LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 276. Rușii au atacat Nikopol și Dnipro; Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Belgiei, în vitiză la Kiev în ziua comemorării a 90 de ani de la Holodomor

26 noiembrie 2022, 10:00 Ucraina 215
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Autoritățile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu energie electrică, inclusiv reconectarea celor patru centrale nucleare ale țării, dar milioane de oameni rămân în continuare pe întuneric, după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești de la începutul războiului. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy i-a îndemnat pe ucraineni să folosească energia cu moderație.

Obuzele rusești asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, au ucis vineri 15 civili. 35 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil, iar mai multe „case private și clădiri înalte” au fost avariate după ce forțele ruse au deschis focul din mai multe lansatoare de rachete.

Statele Unite și Franța au anunțat că vor transfera noi loturi mari de generatoare în Ucraina pentru a ajuta ucrainenii să să supraviețuiască iernii și raidurilor rusești asupra sistemului energetic.

De la începutul ostilităților peste 15 mii de oameni au fost dați dispăruți fără veste în Ucraina.

UPDATE 17:30. Evacuarea voluntară a localnicilor continuă în Herson. Autoritățile ucrainene transportă oameni, în special pe cei care au nevoie de îngrijire constantă, în regiunile învecinate care sunt mai puțin expuse bombardamentelor și cu infrastructură mai bine conservată:

Foto: Getty Images/BBC

Foto: Getty Images/BBC

Foto: Getty Images/BBC

Foto: Getty Images/BBC


UPDATE 16:50. Trei persoane rănite în urma unor atacuri asupra orașului Chasov Iar din regiunea Donețk - autoritățile locale.

Șeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko, şi a cerut locuitorilor din regiune să evacueze după atacuri.

„Nu trece o zi fără ca rușii să lovească civili din regiunea Donețk. Aceștia pot lovi oriunde și oricând. A rămâne în regiune este periculos!”, a scris Kirilenko pe canalul său Telegram.

Mai multe clădiri au fost avariate în oraș, trei persoane au fost rănite. Aceasta nu este prima lovitură în orașul în care locuiau înainte de război 10 mii de oameni. În iulie, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra Chasov Iar care a ucis cel puțin 45 de persoane.

După acel atac Ministerul rus al Apărării a susținut că a distrus „locația celei de-a 118-a brigăzi de apărare teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei” și „peste 300 de naționaliști”.


UPDATE 15:25. Numărul victimelor atacului cu rachete de pe Dnipro a crescut la 13, patru persoane au fost internate, spune guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.

„Treisprezece persoane care au fost rănite au apelat deja la medici. Patru sunt în spital. Printre ei se numără un băiat de 17 ani”, a spus Reznicenko.

Potrivit oficialului, toate serviciile lucrează la locul exploziei, salvatorii curăță dărâmăturile - există posibilitatea ca sub ele să fie o persoană.


UPDATE 14:40. Rusia și Ucraina au făcut al treilea schimb de prizonieri într-o săptămână. Potrivit șefului administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Ermak, 12 persoane aflați în captivitate rusă s-au întors acasă: 9 militari ucraineni și trei civili care au fost considerați anterior dispăruți.

Printre cei schimbați se numără apărători ai Mariupolului, insulei Șerpilor și Cernobîl. „În ultima săptămână, am reușit să readucem acasă 98 de ucraineni”, a scris Ermak.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a returnat „nouă militari ruși care erau în pericol de moarte în captivitate”. Deputatul Dumei de Stat Shamsail Saraliyev, vorbim a spus despre nouă membri ai Gărzii Naționale.

Miercuri Federația Rusă și Ucraina au făcut un schimb de 35 la 35 pe forum, iar joi - 50 la 50.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că frecvența crescută a schimburilor de prizonieri de război vorbește despre dorința Ministerului Apărării al Federației Ruse de a potoli nemulțumirea bloggerilor „patrioți”. În total, 94 de soldați capturați s-au întors acasă din fiecare parte.

Rusia a predat, de asemenea, patru civili Ucrainei.


UPDATE 14:15. Atacuri cu rachete la Dnipro guvernatorul Valentin Reznicenko spune rachetele au lovit 7 clădiri rezidențiale și au fost răniți 6 oameni.

La locul unei explozii a izbucnit un incendiu, o femeie a fost rănită - ea a fost scoasă de sub dărâmături și dusă la spital.

Anterior, primarul orașului Boris Filatov a anunțat despre „sosiri” în Dnipro pe canalul său de Telegram. El a scris că, potrivit informațiilor preliminare, comunicațiile și infrastructura orașului nu au fost afectate, însă mai multe substații electrice au fost oprite automat.


