UNHCR a donat Poliției de Frontieră 21 de automobile, drept sprijin în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina

12 aprilie 2022, 19:09 Societate 244
21 de mașini, donate de UNHCR Poliției de frontieră.  Sursa: border.gov.md

Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), a transmis astăzi, 12 aprilie, 21 automobile Ministerului Afacerilor Interne, pentru a sprijini răspunsul instituției la gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. La eveniment au participat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, reprezentantul UNHCR în Moldova, Francesca Bonelli și șeful IGPF, Rosian Vasiloi.

Vehiculele, în valoare de peste jumătate de milion de dolari SUA, vor fi folosite de Poliția de Frontieră pentru a-și consolida mobilitatea și a crește capacitatea de monitorizare.

De la declanșarea crizei refugiaților din Ucraina, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă, Poliția de Frontieră a mobilizat circa 1 500 de angajați care zilnic asigură securitatea frontierei de stat. În această perioadă, pentru gestionarea eficientă a fluxului de refugiați au fost aplicate măsuri speciale de control și supraveghere a frontierei, dar și fortificate relațiile de cooperare cu partenerii de dezvoltare a instituției. Astfel, se fac referințe la ajustarea cadrului legislativ privind regulile de trecere a frontierei de stat, funcționarea non-stop a tuturor punctelor de trecere a frontierei și folosirea la maxim a infrastructurii acestora.

„În contextul războiului din Ucraina, o dotare mai bună a subdiviziunilor de primă linie a Ministerului Afacerilor Interne sporește atât securitatea națională, cât și cea regională, contribuind la fortificarea centurii extinse de securitate în regiune. Datorită suportului Ambasadei SUA în Moldova și Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, cei aproximativ 1000 km ai frontierei de stat pe uscat vor fi mai sigure pentru cetățeni.

Mulțumim partenerilor de la UNHCR pentru această donație, care vine exact pe necesitățile pe care le are acum Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”, a menționat Ana Revenco, ministrul afacerilor interne.

„Guvernul și-a îmbunătățit semnificativ capacitatea de a procesa trecerile la frontieră și a facilitat intrarea în țară a peste 400 de refugiați din Ucraina în doar șase săptămâni. Credem că aceste vehicule vor spori și mai mult mobilitatea poliției de frontieră între diferite puncte de trecere a frontierei, pentru a facilita în continuare traversarea acesteia dinspre Ucraina”, a declarat Francesca Bonelli, Reprezentantul UNHCR în Republica Moldova.

„Pentru a putea gestiona eficient situația, nu ne referim doar la activitatea unui singur minister sau a unei singure structuri, dar de conjugare a eforturilor tuturor autorităților, complementat de suportul cetățenilor simpli, al voluntarilor și acea susținere valoroasă oferită de către partenerii de dezvoltare. Autovehiculele de referință vor fi transmise în gestiunea subdiviziunilor teritoriale ale Poliției de Frontieră și vor contribui nemijlocit la creșterea mobilității, a capacității de răspuns și reziliență la crize în desfășurare la frontiera de stat a Republicii Moldova, precum și la cea externă a Uniunii Europene”, a menționat Rosian Vasiloi, șeful IGPF.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media