UPDATE 17.55. Președintele Vladimir Zelenskiy a avut astăzi o altă ședință a Statului Major al comandantului suprem. Au discutat despre situația din principalele zone ale frontului.
Așadar, au discutat despre consolidarea Forțelor Armate cu echipamente și arme de la parteneri. Potrivit lui Zelenskiy, la întâlnire a fost acordată o atenție deosebită bătăliilor de la Bakhmut și Soledar din regiunea Donețk.
„Unitățile care apără aceste orașe vor fi dotate cu muniție și tot ce este necesar cu promptitudine și fără întrerupere”, a menționat președintele.
UPDATE 17.12. Punctul de trecere al Frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe înregistrează trafic intensiv de autoturisme, pe sensul de ieșire din R. Moldova.
Din cauza sistării activității PTF Tudora-Starokazacie, fluxul de mașini este direcționat către Palanca.
Serviciul Vamal informează că de la ora 15:30, PTF Tudora și-a întrerupt programul de lucru din lipsa energiei electrice pe partea ucraineană.
La fel, este nefuncționat din cauza deconectării energiei electrice în Ucraina și PTF Mirnoe-Tabaki.
UPDATE 16.46. Un soldat rus a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a refuzat să lupte în Ucraina, potrivit oficialilor.
Marsel Kandarov, în vârstă de 24 de ani, nu s-a prezentat la serviciu în mai 2022, deoarece „nu dorea să participe la operațiuneamilitară specială”, citează Moscow Times serviciul de presă al instanțelor din republica Bashkortostan din sudul Uralului.
El a fost reținut de poliție în septembrie. Un tribunal din orașul rus Ufa l-a găsit pe Kandarov vinovat de sustragerea serviciului militar. A fost condamnat la cinci ani de închisoare și va ispăși pedeapsa într-o închisoare cu regim de securitate generală.
UPDATE 16.17. Vârsta maximă de recrutare în forţele armate ruse ar putea creşte din primăvară de la 27 la 30 de ani, a declarat deputatul Andrei Kartapolov într-un interviu preluat joi de Reuters din ziarul oficial al parlamentului de la Moscova, scrie Hotnews.
Preşedintele Vladimir Putin a susţinut în decembrie propunerea ministerului apărării de modificare a intervalului de vârstă pentru recrutare, de la 18-27 de ani la 21-30 de ani, însă potrivit lui Kartapolov limita minimă va creşte doar după o perioadă de tranziţie de 1-3 ani.
Rusia intenţionează să majoreze efectivele forţelor armate cu 30%, iar unii susţin că ideea de a aplica o perioadă de tranziţie este o încercare vizibilă a autorităţilor de a creşte numărul de recruţi potenţiali pentru a acoperi pierderile din războiul din Ucraina.
Armata rusă este formată atât din militari profesionişti cât şi din recruţi. Ministrul apărării, Serghei Şoigu, a prezentat planuri de creştere a efectivelor combatante de la 1,15 milioane la 1,5 milioane de soldaţi.
UPDATE 15.10. Sociologii i-au întrebat pe ucraineni pe care politician ucrainean îl vor numi politicianul anului 2022. Majoritatea l-a ales pe actualul președinte, Vladimir Zelenskiy. Pe listă au fost incluși și Valeri Zalujni, Oleksii Arestovici, Petro Poroșenko și alții.
Acest lucru este evidențiat de rezultatele sondajului serviciului sociologic al Centrului Razumkov. Astfel, 59% dintre respondenți l-au numit pe Vladimir Zelenskiy politicianul anului. După ce a fost ales în funcția de președinte în 2019, a condus ratingurile în această nominalizare în fiecare an: în 2019, a fost ales de 46% dintre respondenți, în 2020 - cu 15%, în 2021 - cu 17%.
Pe locul doi se află comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny, care a fost desemnat politicianul anului de 10% dintre respondenți. 2% dintre respondenți l-au numit pe Alexei Arestovici, consilierul biroului președintelui, fostul președinte Petro Poroșenko și șeful Ministerului Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba. Mykhailo Podolyak, consilier al șefului statului și voluntarul Serhii Prytula au primit fiecare câte 1%.
UPDATE 14.32. Rusia îşi consolidează trupele în Ucraina, dar forţele ucrainene rezistă în luptele înverşunate care se dau în şi în jurul oraşul Soledar din estul Ucrainei, a declarat joi ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit Reuters, AFP și Agerpres.
Numărul unităţilor militare ruse în Ucraina a crescut de la 250, câte erau acum o săptămână, la 280, în prezent, a indicat responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă, în timp ce Moscova încearcă să obţină 'iniţiativă strategică'.„Luptele cele mai înverşunate şi mai violente continuă şi astăzi în zona Soledar”, a spus Maliar, adăugând că „ei (ruşii) calcă peste propriile lor cadavre”.