UPDATE 13:35. Regiunea Herson a fost bombardată de 39 de ori timp de o zi, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Herson, Iaroslav Ianușevici. Potrivit acestuia, ținta bombardamentelor au fost localitățile pașnice și zonele rezidențiale - obuzele au lovit clădiri private, un centru comercial și o școală.

Printre localitățile care au fost atacate se numără Cernobaevka (o suburbie a Hersonului, unde se află aerodromul), Antonovka, Pridneprovskoe, Nikolskoe, Zelenovka, Muzikovka, raionul Berislav, Novoaleksandrovka, Kacikarovka și Kostirka.

Două persoane au fost ucise și 10 au fost rănite, a spus Ianușevici.

În total, în perioada 20-26 noiembrie, armata rusă a bombardat de 101 ori teritoriul regiunii Herson, relatează autoritățile ucrainene.


UPDATE 12:55. În același raport, ISW scrie că este posibil ca Kremlinul să fi pregătit un document care spune că Rusia trebuie să mobilizeze 5 milioane de oameni pentru a câștiga războiul cu Ucraina.

Experții ISW îl citează pe Oleksiy Gromov, șeful adjunct al Statului Major General ucrainean, care a spus că administrația militară rusă a pregătit un document „Încheierea războiului cu NATO în Ucraina” și îl distribuie personalului militar. Institutul estimează că cifra de 5 milioane este un obiectiv de neatins pentru Rusia, având în vedere ravagiile provocate de mobilizarea cu obiectivul declarat de 300.000. Și, poate, declarând astfel de cifre, comandamentul militar încearcă să scape de responsabilitatea pentru eșecurile strategice. În același timp, oficialii continuă să pregătească opinia publică pentru un posibil al doilea val de mobilizare, se arată în raport.

În ceea ce privește evoluțiile direct pe fronturi, conform ISW, forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate pentru a restabili pozițiile pierdute la nord-vest de Svatovo și avansează în zonele Bakhmut și Avdiivka, precum și întărirea apărării la sud de Nipru în regiunea Herson și în jurul comunicații terestre de importanță critică care leagă Crimeea de sudul regiunii Herson.

Forțele ucrainene, judecând după surse rusești, continuă operațiunile de contraofensivă în direcția Kremennaia.


UPDATE 12:40. ISW: Autoritățile ucrainene susțin că au ucis în Crimeea consilieri militari iranieni care ar fi venit să antreneze forțele ruse în utilizarea dronelor de fabricație iraniană, pe care armata rusă le folosește pentru a ataca ținte în Ucraina, în special obiectele de infrastructură. Anterior, ediția israeliană a Jerusalem Post scria că este vorba despre 10 consilieri iranieni morți.

Într-un interviu acordat The Guardian, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a amenințat că forțele ucrainene vor lovi orice prezență militară iraniană pe teritoriul ucrainean.


UPDATE 12:25. ISW: schimburile frecvente de prizonieri ar fi legate de dorința Ministerului rus al Apărării de a asigura „blogerii militari”

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), în raportul său cu privire la evenimentele din 25 noiembrie, atrage atenția asupra creșterii bruște a numărului de schimburi de prizonieri de război între Ucraina și Rusia în ultimele zile.

Experții organizației atribuie acest lucru dorinței Ministerului rus al Apărării de a reduce nemulțumirea dintre bloggerii militari ruși care au scris despre eforturile insuficiente de a readuce prizonierii în patria lor.

În special, ISW notează că în perioada 23 noiembrie - 25 noiembrie au fost efectuate trei schimburi simultan: 35, 50 și 9 prizonieri de fiecare parte.


UPDATE 12:00. Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Belgiei au sosit la Kiev.

Președintele Vladimirr Zelenskiy a anunțat pe canalul său de Telegram că discută cu premierul belgian Alexander De Croo, la Kiev.

Între timp, prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal a transmis pe Twitter: „Sunt bucuros să urez astăzi bun venit șefilor de guvern din Lituania și Polonia, Ingrida Simonyte și Mateusz Morawiecki. În formatul Triunghiului Lublin, am discutat probleme și provocări de actualitate și am semnat, de asemenea, un acord comun. declarație în care am convenit asupra mai multor poziții ale noastre.”

Printre altele, acesta spune că părțile sunt în favoarea creării cât mai degrabă a unui registru internațional al pierderilor cauzate Ucrainei ca urmare a agresiunii ruse. Un astfel de document poate fi necesar atunci când sunt intentate procese internaționale și apare un mecanism de compensare pentru Ucraina, „ale cărui modalități fac obiectul unor discuții ulterioare”.

Recent, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere crearea unui mecanism de plată a despăgubirilor Ucrainei în legătură cu războiul purtat împotriva acesteia de Rusia. Cu toate acestea, acest document este de natură consultativă, Moscova l-a numit nul din punct de vedere juridic.UPDATE 11:30. Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, susține că un „fost general” al infanteriei marine a SUA face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina, scrie AFP, citat de HotNews.

