LIVE TEXT/ A 15-a zi de Război în Ucraina. Forțele ruse vor ca electricitatea produsă de centrala nucleară din Zaporojie să fie direcționată către Crimeea anexată și Donbas

10 martie 2022, 07:14 Ucraina 828
război în Ucraina.  Sursa: REUTERS

Începând cu 24 februarie, în urma declanșării războiului de către Rusia în Ucraina sub pretextul unei „operațiuni speciale”, în continuu au loc bombardamente, pierderi de vieți omenești, iar infrastructura vitală (apă, căldură, electricitate) în unele zone de luptă nu funcționează. Luni, 7 martie, ministerul Apărării rus a declarat un nou regim de tăcere și a permis deschiderea a șase coridoare umanitare pentru a evacua civilii ucraineni, iar timp de 12 ore, în Sumî - Poltava, Izium - Lozovaia, Energodar - Zaporojie, Mariupol - Zaporojie, Vorzel, Bucha, Borodianka, Hostomel - la Kiev a încetat focul și s-a reușit evacuarea din țară a peste 40.000 de civili ucraineni.

Totodată, ieri, 9 martie, forțele ruse au supus atacurilor aeriene un spital de copii și o maternitate în urma cărora 17 persoane au fost rănite. De asemenea, clădirea departamentului principal al Poliției Naționale din regiunea Harkov a fost distrusă de bombardamentele trupelor ruse, care au făcut patru morți și 15 răniți.

UPDATE 21:34. Forțele invadatoare ale Rusiei au provocat până acum distrugeri în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari în Ucraina, a afirmat Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Oficialii ucraineni spun că reconstrucția Ucrainei ar trebui finanțată parțial din fondurile înghețate de sancțiunile impuse Rusiei, scrie Digi24.

UPDATE 20:42. Cel puțin 83 de mii de civili au reușit să părăsească localitățile din Ucraina în care criza umanitară este critică, datorită coridoarelor verzi organizate timp de două zile, potrivit informațiilor oferite de viceprim-ministra Irina Vereșciuk.

UPDATE 19:24. Grupul de hackeri Anonymous anunță că a spart baza de date a Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere în Sfera Telecomunicațiilor, Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor în Masă din Rusia.

UPDATE 18:56. Cel puțin 71 de copii au fost uciși, iar peste 100 au fost răniţi, de la începutul invaziei ruse în Ucraina şi până în 10 martie la ora 9:00, a anunțat responsabila privind drepturile omului pe lângă Parlamentul Ucrainei, Liudmila Denisova, prin intermediul paginii de Telegram.

UPDATE 18:22. Forțele ruse, care au preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare atomice din Europa, aflată în Energodar, regiunea Zaporojie, au minat țărmurile lacului de acumulare Kahovka, care se învecinează cu centrala nucleară, anunță Energoatom.

UPDATE 16:33. Banca americană Goldman Sachs părăsește Rusia după invazia Ucrainei. „Goldman Sachs își încetează activitatea în Rusia, în conformitate cu cerințele de reglementare și de licențiere”, a declarat un purtător de cuvânt al Goldman Sachs pentru CNN.

UPDATE 16:18. Estonia nu va elibera vize turistice pentru cetățenii ruși care doresc să intre în țară pe durata invaziei ucrainene, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets, joi la Tallinn, transmite CNN. „Estonia nu mai eliberează noi vize de categoriile C și D (turistice) cetățenilor ruși. Interdicția va dura atâta timp cât Rusia va continua războiul împotriva Ucrainei”, a spus ea. „Lucrăm activ pentru a ne asigura că măsurile noastre de descurajare în această regiune sunt mai puternice decât au fost până acum, deoarece situația din Europa și în securitate s-a schimbat dramatic și probabil că nu se va mai întoarce niciodată până la 23 februarie”.

UPDATE 15:43. Lituania, care a decretat stare de urgenţă în 24 februarie, la câteva ore după ce Rusia şi-a început invazia, interzice propaganda de război şi dezinformarea. Legea votată de Parlamentul din Lituania va fi în vigoare cel puţin până la 20 aprilie și permite poliţiei să blocheze accesul la un canal media până la 72 de ore în caz de „dezinformare”, „propagandă de război” şi „incitare la ură” în legătură cu invazia rus din Ucraina, conform Parlamentului, transmite Digi24.ro.

