A patra rundă de negocieri Rusia-Ucraina: Principalele obiective ale părții ucrainene sunt armistiţiul, retragerea trupelor ruse şi garanţiile de securitate

14 martie 2022, 13:05 Ucraina 177
Negocieri ruso-ucrainene, 14 martie 2022.  Sursa: Mихайло Подоляк @Podolyak_M/Twitter

A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, programată pentru luni, 14 februarie, a început. Negocierile care au loc prin videoconferinţă, au ca obiective principale încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţiile de securitate, declară oficialităţi de la Kiev.

Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a anunţat că ora prevăzută pentru începerea dialogului era 10:30 (8:30 GMT).

Potrivit unuia din negociatorii din partea Ucrainei, Mihail Podoliak, poziţia guvernului de la Kiev a rămas neschimbată: înainte de orice dialog privind relaţiile viitoare cu Rusia, trebuie încheiat un armistiţiu. Consilierul preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy a difuzat un mesaj în acest sens în reţelele sociale, cu o înregistrare video ataşată.

„Negocieri. Runda a 4-a. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a trupelor și garanţii de securitate. Discuţii grele”, a scris el, adăugând că crede că Rusia „încă are iluzia că 19 zile de violenţe împotriva oraşelor (ucrainene) paşnice este strategia corectă”.

Mai târziu, Podoliak, care conduce echipa de negociere a Ucrainei, a anunțat că au început discuții și a publicat și o imagine din biroul din care negociatorii ucraineni discută prin videoconferință cu delegații ruși.

„Părțile își exprimă activ pozițiile deja clarificate. Comunicarea este grea, dar merge. Motivul dezacordului este că avem sisteme politice foarte diferite. Ucraina este pentru un dialog liber în societate și un consens obligatoriu. Rusia este pentru suprimarea ultimativă a propriei sale societății”.

Rusia neagă atacurile împotriva civililor, iar Kremlinul descrie invazia rusă în Ucraina ca o „operaţiune specială” pentru demilitarizarea şi „denazificarea” acestei ţări.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că foloseşte pretextul nefondat respectiv pentru un război pe care îl poartă fiindcă aşa doreşte.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie și 13 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media