Moldovagaz prezintă modalitatea de renunțare la compensațiile de stat pentru consumatorii de gaze care doresc să facă acest lucru

21 ianuarie 2022, 09:55 Economie 169
Plită de Gaz.  Sursa: Replica Media

Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” a publicat pe site-ul companiei instrucțiuni pentru consumatorii de gaze naturale care vor să renunțe la compensațiile plătite de stat pentru pentru perioada rece a anului, aprobate în urma scumpirii bruște a prețului de achiziționare a gazului furnizat de gigantul rus Gazprom. Pe site a fost plasat un formular, care va trebuie completat cu cererea electronică și alte date despre consumator.

Consumatorii de gaze naturale care doresc să renunțe la compensarea prețului gazelor prevăzute în baza Legii nr. 192 din 25 noiembrie 2021 „Cu privire la compensarea diferenței de preț pentru consumul de gaze naturale/energie termicе în perioada rece a anului” trebuie să completeze și să expedieze formularul, selectând opțiunea „TRIMITE”.

La formular se atașează cererea completată și semnată electronic sau scan-copia cererii completată și semnată manual, care poate fi descărcată de aici, precum și buletinul de identitate scanat.

Cererea semnată este înregistrată de SA „Moldovagaz” și începând cu luna viitoare factura pentru gazele naturale se va emite fără compensare.

Pentru a expedia cererea, accesați acest link.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că unii moldoveni vor să renunțe la compensațiile oferite de Guvern la facturile pentru gaz. Oficialul a menționat că au existat astfel de solicitări, iar MoldovaGaz urma să lucreze la un modul care să permită acest lucru.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, că începând cu luna ianuarie compensațiile pentru agentul termic vor crește de la 450 lei la 800 lei pe lună. De asemenea, Guvernul a anunțat că a simplificat accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe.

Amintim că de la 1 ianuarie 2022 Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 190 de dolari mai mult decât în lunile decembrie și noiembrie 2021, când tariful pentru consumatorii finali a fost calculat la 11,08 lei.

Începând de joi, 20 ianuarie, Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic pentru un termen de 60 de zile.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media