UPDATE 15:40. Președintele Vladimir Zelenskiy a semnat o lege care permite confiscarea forțată a proprietăților din Ucraina ce aparțin Federației Ruse și rezidenții săi. Conform noilor reguli, retragerile se vor face fără nicio rambursare, scrie Hromadske.

UPDATE 14:57. Secretarul de stat al Vaticanului Pietro Parolin și-a exprimat consternarea față de bombardarea rusă asupra unei maternități și a unui spital de copii din Mariupol, a informează Vatican News. Parolin a spus că bombardarea centrelor medicale pentru femei și copii este inacceptabilă. El a reiterat dorința Vaticanului de a media discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia. Parolin a recunoscut că spațiul pentru negocieri este mic, dar și-a exprimat speranța că se poate ajunge la un acord.

UPDATE 14:53. Președintele Dumei de stat a Rusiei, Veaceslav Volodin a propus ca restaurantele McDonalds din Rusia, aproape 850 la număr, să fie naționalizate, schimbată denumire în „La nenea Vanea” și să vândă aceeași producție cu prețuri mai mici.


UPDATE 14:45. În Melitopol, oraș din sudul Ucrainei ocupat de trupele ruse, continuă protestele pro-Ucraina.

UPDATE 14:30. Primarul Kievului, Vitalie Klitchko a declarat că practic fiecare al doilea locuitor al Kievului a părăsit orașul de la începutul agresiunii militare ruse. Fostul mare boxer ucrainean afirmă că în mare parte este vorba despre femei și copii. În metropolă au rămas mulți militari și detașamentele de apărare teritorială, iar orașul este o adevărată fortăreață de nepătruns pentru inamic.

UPDATE 14:00. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat în cadrul unei noi înregistrări video că așteaptă soluții reale de la parteneri, nu bazate pe declarații sau argumente abstracte. Totodată, acesta a menționat că urmează să fie create programe de reconstrucție pentru fiecare oraș afectat de ocupanții ruși.

UPDATE 13:00. Municipalitatea orașului Moscova va aloca 500 de milioane de ruble (n.red. aproximativ 3,8 milioane de dolari) pentru crearea unui nou lanț de restaurante fast-food, a anunțat joi, 10 martie, primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. Edilul a anunțat că cele 250 de restaurante McDonald's închise la Moscova pot fi înlocuite cu lanțuri autohtone de alimentație publică în jumătate de an sau un an.

UPDATE 12:30. Întâlnirea celor doi șefi ai diplomației ruse și ucrainene, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, a avut loc joi dimineață în Antalya, mulțumită unei medieri oferite de Turcia, după câteva runde de negocieri neconcludente desfășurate în Belarus. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat după tratativele care au ținut în jur de o oră și jumătate că nu au fost făcute progrese către o încetare a focului, în special la Mariupol, deoarece omologul său rus Serghei Lavrov nu și-a exprimat sprijinul în acest sens.

La rândul său, Serghei Lavrov a insistat că Rusia nu a invadat Ucraina și a reiterat că partea rusă deja a prezentat Ucrainei propunerile pentru încetarea focului. Detalii AICI.

UPDATE 12:01. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, în cadrul ședinței de joi, 10 martie, suspendarea executării hotărârilor cu privire la organizate alegeri locale noi din 15 mai 2022 în mai multe localități din țară. Decizia a fost adoptată drept urmare declarării de către Parlamentul Republicii Moldova a stării de urgență pentru 60 de zile, începând cu 24 februarie curent.

UPDATE 11:31. Camera Reprezentanților a SUA au votat miercuri seară un ajutor de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina, care include o componentă economică și umanitară, dar și arme și muniție. Ajutorul pentru Ucraina este destinat să ajute la consolidarea armatei sale în lupta cu forțele ruse și să ofere asistență umanitară cetățenilor, inclusiv aproximativ 1,5 milioane de refugiați care caută siguranță în străinătate.

UPDATE 11:24. Primăria municipiului Chișinău anunță că, copiii din familiile refugiaților din Ucraina vor beneficia de activități în cadrul centrelor de zi și a taberelor deschise.

