Încă un figurant în schema de corupție la eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID, reținut de CNA. Ce pedeapsă riscă bărbatul

26 noiembrie 2021, 12:08 Justiție 134
certificat de vaccinare anti-covid-19 Republica Moldova.  Sursa: Replica Media

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii Anticorupție au reținut încă un figurant în dosarul ce vizează schema de corupție prin care erau eliberate zeci de certificate de vaccinare anti-COVID, fără imunizarea propriu-zisă.

Potrivit CNA, bărbatul cu rol de intermediar în schemă a fost documentat în alte 7 episoade în care ar fi pretins și primit mită pentru a organiza eliberarea documentelor, cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare anti COVID-19.

„Intermediarul identifica doritori de a se vaccina, pe care îi direcționa la anumiți angajați medicali, unde doza de vaccin contra COVID era aruncată, iar informația despre vaccinare era introdusă veridic în baza de date. La moment, bărbatul este cercetat penal pentru trafic de influență și riscă până la 7 ani de detenție sau amendă pe până la 200.000 de lei.

Amintim că, acum două săptămâni, trei intermediari și un medic au fost reținuți de CNA și procurori sub bănuiala rezonabilă că ar fi organizat o schema infracțională de eliberare a zeci de certificate de vaccinare anti COVID-19, fără imunizarea de facto. Datele anchetei arată că, sumele pretinse și primite variau între 4000 și 6000 de lei, pentru un certificat, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională.

Tot atunci, s-a descins cu percheziții la trei instituții medicale din municipiul Chișinău și la domiciliile suspecților, unde au fost ridicate mai multe documente, certificate de vaccinare, în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești. Actualmente, doi dintre figuranții pe dosar sunt în arest, iar alții doi sunt cercetați sub control judiciar.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală, iar acțiunile de anchetă sunt în desfășurare.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media