Guvernul va institui stare de urgenţă în mediu din cauza secetei hidrologice

3 august 2022, 11:57 Mediu 69
secetă hidrologică.  Sursa: agroexpert.md

Guvernul va institui stare de urgenţă de mediu, din cauza secetei hidrologice. Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, într-un interviu pentru TVR Moldova.

„Miercuri, la şedinţa Guvernului se va lua decizia privind situaţia excepională de secetă hidrologică prin intermediul Ministerului Mediului. Intervine situaţia de urgenţă pe agricultură reeşind din situaţia de urgenţă din mediu. La următoare şedinţă a CSE noi am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei şi vom permite agenţilor economici să aibă un acces mult mai uşor la apa din iazuri. Am început discuţiile cu băncile, firmele importatoare de imputuri şi care livrează aceste imputuri, cu Ministerul Finanţelor avem discuţii ca atunci când agricultorii vor prezenta un certificat de genul acesta să fie posibil de oprit penalizările, dacă au restanţe la plata impozitelor.”, a declarat Vladimir Bolea.

Acest lucru le va permite primăriilor să asigure populaţia cu apă potabilă, iar agricultorilor să aibă acces la apa din iazuri şi lacuri.

Între timp, Ministerul Agriculturii a înaintat Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pachetul de măsuri de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă, iar la nivel de raioane funcţionează Comisiile pentru evaluarea pagubelor.

Astăzi, 3 august, la Ministerul Agriculturii va avea loc o nouă şedinţă la care vor participa preşedinţii de raioane, şefii direcţiilor agricole şi Camera de Comerţ, care va elibera certificate de forţă majoră pentru fermieri, notează TVR Moldova.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media