Componența Consiliului Audiovizualului, demisă în urma respingerii Raportul instituției din 2020 de Parlament. Grosu: „Avem două holdinguri - unul a lui Plahotniuc și unul al socialiștilor. Nu avem nevoie de astfel de instituții”

11 noiembrie 2021, 15:26 Societate 181
Ala Ursu-Antoci.  Sursa: Replica Media

În urma modificării Codului serviciilor media audiovizuale, cu votul a 55 de deputați, întreaga componenență a Consiliul Audiovizualului (CA) din Republica Moldova va fi demisă. Asta după ce șefa CA, Ala Ursu-Antoci, a prezentat raportul de activitate a Consiliului, pentru anul 2020, însă a fost respins de Legislativ.

„Membrii Comisiei au constatat că, Consiliul Audiovizualului nu a asigurat respectarea de către furnizorii și distribuitorii servicii media a cerințelor de asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizării formării libere a opiniior din conținutul programelor audiovizuale, în special în perioada campaniilor electorale care au avut loc în anul 2020”, se arată în raportul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Opoziția a fost de partea șefei CA, Ala Ursu-Antoci, acuzând majoritatea parlamentară de subordonare a instituției.

„Lucrurile, în fond, sunt destul de clare. Asistăm la o acțiune de răzbunare. Întrebările sunt agramate și lipsite de cunoștințe, știm de unde vin”, a comentat Corneliu Furculiță.

„Cunoaștem care este scopul acestei execuții. Noi înțelegem că prin această acțiune, de fapt, se subordonează CA-ul. țara se capturează segment cu segment”, a spus Novac.

De cealaltă parte, speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a criticat activitatea CA, făcând referire la inacțiunile audiovizualului în perioadele electorale anterioare.

„Avem două holdinguri - unul a lui Plahotniuc și unul al socialiștilor. Nu avem nevoie de astfel de instituții. Ce efect din monitoarele voastre dacă paguba s-a produse deja. Știți foarte bine câtă minciună curge la TV și radio, mai ales în pandemie”, a punctat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Astfel, membrii CA vor fi declarați demiși la data intrării în vigoare a actualei hotărâri a Parlamentului.


Consiliul Audiovizualului este constituit din 9 membri, care trebuie să fie integri și să dețină experiență profesională în domeniul audiovizualului, al comunicării și jurnalismului, al dreptului, al cinematografiei, al culturii, al științei și cercetării, al tehnologiei informației și comunicațiilor, al publicității, precum și în activitatea academică. La constituirea Consiliului Audiovizualului se respectă principiul egalității de gen.

Consiliul Audiovizualului este format din:

a) 2 membri propuși de Parlament;

b) un membru propus de Președintele Republicii Moldova;

c) un membru propus de Guvern;

d) 5 membri propuși de organizațiile societății civile, selectați prin concurs public.

Durata mandatului membrilor Consiliului Audiovizualului este de 6 ani. Pe durata mandatului, membrii Consiliului Audiovizualului sînt inamovibili, cu excepţia perioadei rezervate pentru renunţarea la incompatibilităţile specificate în prezentul cod.

O persoană nu poate deţine consecutiv două mandate de membru al Consiliului Audiovizualului.

De menționat că, după ce a fost promulgată Legea pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, membrii CA pot fi demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media