Problema plăcuțelor neute de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană, discutată în formatul „5+2”

17 septembrie 2021, 11:19 Societate 96
Mașini cu numere de înmatriculare transnistrene.  Sursa: novostipmr

Mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri „5+2” au avut o întrevedere cu reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, care a avut loc la sediul OSCE din Chișinău joi, 16 septembrie. Principala temă de discuție a fost problema autovehiculelor din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun.Bender în contextul asigurării participării acestora în traficul rutier internațional.

Chișinăul a subliniat că este necesară o soluție rapidă cu caracter umanitar pentru oamenii și unitățile de transport de pe malul stâng care traversează hotarul moldo-ucrainean.

Este necesar ca Tiraspolul să prezinte listele cu detaliile corespunzătoare despre situația unităților de transport vizate, ca apoi acestea să fie examinate minuțios și evaluate de către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, inclusiv prin canalele de cooperare bilaterală moldo-ucraineană, pentru a fi găsite soluții.

La fel, participanții la întrevedere au discutat cu experți din cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor despre funcționarea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașul Tiraspol și orașul Rîbnița, despre problemele curente în activitatea acestora și dinamica documentării cu plăci și cu certificate de înmatriculare de model neutru a unităților de transport ce cad sub incidența mecanismelor agreate în negocieri.

Totodată, s-a discutat despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către specialiștii de profil pentru a genera soluții tehnice și pentru a oferi posibilitatea unui număr mai mare de solicitanți de a beneficia de oportunitățile oferite de mecanismele existente.

Până în prezent, au fost documentate 6 060 de autovehicule.

De asemenea, s-a convenit ca interacțiunea la nivelul negociatorilor principali și a experților sectoriali din sfera transportului auto să fie intensificată și orientată spre rezolvarea dificultăților în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Amintim că, începând cu 1 septembrie 2021, autoritățile ucrainene au interzis accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, la o săptămână după ce Chișinăul a cerut, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Această reglementare urma să intre în vigoare pe 15 ianuarie 2021.

La scurt timp după intrarea în vigoare a interdicției, exponenții Tiraspolului au solicitat reuniunea de urgență a participanților la formatul 5+2, în încercarea de a debloca accesul cetățenilor din stânga Nistrului către Ucraina. Chiar dacă Chișinăul a solicitat repetat o amânare amânarea restricțiilor până la 10 ianuarie 2022, partea transnistreană acuză că eforturile noii guvernări a Republicii Moldova pentru prevenirea „acestei crize” nu au dus la niciun rezultat practic.

Acordul cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană a fost semnat la pe 24 aprilie 2018. De atunci, doar 5% dintre șoferii transnistreni au trecut procedura de obținere a numerelor neutre. Șoferii din stânga Nistrului s-au plâns că pocedurile sunt greoaie și scumpe.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media