Mitropolia Basarabiei reacționează la cazul preotului condamnat pentru viol: S-a dispus anularea deciziei privind numirea în funcția de cleric și eliberarea din orice funcție din cadrul mănăstirii

23 noiembrie 2021, 16:13 Societate 500
Preot/ Imagine simbol.  Sursa: digi24.ro

Mitropolia Basarabiei a emis un comunicat, ieri, 22 noiembrie, cu privire la preotul condamnat la 16 ani închisoare pentru abuzarea sexuală a fiicei sale vitrege, prin care anunță că instituția a colaborat cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), punând la dispoziție toate documentele solicitate, precum și faptul că „biserica condamnă astfel de manifestări imorale, nu le tolerează, ci le sancționează.” Mai mult, aceasta anunță că Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” a dispus o anchetă internă. Reacția Mitropoliei Barasabiei vine la trei zile de la încheierea urmăririi penale și a trimiterii pe banca acuzaților a slujitorului mănăstirii.

Potrivit Mitropoliei Basabiei, urmare a anchetei penale a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova, asupra persoanei Claudiu-Vasile Mujdei, și încarcerarea sa în luna noiembrie, anul 2020, sub aspectul săvârșirii unei fapte penale, în cadrul Mitropoliei Basarabiei, la data de 3 decembrie 2020, în ședința extraordinară de lucru a Instanței de Judecată Bisericească s-au dispus următoarele aspecte:

  1. Judecarea în lipsă a persoanei vizate din motivul încarcerării acesteia;
  2. Dispunerea anulării deciziei nr. 219 din 14.11.2019, privind numirea sa de cleric;
  3. Propunerea de caterisire și eliberare din orice funcție din cadrul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei”.

„În urma examinării probelor s-a emis o Decizie Mitropolitană (Nr. 14-C/03 decembrie 2020) de caterisire a persoanei Claudiu-Vasile Mujdei ce reprezintă depunerea permanentă din orice funcție clericală fără drept de anulare. În ceea ce privește cauza penală, la Sediul Mitropoliei Basarabiei nu s-au depus reclamații sau plângeri (scrise sau telefonice) împotriva persoanei Claudiu-Vasile Mujdei care să trezească suspiciuni a faptelor sale. Totodată nu avem cunoștință ca la mănăstirea în care viețuia să fi fost asemenea sesizări. Regretăm amarnic cele întâmplate, de aceea măsurile luate în cadrul Mitropoliei Basarabiei sunt definitive”, se arată în comunicatul emis de Mitropolie.

„Orice greșeală morală sau duhovnicească, produsă de o patimă anume aduce asupra ei consecințe imediate. Purtarea unor astfel de clerici este dăunătoare pentru Biserică și pentru credincioși. Unii ca aceștia s-au rupt din unitatea cu trupul eclezial și au pierdut vrednicia necesară pentru săvârșirea Tainelor. În acest caz al căderii în păcat al unui cleric, nu este afectată Sfințenia Bisericii. Fiecare își asumă responsabilitatea faptelor sale și este răspunzător în fața legilor canonice bisericești și a Instanțelor de Judecată Civile sau Penale”, se mai arată în comunicat.

La 19 noiembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis pe banca acuzaților un preot al unei mănăstiri din municipiul Chișinău, după ce acesta a abuzat-o sexual timp de trei ani pe fiica femeii cu care era în relații de concubinaj.

În 2016, mama copilei și preotul vizat au hotărât să locuiască „ca familie”, iar în acest scop, femeia i-a făcut acestuia cunoștință cu fiica sa, atunci când acesta a și fost pus la curent cu faptul că aceasta era școlăriță în clasa a VI-a. Totuși, un an mai târziu, atunci când copila avea vârsta de 13 ani, inculpatul a întreținut cu ea prima ei relație sexuală, fără acordul acesteia, profitând de vârsta fragedă a acesteia, iar ulterior și în forme perverse. Mai mult, acesta o obliga să întrețină relații sexuale și în stăreția mănăstirii, prin șantajarea copilei precum că în cazul refuzului ei, urma să facă publică relația lor, inclusiv la locul ei de studii.

În ceea ce privește mama copilei cu care inculpatul concubina, ultima a fost critică față de avansurile camuflate pe care a observat că acesta i le făcea fiicei. Însă, așa cum femeia absenta des de acasă din cauza serviciului, inclusiv în perioada zilei de după orarul școlar, infracțiunea s-a produs și a continuat mai mult de trei ani – perioadă în care victima nu informase pe nimeni despre abuz, deoarece se simțea rușinată.

Totul a ieșit la iveală după ce concubinajul cu mama victimei a fost întrerupt din motivul că inculpatul făcea exces de băuturi alcoolice și manifesta agresivitate verbală și fizică față de ea și fiică.

Un factor important în investigarea de către procurorii PCCOCS a abuzului l-a constituit autosesizarea ofițerului Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, în baza datelor operative, precum și înregistrarea unor discuții telefonice ulterioare cu preotul investigat, autorizate de judecătorul de instrucție.

După pornirea urmăririi penale, victimei i-a fost acordată asistență psihologică și socială, inclusiv prin oferirea spațiului de trai temporar, într-un centru dedicat protecției victimelor traficului de ființe umane. De asemenea, victima a beneficiat de instruire în domeniul dactilografierii, achitată de către autorități.

Ulterior reținerii figurantului, procurorii PCCOCS au formulat învinuirea în privința acestuia și au obținut plasarea lui în arest preventiv, unde acesta continuă să fie deținut. La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 16 ani închisoare, cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100.000 lei, ca parte a acțiunii civile înaintate de victimă.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media