UPDATE 11:02. Poliția de frontieră informează că în perioada 24 februarie - 10 martie trecerile de frontieră de la hotarul cu Ucraina au fost traversate de circa 270.306 cetățeni ai Ucrainei. Dintre aceștia, 169.364 au ieșit din țara noastră, iar circa 100.501 de ucraineni au rămas în Republica Moldova.

În total, pe teritoriul Republicii Moldova se află 105.754 de cetățeni străini, inclusiv ucraineni și de alte naționalități.

UPDATE 11:00. Circa 250-300 de militari ruși, doar recruți, au fost luați prizonieri de forțele armate ucrainene, a declarat Oleksii Arestovici, consilierul preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy.

UPDATE 10:45. Armata Ucraineană anunță despre pierderile suferite de către Armata rusă de la începutul invaziei. Astfel, datele ucrainene pentru 10 martie arată astfel: Avioane - 49; Elicoptere - 81; Tancuri - 335 (+18); Blindate - 1105 (+35); Tunuri și sisteme de artilerie - 123 (+3); Sisteme de atac reactive - 56; Mașini și alte autovehicule de luptă - 526 (+44); Cisterne - 60; Drone - 7; Nave de mici dimensiuni - 3; Sisteme anti-aeriene - 29 (+1); Pierderi umane - peste 12 mii.

UPDATE 10:42. Prima întâlnire a miniștrilor de Externe a Ucrainei și Rusiei de la începerea conflictului. Serghei Lavrov și Dmytro Kuleba participă la o întrunire în Antalya, Turcia. FOTO: Ria Novosti
UPDATE 10:38.
După ce a fost exclusă din Consiliul Europei, Rusia anunță că se retrage definitiv „din cea mai veche structură europeană”. În opinia diplomației ruse, țările neprietenoase din UE și NATO care dețin majoritatea în comitetul de miniștri al CoE continuă să distrugă organizația. În aceste condiții, Rusia nu va participa în subordonarea Consiliului de către NATO

UPDATE 09:50. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit în Turcia. Este prima întâlnire întrei cei doi reprezentanți, de la declanșarea ostilităților pe 24 februarie.

UPDATE 08:50. Înaintarea trupelor ruse în anumite zone a încetinit, însă a crescut numărul cazurilor de dezertare și jaf, potrivit informației operaționale de la ora 06:00, prezentată de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În estul Ucrainei, forțele de apărare continuă să descurajeze ofensiva rusă din Donețk, Slobojanske și părți din districtele operaționale Tavriisk şi apără orașele Harkov și Ohtîrka.

În același timp, granița de stat cu Republica Belarus continuă să fie acoperită. Totodată, apărarea orașului-port Mariupol continuă.

În regiunea Siversk, forțele ucrainene apără orașul Cernihiv. De asemenea, se iau măsuri pentru a descuraja inamicul să înainteze în direcția Kievului.

De asemenea, forțele ucrainene au respins ofensiva rusă în direcțiile orașelor Krivoii Rih, Mikolaiiv, Voznesensk și Novovoronțovka (regiunea Herson).

UPDATE 08:09. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, la 9 martie, un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina care se confruntă cu „o criză umanitară şi economică foarte gravă” de la invadarea Federației Ruse în țara vecină.

UPDATE 07:47. O tânără de 20 de ani a fost ucisă, iar alte două persoane au fost rănite de bombele lansate de forțele ruse, la 8 martie, la 09:30, în satul Piskivka, cartierul Bucha din regiunea Kiev, potrivit Poliției Naționale a Ucrainei.

UPDATE 07:06. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat că astăzi, 10 martie, vor fi deschise șase coridoare umanitare pentru a evacua populația și a le oferi bunuri necesare.

  • Mariupol;
  • Izium;
  • Volnovaha;
  • Sumî;
  • Energodar;
  • Bucha, Irpin și Hostomel.

Amintim că, în urma Acordului de încetare a focului, timp de 12 ore, din cele șase regiuni din Ucraina, au fost evacuați peste 40.000 de civili din întreaga țară, deși autoritățile au întâmpinat dificultăți serioase pentru a-i scoate pe oameni din zonele de conflict din jurul orașelor Kiev, Harkov și Mariupol.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie și 9 martie.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media