Dosarul ex-judecătorului ucrainean Ceaus, prins cu mită de 150 de mii de dolari, a fost trimis în instanță

16 noiembrie 2021, 22:20 Ucraina 126
Nikolai Ceaus.  Sursa: lviv.ua

Biroul Național Anticorupție (NABU) și Procuratura Anticorupție (SAP) din Ucraina au expediat în instanță dosarul mitei de 150 de mii de dolari, în care este vizat ex-judecătorul Nikolai Ceaus. Demersul a fost depus la Curtea Supremă Anticorupție a Ucrainei luni, 15 noiembrie 2021, la mai bine de cinci ani de la reținerea magistratului suspectat de acte de corupție în proporții deosebit de mari.

„Procurorii SAP au finalizat ancheta preliminară, care a fost efectuată de detectivii NABU în procesul penal împotriva fostului judecător al tribunalului districtual Dniprovski din orașul Kiev, care a cerut și a primit 150 mii de dolari din beneficii ilegale (peste 3,7 milioane de grivne la rata Băncii Naționale a Ucrainei la momentul infracțiunii). Astăzi, rechizitoriul a fost trimis Curții Supreme Anticorupție pentru examinare pe fond”, se arată în comunicatul NABU.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev, după ce la 9 august 2016, acesta a fost prins cu mită de 150.000 de dolari pentru o condamnare în interesul unui inculpat. Banii au fost găsiți ascunși într-un borcan de sticlă, îngropat în curtea casei sale.

La 6 septembrie 2016, Rada Supremă a aprobat reținerea judecătorului și tragerea acestuia la răspundere penală. Cu toate acestea, Ceaus, profitând de imunitatea judiciară, a părăsit teritoriul Ucrainei, după care autoritățile ucrainene l-au dat în căutare. Acesta a fugit în Republica Moldova, unde a încercat să obțină azil politic.

Judecătorul a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat de bună voie la Inspectoratul de Poliţie, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz, urmând mai multe tentative de a obține azilul, pe cale judiciară.

La 28 noiembrie 2017, Înaltul Consiliu al Justiției din Ucraina a decis demiterea lui Ceaus din funcția de judecător al Judecătoriei Dniprovskii din Kiev.

Ulterior, la 3 aprilie 2021, Ceaus a fost sechestrat în plină zi de pe o stradă din Chișinău, de către persoane care s-au dovedit a fi angajați ai ambasadei Ucrainei de la Chișinău și ai SBU, și transportat cu un automobil al Ambasadei ucrainene în țara vecină. La acel moment, Ceaus primise la Chişinău refuz la cererea de acordare de azil politic și era în așteptarea procesului de judecată de extrădare în Ucraina.

Acesta a apărut ulterior în niște înregistrări video, în care a spus că se simte bine, că se află într-un loc sigur și a promis dezvăluiri despre cei care l-au răpit, fără a oferi nume concrete. Avocatul fostului judecător susținea că acesta a făcut declarațiile sub constrângere.

Mai târziu fostul judecător ucrainean Nikolai Ceaus ar fi reușit să fugă din locul unde era deținut. Acesta a fost găsit la 30 iulie 2021 în satul Mazurovka, regiunea Vinnița, într-o stare precară, desculț și dezbrăcat, însă a fost răpit din nou de ofițerii SBU direct de la sectorul de poliție.

Acesta a fost plasat, în arest la domiciliu și sub protecția SBU pe 4 august 2021. Atât procurorii, cât și avocații au protestat împotriva arestului judecătorului, motivând că informațiile care urmează să fie prezentate în instanță ar reprezinta secrete de stat.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media