VIDEO/ România cere o susținere sporită a NATO pentru R. Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina. Iohannis: „R. Moldova trebuie să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european și democratic”

29 noiembrie 2022, 11:45 Politică 102
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg.  Sursa: presidency.ro
România cere o susținere sporită a NATO atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina. Solicitarea a fost făcută de președintele României Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe comune la București cu șeful NATO, Jens Stoltenberg. Mai mult, liderul de la Cotroceni a menționat că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european, democratic și pro-reformă, subliniind că administrațiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar, pe care România este dispusă să-l ofere.

Conferința a avut loc în contextul în care la București astăzi începe Reuniunea Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO.

„Am evaluat astăzi împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre. La București va avea loc cea dintâi Reuniune a Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO găzduită de România. Aceasta este, totodată, și prima reuniune Aliată de nivel înalt găzduită la București, după Summitul NATO din 2008. O reuniune importantă, pe agenda căreia se vor regăsi și temele abordate în dialogul nostru de astăzi.

Am subliniat, în discuțiile cu domnul Secretar General, necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul istoric de la Madrid din acest an”, a declarat Iohannis.

Oficialii au evaluat împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre.

În acest sens, Iohannis a subliniat importanța unei susțineri sporite a Alianței atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune – Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

„În aceeași măsură, după cum cunoașteți, depunem eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic generate de războiul din Ucraina.

O temă complementară o reprezintă creșterea rezilienței strategice în regiunea Mării Negre, care include aspecte-cheie precum securitatea energetică sau libertatea de navigație. Îi mulțumesc domnului Secretar General pentru efortul său de coordonare a modernizării NATO, pentru a putea răspunde tuturor amenințărilor și provocărilor. Implementarea Conceptului Strategic va conduce la un rol sporit pentru Alianța noastră, de care depinde nu doar securitatea spațiului euroatlantic, ci și stabilitatea ordinii internaționale bazate pe reguli și principii.

Acțiunile Rusiei reprezintă o încercare deliberată de a submina și distruge această ordine. De modul în care alegem să răspundem acestei provocări va depinde în mare măsură cum va arăta viitorul lumii noastre”, a menționat liderul de la Cotroceni.

În contextul războiul din Ucraina și a consecințelor acestuia, Iohannis a declarat că nu are semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova și a conducerii sale. Totodată, oficialul român a menționat că au loc discuții cu toții aliații, partenerii și prietenii pentru a găsi căi de a ajuta Republica Moldova.

„Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi, pentru mine, și nu doar începând din acest an, când au intrat în mari dificultăți, îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea pro-europeană.

Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europene, pro-reforme. Noi suntem bucuroși și încurajăm această cale pro-europeană și pro-reformă. Noi facem un pic mai mult decât să îi încurajăm, îi ajutăm efectiv, cu expertiză, cu lucruri foarte concrete - energie electrică, carburant, lemn, gaz. Însă suntem foarte conștienți că, pentru oamenii simpli din Republica Moldova, lucrurile sunt foarte complicate și de aceea discutăm cu toții aliații, partenerii și prietenii pentru a găsi, și împreună, căi pentru a ajuta Republica Moldova.

Personal nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, ci, dimpotrivă, cred că oamenii au înțeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată, și pentru ei, și pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc”, a afirmat Iohannis.

Mai mult, liderul de la Cotroceni a subliniat că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european, democratic și pro-reformă, menționând că administrațiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar, pe care România este dispusă să-l ofere.

„Pentru noi, în România, provocarea este mare, fiindcă, în afară de reforme și sprijin punctual, pe care suntem foarte dispuși să îl dăm, este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătățite de interconectare, poduri, rețele și așa mai departe, și noi suntem pregătiți ca împreună să facem toate aceste lucruri.

Sigur că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european și democratic, și pro-reformă, dar, pe de altă parte, este clar că și cetățenii de rând de acolo, administrațiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar, pe care suntem dispuși să-l oferim”, a conchis Iohannis.


Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice începe marţi, 29 noiembrie, la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, scrie agenția de presă română Agerpres. În premieră la reuniune va participa și Republica Moldova, în persoana ministrului de Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea României la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

Totodată, este prima reuniune a NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei, notează Agerpres.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media