„Rusia trimite mii de cetăţeni ai săi la abator, dar noi rezistăm”, mai spune responsabila de la Kiev, potrivit căreia, „în pofida unei situaţii dificile, soldaţii ucraineni se bat fără încetare”.
UPDATE 14.00. Sistemul energetic al Ucrainei continuă să înregistreze un deficit de energie „semnificativ” începând cu 12ianuarie. Potrivit autorităților ucrainene, totul se datorează consumului de energie care a crescut din cauza vremii mai reci, a informat operatorul de rețea de stat al Ucrainei, Ukrenergo.
Ukrenergo a spus că au fost stabilite limite de consum în toate regiunile ucrainene pentru a gestiona presiunea asupra sistemului. Întreruperile de curent de urgență au fost introduse în nouă regiuni ucrainene în care limitele de consum au fost depășite, a adăugat Ukrenergo fără a oferi detalii suplimentare.
La începutul zilei, directorul general al monopolului de petrol și gaze al Ucrainei, Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, a declarat că Ucraina a restabilit deja peste 55% din instalațiile energetice ale Ucrainei care furnizează energie termică.
UPDATE 13.22. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a sugerat joi că Suedia „are ceva de ascuns” în legătură cu investigația privind exploziile de la gazoductele Nord Stream de anul trecut, relatează Reuters ȘI Hotnews.
Autoritățile din Suedia și Danemarca fac investigații asupra celor 4 găuri de mari dimensiuni descoperite după exploziile ce au avut loc în jurul gazoductelor Nord Stream 1 și 2 la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.
Zaharova a spus joi în timpul briefingului său zilnic cu presa că refuzul Suediei de a colabora cu procurorii ruși este de natură să creeze „confuzii” și că Moscova are dreptul să cunoască detaliile din anchetele desfășurate cu privire la explozii.
Moscova propusese anterior ca investigațiile să fie realizate de o comisie de anchetă comună însă atât Suedia, cât și Danemarca, au respins ideea participării Rusiei.
Zaharova a sugerat joi că există motive pentru refuzul celor două țări nordice.
UPDATE 12.55. Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 și o dronă Orlan-10 în dimineața zilei de 12 ianuarie cu sisteme de rachete antiaeriene, a informat serviciul de presă al Forțelor Aeriene Ucrainene.
Aeronava Su-25 a fost doborâtă spre estul Ucrainei, iar drona Orlan-10 a fost doborâtă peste sudul Ucrainei.
Din septembrie, Ucraina a doborât peste 500 de drone lansate de Rusia, potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE 12.25. Ca urmare a bombardamentelor rusești ale regiunii Donețk pe 11 și 12 ianuarie, o persoană a fost ucisă, iar infrastructura civilă a fost distrusă, a anunțat șeful administrației militare regionale, Pavlo Kyrylenko.
El a precizat că persoana a murit în Paraskoviivka din comunitatea Soledar, care se află în direcția Horliv. De asemenea, bombardamentele intense continuă în Soledar.
Pe direcția Volnovasky, rușii au bombardat Vugledar - 6 case au fost avariate. Localitățile Novoukrainka și Bogoyavlenka au fost, de asemenea, sub foc - nu au fost victime.
UPDATE 12.03. Ministerul rus de externe a impus sancțiuni împotriva a 36 de cetățeni britanici, inclusiv membri ai guvernului britanic, membri ai agențiilor de securitate și de aplicare a legii și jurnaliști, a informat BBC Russian.
Ministerul a spus că această mișcare este legată de „cursul anti-rus al guvernului britanic, care continuă să aplice în mod activ mecanismul sancțiunilor personale și desfășoară o campanie de propagandă intensă pentru a discredita țara noastră și a o izola pe arena internațională”.
Ministerul nu a publicat o listă cu numele celor supuși sancțiunilor. De la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, Moscova a anunțat sancțiuni împotriva sute de cetățeni britanici ca răspuns la poziția Londrei față de război.
UPDATE 11.20. Crimele de război și încălcările drepturilor omului din Rusia în timpul războiului din Ucraina se adaugă la „o linie de încălcări ale dreptului internațional umanitar”, potrivit Human Rights Watch.
În raportul anual al grupului pentru drepturile omului care analizează standardele drepturilor omului în aproape 100 de țări, acesta a spus că dovezile crimelor de război din Bucha, o suburbie a Kievului, fac parte dintr-un model care „a fost repetat de nenumărate ori”.
Raportul mondial 2023 al HRW subliniază, de asemenea, bombardarea unui teatru din Mariupol, în ciuda semnelor care avertizează că mai mulți copii se adăpostesc acolo, precum și a loviturilor asupra altor ținte non-militare.
„Aducerea suferinței civililor, cum ar fi loviturile repetate asupra infrastructurii energetice de care depind ucrainenii pentru energie electrică, apă și căldură, pare să fie o parte centrală a strategiei Kremlinului”, se arată în raport.
UPDATE 10.51. Armata ucraineană a susținut că forțele sale au ucis peste 100 de soldați ruși într-o singură lovitură în Soledar.
