Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au semnat un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc

25 martie 2022, 12:42 UE 144
Joe Biden și Ursula von Der Leyen.  Sursa: ec.europa.eu
Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au semnat vineri, 25 martie, la Bruxelles, un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, o declarație comună publicată de Casa Albă și Comisia Europeană care prevede edificarea unui grup operativ privind securitatea energetică și prin care SUA se angajează să asigure o majorare a livrărilor de gaze naturale lichefiate, scrie Calea Europeană.

Declarația UE – SUA privind securitatea energetică a fost adoptată în timp ce liderii celor 27 de state membre ale UE discută vineri la nivelul Consiliului European tema securității energetice.

„Statele Unite și Comisia Europeană s-au angajat să reducă dependența Europei de energia rusă. Reafirmăm angajamentul nostru comun față de securitatea și durabilitatea energetică a Europei și față de accelerarea tranziției globale către o energie curată. Condamnând în termenii cei mai fermi continuarea invaziei Rusiei în Ucraina, ne exprimăm solidaritatea și sprijinul față de Ucraina. Împărtășim obiectivul comun de a aborda urgența în materie de securitate energetică – asigurarea aprovizionării cu energie a UE și a Ucrainei”, au declarat Biden și von der Leyen.

Vorbind în cadrul unor declarații de presă susținute la sediul Ambasadei SUA la Bruxelles, Joe Biden a precizat că aceasta este o nouă inițiativă revoluționară între UE și Statele Unite.

„Ne unim pentru a reduce dependența Europei de energia din Rusia. Putin a utilizat resursele Rusiei pentru a constrânge și manipula vecinii săi și a utilizat profiturile pentru a-și finanța mașinăria de război“, a spus Biden, amintind că atunci când a anunțat că SUA vor interzice importurile de petrol din Rusia a spus că Statele Unite fac acest pas pentru că este exportator net de energie.

În declarație este menționat că prin intermediul acțiunii europene comune pentru o energie mai accesibilă, mai sigură și mai durabilă (REPowerEU), UE și-a confirmat obiectivul de a obține independența față de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de sfârșitul deceniului, înlocuindu-i cu o aprovizionare cu energie stabilă, accesibilă, fiabilă și curată pentru cetățenii și întreprinderile din UE.

„Statele Unite și UE s-au angajat să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris, să atingă obiectivul de zero emisii nete până în 2050 și să mențină la îndemână o limită de 1,5 grade Celsius pentru creșterea temperaturii, inclusiv printr-o tranziție rapidă către o energie curată, energie regenerabilă și eficiență energetică. Aceste politici și tehnologii vor contribui, de asemenea, la asigurarea independenței UE față de combustibilii fosili din Rusia. Gazele naturale rămân o parte importantă a sistemului energetic al UE în cadrul tranziției ecologice, inclusiv prin asigurarea scăderii în timp a intensității sale de carbon”, este menționat în declarație.

În acest sens, Statele Unite și Comisia Europeană vor înființa imediat un grup operativ comun privind securitatea energetică pentru a stabili parametrii acestei cooperări și pentru a asigura punerea în aplicare a acesteia. Grupul operativ va fi prezidat de un reprezentant al Casei Albe și de un reprezentant al președintelui Comisiei Europene.

Acest grup operativ se va concentra asupra următoarelor probleme urgente:

