DOC/ Finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, a dost fost achitat în dosarul de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției

31 ianuarie 2023, 12:29 Justiție 115
Dorin Damir.  Sursa: fea.md

Omul de afaceri Dorin Damir, finul de cununie a fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, a fost achitat în dosarul cu privire la comiterea infracțiunilor de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției, în privința conducătorului unei agenții imobiliare.

Decizia a fost pronunțată la sfârșitului lunii decembrie.

„Instanța apreciază că faptele imputate inculpatului Dorin Damir nu întrunesc elementele infrcațiunii prevăzută de art. 189 alin.(1) Cod penal - șantajul, adică cererea de a săvârşi alte acţiuni cu caracter patrimonial, ameninţând cu violenţă persoana şi rudele acesteia, precum și a infrcațiunii prevăzută de art. art. 303 alin.(2) Cod penal- amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală, adică amestecul, sub orice formă, în activitatea organelor de urmărire penală, cu scopul de a împiedica cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a cauzei penale nr.*****, motive pentru care instanța va achita inculpatul pe ambele capete de învinuire”, se arată în decizie.

Astfel, Damir Dorin a fost achitat cu privire la săvîrșirea infracțiunii prevăzute de art. 189 al.(1) Cod penal, și de art. 303 al.(2) Cod penal, pe motiv că faptele inculpatului nu întrunește elementele infrcațiunii.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunța la 24 noiembrie 2021, trimiterea în judecată dosarul de învinuire al președintelui asociației FEA, Dorin Damir, în comiterea infracțiunilor de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției, în privința conducătorului unei agenții imobiliare.

În cadrul urmăririi penale efectuate de comun cu ofițerii SIS, procurorii PCCOCS au examinat sesizarea avocatului conducătorului agenției imobiliare, precum și alte probe în acest sens, care relevă caracterul penal al faptelor inculpatului.

Mai exact, acesta avea calitatea de învinuit într-o cauză penală, în care victimei îi era recunoscută cauzarea de către inculpat a unui prejudiciu material. Însă, în scopul eludării răspunderii penale, acesta a apelat la metode ilegale, informa PCCOCS.

Astfel, acesta a șantajat victima prin intermediul avocatului, cu amenințări de răfuială fizică împotriva sa și a familiei acesteia, în stilul anilor ’90, pentru ca să-și retragă plângerea și pretențiile.

Totodată, prin aceste acțiuni de șantaj au fost comise fapte de natură să împiedice cercetarea obiectivă a cauzei penale vizate, pentru a opri deferirea acesteia justiției.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media