Comisia Europeană, executivul UE, a acordat Ucrainei statutul de membru candidat în iunie, în ciuda invaziei Rusiei, recomandând Kievului ia o serie de măsuri legislative și politice, care includ adoptarea legislaţiei privind procedura de selectare a judecătorilor Curţii Constituţionale, consolidarea luptei împotriva corupţiei, armonizarea reglementărilor în domeniul mass-media cu standardele UE şi protejarea minorităţilor naţionale.
„Putem spune cu încredere că Rada Supremă şi-a finalizat partea sa de lucru şi a adoptat toate proiectele de lege sistemice necesare pentru a pune în aplicare recomandările Comisiei Europene”, a declarat
Președintele
Ruslan Stefanciuk, într-un comunicat.
Comisia Europeană a promis că va monitoriza progresele Ucrainei în realizarea a măsurilor recomandate şi va prezenta un raport în această privinţă până la finalul acestui an.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în timpul unei vizite la Kiev, în septembrie, că este impresionată de viteza cu care se desfășoară Ucraina în încercarea de a deveni stat membru al Uniunii Europene.
Însă drumul către aderare este de aşteptat să dureze, posibil chiar un deceniu. În luna iunie, liderii statelor UE au afirmat că Ucraina şi Republica Moldova, care au primit statutul de candidat, vor avea de făcut multe „teme”.
Mai mulţi experţi au estimat că legislaţia adoptată de Kiev este doar un punct de pornire. Potrivit lor, unele dintre legi vor trebui să fie revizuite şi va fi solicitată legislaţie adiţională.
Amintim că la 17 iunie, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la Uniunea Europeană atât a Republicii Moldova, cât și Ucrainei.
De menționat că președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat la februarie, zile de la invazia rusă, că a semnat o cerere oficială în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei la UE printr-o procedură specială. Peste câteva zile, președinta Republicii Moldova Maia Sandu, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili.
