printre ele fiind și 1.000 de persoane care au fost scoase din Vorzel. Astăzi va avea loc nouă încercare de evacuare a oamenilor din Mariupol, iar un convoi umanitar ar urma să ajungă în oraș.

Iată cele mai recente evoluții:

Atacurile asupra orașelor cheie: forțele ruse și-au extins ofensiva în vestul Ucrainei pentru prima dată vineri, 11 martie, cu lovituri care vizează aerodromurile militare. La est, există tot mai multe semnale că orașul Volnovaha a căzut în mâinile forțelor ruse și aliaților acestora din autoproclamata Republica Populară Donețk. Orașul Kherson din sud pare să fi fost capturat, potrivit informațiilor americane de apărare.

Forțele ruse avansează spre Kiev: echipele CNN de la Kiev au raportat că au auzit explozii la primele ore ale zilei de sâmbătă, în timp ce capitala este sub presiune.

Orașele Harhiv, Mariupol, Nikolaiev și Sumî sunt, de asemenea, sub un atac susținut al Rusiei.

Vineri, marile orașe, inclusiv Dnipro, Luțk și Cernihiv, au fost lovite de rachete, cu decese raportate. Grevele au lovit structuri civile, inclusiv o școală, blocuri, o fabrică de pantofi, un stadion de fotbal și o bibliotecă.

Primar ucrainean reținut: Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost târât de oameni înarmați dintr-o clădire guvernamentală din sud-estul orașului. La scurt timp mai târziu, procurorul regional de la Lugansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov a comis infracțiuni de terorism și este investigat. Președintele Ucrainei a declarat că detenția lui Fedorov a fost o „crimă împotriva democrației”, iar Ministerul de Externe de la Kiev a numit-o o crimă de război care încalcă Convențiile de la Geneva.

Energie de la Cernobîl: Tehnicienii lucrează pentru a repara liniile electrice avariate la centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit organului de supraveghere nuclear al ONU. Autoritățile ucrainene au declarat că liniile au fost tăiate în întregime în această săptămână din cauza bombardamentelor rusești. Fabrica, care de miercuri se bazează pe generatoare diesel pentru energie de rezervă, se află sub controlul Rusiei, cu peste 200 de angajați care trăiesc și lucrează efectiv acolo în condiții dificile.

Avertismentul lui Biden: Președintele american Joe Biden a avertizat vineri că Rusia va plăti un „preț sever” dacă va folosi arme chimice și a reiterat că SUA nu va trimite trupe terestre în Ucraina. „Nu vom lupta cu cel de-al treilea război mondial în Ucraina”, a spus Biden, adăugând că SUA ar ajuta în schimb să furnizeze arme, bani și ajutor alimentar pentru țară.

Bilanțul uman: Cel puțin 2,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, a anunțat vineri ONU. ONU a înregistrat până vineri 1.546 de victime civile în Ucraina, inclusiv 564 de morți și 982 de răniți – deși se estimează că numărul real este mult mai mare.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie și 11 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media