Forțele ucrainene au lansat o rachetă asupra trupelor ruse, a declarat comandamentul forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei într-o actualizare în această dimineață.
UPDATE 10.03. Pe 11 ianuarie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus 430 de militari ruși. În total, din 24 februarie 2022, Rusia și-a pierdut 113.990 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, a anunțat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 12 ianuarie.
Pe lângă personal, ocupanții suferă și pierderi în echipamente:
- tancuri — 3.094;
- vehicule blindate de luptă — 6.159;
- sisteme de artilerie — 2.082 (+4 față de ieri);
- lansatoare de grenade propulsate de rachete — 437;
- echipamente de apărare aeriană — 218 (+1);
- avioane — 285;
- elicoptere — 276 (+1);
- drone de nivel operațional-tactic — 1.865 (+3);
- rachete de croazieră — 723;
- nave/ambarcațiuni — 17;
- echipamente auto și cisterne — 4.826;
- echipament special - 184.
UPDATE 09.35. Peste 2.000 de atacuri cibernetice au vizat organizațiile ucrainene în 2022, potrivit datelor echipei ucrainene de răspuns la urgențe informatice furnizate către Politico.
În timp ce peste 300 dintre atacuri au fost împotriva sectorului de securitate și apărare, peste 400 dintre atacuri au vizat organizații din sectoarul comercial, energetic, financiar, telecomunicații și software, a raportat Politico.
Aproximativ alte 500 de atacuri au vizat organizațiile guvernamentale. Politico a citat, de asemenea, un raport recent al Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor, care a constatat că atacurile cibernetice împotriva Ucrainei au încetinit între septembrie și decembrie, dar că atacurile au vizat tot mai mult serviciile publice și energie, mai degrabă decât ținte militare.
Mai devreme, pe 9 ianuarie, Politico a raportat că Victor Zhora, unul dintre cei mai importanți oficiali cibernetici ai Ucrainei, a declarat că anumite atacuri cibernetice pe care Rusia le-a lansat asupra infrastructurii critice și civile ucrainene ar putea constitui crime de război.
UPDATE 09.20. Polonia a anunțat că intenționează să transfere tancuri de luptă Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.
Declarația a fost făcută în cadrul unei vizite la Lvov, miercuri, de președintele polonez, Andrzej Duda.
„O companie de tancuri Leopard va fi predată ca parte a construirii coaliției. Vrem să fie o coaliție internațională”, a spus Duda în cadrul conferinței de presă a summit-ului în formatul Triunghiului de la Lublin
Transferul ar necesita permisiunea Germaniei, pe care Kievul a făcut presiuni separat pentru a furniza Leopard 2, sugerând probabil o atenuare a poziției Germaniei cu privire la transferul principalelor tancuri de luptă după contactele recente dintre Varșovia și Berlin.
Problema aprovizionării cu tancuri Ucrainei a devenit centrul unei runde frenetice de diplomație recentă, întrucât o serie de țări au făcut presiuni asupra cancelarului german, Olaf Scholz, pentru a permite furnizarea de Leopard 2.
UPDATE 09.17. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a criticat declarațiile Rusiei că ar fi preluat părți din orașul de est, susținând că luptele sunt în desfășurare.
Separat, în timpul unei vizite la Lvov, miercuri, Zelenskiy a avut o întâlnire cu consilierii săi superiori și a cerut ca forțele Ucrainei să fie pregătite la granița cu Belarus.
UPDATE 09.08. În ultima zi, pe 11 ianuarie, regiunea Herson a fost supusă la 90 de bombardamente de către forțele de ocupație ruse, în urma cărora o persoană a fost ucisă și alte 5 au fost rănite, a anunțat șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianușevici.
Potrivit OVA, ocupanții au tras cu artilerie, lansatoare de rachete, mortare și tancuri. Atacurile au vizat cartierele rezidențiale ale orașului.
Obuzele rusești au lovit maternitatea, clădirile private și apartamentele.
UPDATE 09.00. Luptele pentru orașul Soledar din regiunea Donețk continuă, deși ocupanții ruși au făcut unele progrese. O posibilă capturare a acestui oraș este puțin probabil să permită forțelor ruse să captureze Bakhmut, se arată într-o analiză a Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Analiştii estimează că ocupanţii nu au capturat încă Soledar, în ciuda numeroaselor declaraţii din surse ruse despre avansarea ruşilor în oraş. Informațiile despre posibila capturare a lui Soledar au provocat o discuție între bloggerii militari ruși cu privire la posibilitatea capturării ulterioare a orașului Bakhmut.
Analiștii ISW consideră o astfel de posibilitate „deconectată de realitatea operațională actuală”. În ISW, se indică faptul că în zona Bakhmut, trupele ruse rămân în prezent departe de a întrerupe liniile de comunicație terestre ucrainene, ceea ce este necesar pentru încercuirea orașului.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie,1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie și 11 ianuarie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook
