SA Energocom va procura pentru luna februarie, de la MGRES, aproximativ 230 mii MWh. Care este prețul de achiziție

25 ianuarie 2023, 16:56 Economie 227
Energocom.  Sursa: Energocom

SA Energocom informează că va procura pentru luna februarie, de la MGRES, aproximativ 230 mii MWh. Acțiunea are loc ca urmare a prelungirii contractului de livrare a energiei electrice semnat miercuri, 25 ianuarie.

Conform graficului coordonat, marja minimă zilnică va fi de 6,8 mii MWh, iar maxima - de circa 8,9 mii MWh. Prețul rămâne același ca în precedentele două luni - 73 USD/MWh, menționează SA Energocom.

De asemenea, în februarie, SA Energocom va continua să achiziționeze energie electrică de la SN Nuclearelectrica SA, câte 30 MWh bandă pe timp de zi și câte 10 MWh bandă pe timp de noapte.

În total, în luna februarie, achiziția de la SN Nuclearelectrica SA va constitui 16,240 MWh. Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 RON/MWh.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut publice marți, 24 ianuarie, contractele semnate pe parcursul anului 2022 între compania de stat Energocom și MGRES (Centrala de la Cuciurgan) privind livrarea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.


Amintim că SA „Energocom” a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Prima tranșă, de 100 de milioane de euro, în cadrul realizării Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie, pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale.

Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie. Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaz, inexistente până în toamna anului trecut. Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 EUR/MWh. În acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare.

Volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă. O parte din gazele naturale achiziționate din contul împrumutului respectiv au fost vândute SA „Moldovagaz” în luna decembrie și sunt vândute și în luna ianuarie.

La 3 decembrie, autoritățile de la Chișinău au ajuns la un acord cu Tiraspolul privind livrările de gaze. SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru luna decembrie, la un preț de 73 de dolari pentru MW. Totodată, întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie de la Gazprom, de 5,7 milioane de metri cubi, a fost cedat Centralei de la Cuciurgan în schimbul furnizării energiei electrice.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Această decizie a Guvernului a stârnit un val de critici în spațiul public. În replică, ministrul Spînu a argumentat că dacă autoritățile de la Chișinău nu ajungeau la o înțelegere cu reprezentanții de la Tiraspol cu privire la contractul de livrare a energiei electrice, curentul electric s-ar fi scumpit până la aproximativ 8 lei/ kWh.

O zi mai devreme, pe 2 decembrie, SA Energocom a anunțat că a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers coridorul transbalcanic. Potrivit companiei, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media