  • Statele Unite se vor strădui să asigure, inclusiv prin colaborarea cu partenerii internaționali, volume suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru piața UE de cel puțin 15 miliarde de metri cubi în 2022, cu creșteri preconizate în viitor.
  • Statele Unite și Comisia Europeană vor depune eforturi pentru a reduce intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră a tuturor infrastructurilor noi de GNL și a conductelor asociate, inclusiv prin utilizarea de energie curată pentru alimentarea operațiunilor la fața locului, reducerea scurgerilor de metan și construirea de infrastructuri curate și regenerabile pregătite pentru hidrogen.
  • Statele Unite se angajează să mențină un mediu de reglementare favorabil, cu proceduri de examinare și de soluționare rapidă a cererilor de autorizare a oricăror capacități suplimentare de export de GNL care ar fi necesare pentru a îndeplini acest obiectiv de securitate energetică de urgență și pentru a sprijini obiectivele RePowerEU, afirmând hotărârea comună de a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili ruși până în 2027.
  • Comisia Europeană va colabora cu guvernele statelor membre ale UE pentru a accelera procedurile de reglementare în vederea revizuirii și a stabilirii aprobărilor pentru infrastructura de import de GNL, care să includă instalații terestre și conducte aferente pentru a sprijini importurile cu ajutorul navelor unităților plutitoare de stocare și regazeficare, precum și terminale fixe de import de GNL.
  • Comisia Europeană va colabora cu statele membre ale UE pentru a asigura o cerere stabilă de GNL suplimentar din SUA până cel puțin în 2030, de aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an, înțelegând că formula de preț a livrărilor de GNL către UE ar trebui să reflecte fundamentele pieței pe termen lung și stabilitatea cooperării dintre cerere și ofertă, iar această creștere să fie în concordanță cu obiectivele noastre comune de zero net zero. În special, formula de preț ar trebui să includă luarea în considerare a prețului spot al gazelor naturale Henry Hub și a altor factori de stabilizare.
  • UE pregătește un cadru de reglementare modernizat pentru securitatea aprovizionării și stocarea energiei. Acesta va spori certitudinea și previzibilitatea în ceea ce privește securitatea aprovizionării și nevoile de stocare și va asigura o cooperare mai strânsă în cadrul UE și în țările partenere vecine. Comisia Europeană a propus un regulament privind stocarea energiei pentru a se asigura că infrastructura de stocare existentă este umplută până la 90% din capacitatea sa până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, cu dispoziții specifice de introducere treptată pentru 2022. Comisia Europeană se va coordona cu statele membre și va asigura transparența în ceea ce privește capacitatea disponibilă de GNL în terminalele din UE.
  • Statele Unite și Comisia Europeană vor implica principalele părți interesate, inclusiv sectorul privat, pentru a formula recomandări imediate care vor reduce cererea globală de gaze prin accelerarea implementării pe piață și a utilizării tehnologiilor și măsurilor de energie curată în Europa și în Statele Unite, cum ar fi crearea de parteneriate privind tehnologiile și soluțiile de eficiență energetică, cum ar fi accelerarea dispozitivelor de răspuns la cerere (cum ar fi termostatele inteligente) și a implementării și instalării de pompe de căldură, extinderea achizițiilor publice pentru echipamente de energie curată, investițiile în tehnologii inovatoare și renunțarea la combustibilii fosili.
  • Accelerarea planificării și aprobării proiectelor de energie regenerabilă și a cooperării strategice în domeniul energiei, inclusiv în ceea ce privește tehnologiile eoliene offshore.
  • Dezvoltarea unei strategii de accelerare a dezvoltării forței de muncă pentru a sprijini implementarea rapidă a tehnologiilor energetice curate, inclusiv extinderea energiei solare și eoliene.
  • Colaborarea pentru a avansa producția și utilizarea hidrogenului curat și regenerabil pentru a înlocui combustibilii fosili nealimentați și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv prin investiții în dezvoltarea tehnologiei și în infrastructura de sprijin.
  • Comisia Europeană depune eforturi pentru a promova măsuri care să reducă consumul de gaz prin maximizarea producției și utilizării energiei regenerabile, inclusiv prin reducerea ratelor de restricție.
  • Statele Unite și Comisia Europeană sunt hotărâte să negocieze și apoi să pună în aplicare un acord global ambițios privind comerțul cu oțel și aluminiu, bazat pe emisii, care să stimuleze decarbonizarea industrială și să reducă cererea de energie.
Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media