VIDEO/ Washingtonul vorbește despre o „repoziționare” a trupelor ruse de lângă Kiev: „Nu este o retragere reală”

30 martie 2022, 07:48 SUA 147
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.  Sursa: theazb.com

Forţele ruse din jurul Kievului au început o „repoziţionare”, „nu o retragere reală”, şi ar putea pregăti o „ofensivă majoră” în altă parte în Ucraina, a afirmat marţi, 29 martie, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, scrie AFP, citează Agerpres.

„Putem confirma că am văzut un număr mic” de trupe „începând să se repoziţioneze” părăsind împrejurimile capitalei „în principal spre nord”, a spus el în faţa presei. Dar „trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” şi „asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului s-a încheiat”, a avertizat purtătorul de cuvânt.

„Marea majoritate a forţelor pe care le-au masat lângă Kiev sunt încă acolo”, a precizat John Kirby. „Este o repoziţionare, şi nu o retragere reală”, a continuat el.


În opinia sa, „Rusia nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul care era să cucerească Kievul, nu şi-a îndeplinit obiectivul care era să preia controlul Ucrainei, dar încă poate provoca violenţe masive în ţară, inclusiv la Kiev”.

„Trebuie să fim lucizi cu privire la realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren şi nimeni nu ar trebui să fie păcălit de anunţurile Rusiei”, a declarat Kate Bedingfield, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Moscova a promis marţi că îşi va reduce „radical” activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernigov în Ucraina, după discuţii „substanţiale” ruso-ucrainene la Istanbul.

Ruşii au spus în ultimele zile că vor să se concentreze pe „obiectivul lor principal: eliberarea Donbas”, în estul Ucrainei.

„Chiar înainte ca ruşii să spună că vor să se concentreze asupra Donbas şi estului, i-am văzut accelerând în aceste regiuni, cu operaţiuni mai agresive, campanii mai active împotriva oraşelor şi satelor din Donbas, şi asta continuă în prezent”, a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media