„Rugămintea către toți dumneavoastră este să prioretizăm lucrul cu acest chestionar. Au fost mai multe dispoziții trimise în adresa autorităților publice cu rugămintea de a desemna persoane responsabile pe diferite dimensiuni și plus la aceasta, pentru a asigura un lucru cât mai rapid și mai calitativ, am discutat și cu colegii din Parlament, din instituțiile subordonate Legislativului, din anumite organizații din societatea civilă și am desemnat responsabili pe anumite capitole, subcapitole. Eu rog să fie o conlucrare cât mai strânsă între toate instituțiile, funcționarii publici, reprezentanții Parlamentului, reprezentanții altor autorități publice, reprezentanții societății civile, nu este un proiect al unui Guvern sau al unui partid politic. Este un proiect de țară. Rog pe dvs. domnilor miniștri să eliberați timpul funcționatrilor ca să poată prioretiza răspunsul la acest chestionar. Să ne asigurăm că răspunsurile noastre sunt demne de statutul de țară candidat”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul ședinței Guvernului.
„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.
Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.
Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.