Răspunzând la o întrebare a ziarului finlandez Helsingin Sanomat, omul de afaceri rus a răspuns: „Nu sunt mulţi cetăţeni finlandezi în Wagner PMC, aproximativ 20 de persoane. Din motive evidente, nu pot oferi informaţii exacte despre ei”.

„Am o părere foarte bună despre finlandezi pe câmpul de luptă. Aceştia luptă în cadrul unui batalion britanic (parte a lui Wagner) care este comandat de un cetăţean american, un fost general al Marine Corps”, a adăugat Evgheni Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale Concord.

Evgheni Prigojin, care a fost supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza contractelor grupului său de catering cu Kremlinul, se spune că a devenit miliardar datorită contractelor publice pe care le-a obţinut. El face obiectul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.

În septembrie, el a dezvăluit pentru prima dată că a fondat Wagner în 2014 pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa organizaţiei de mercenari în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină.


UPDATE 11:10. Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 86.710 soldați pe câmpul de luptă de la începutul războiului.


UPDATE 10:45. Administrația regională de la Kiev informează că 130.000 de locuitori ai capitalei ucrainene sunt încă fără electricitate.

Aprovizionarea cu apă a orașului a fost restabilită, dar apartamentele superioare din blocurile care nu au fost conectate la rețeaua de electricitate nu au apă din cauza presiunii scăzute a rețelei.

„Se lucrează la reluarea aprovizionării cu agent termic. Comunicațiile mobile sunt practic disponibile în toate zonele”, transmite administrația. „Se preconizează finalizarea tuturor lucrărilor de restaurare în 24 de ore. Apa, căldura, comunicațiile vor reveni la funcționarea normală”.

În acest caz, energia electrică va fi furnizată în conformitate cu graficele opririlor de stabilizare.


UPDATE 10:20. Vladimir Zelenskiy a vizitat vineri în orașul Vîșgorod, aflat la nord de Kiev, pentru a vedea clădirea cu patru etaje avariată de o rachetă rusească acum trei zile, unde au murit cinci oameni.

Președintele ucrainean a vizitat și unul dintre numeroasele centre de urgență care au fost înființate pentru a furniza căldură, apă, electricitate și comunicații mobile.


UPDATE 10:00. A început evacuarea persoanelor în vârstă și a copiilor din Herson

Începutul evacuării a fost anunțat în seara de vineri, 25 noiembrie, de către departamentul special - Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei. Evacuarea a fost anunțată mai devreme - este extrem de puțin probabil ca iarna orașul să aibă electricitate și încălzire.

Primele sute de oameni au plecat vineri cu trenul spre Hmelnițk. Printre aceștia se numără copii și persoane cu dizabilități. Autobuzele din Herson îi vor putea duce pe oameni la Odesa, Nikolaev și Krivoy Rog. De acolo, autoritățile îi vor ajuta să se mute în regiunile din vestul Ucrainei.

Evacuați vor primi locuințe gratuite, ajutor umanitar și plăți unice: 2.000 de grivne pentru un adult și 3.000 de grivne pentru un copil sau o persoană cu dizabilități (aproximativ 1 000 lei, respectiv 1 500 lei).


UPDATE 09:50. Serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării: Rusia folosește rachete vechi împotriva Ucrainei, din care scoate focoasele nucleare.

Cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice spune că armata rusă folosește rachete vechi de croazieră împotriva Ucrainei, concepute pentru lovituri nucleare, potrivit Ministerului britanic al Apărării, din care îndepărtează încărcăturile nuclear.

„Fotografiile publicate de mai multe surse deschise arată epava unei rachete AS-15 Kent [așa sunt numite rachetele Kh-55 în clasificarea NATO], care se pare că a fost doborâtă”, se arată în raport.

Serviciile de informații britanice amintesc că aceste rachete au fost fabricate în anii 1980 doar ca un mijloc de livrare a armelor nucleare. În același timp, focosul de la racheta care a fost folosită în timpul loviturii asupra Ucrainei a fost îndepărtat și, probabil, a fost înlocuit cu balast.

„Deși o astfel de armă inertă poate provoca unele daune din cauza energiei cinetice pe care o posedă racheta și a combustibilului neutilizat, este puțin probabil să poată atinge în mod fiabil ținta dorită”, a spus Ministerul Apărării britanic.

Potrivit informațiilor britanice, Rusia „aproape sigur speră că astfel de rachete vor servi ca momeală și vor putea distrage atenția sistemelor de apărare aeriană”. Oricare ar fi intenția Rusiei, această improvizație evidențiază nivelul de epuizare a stocului Rusiei de rachete cu rază lungă de acțiune, menționează experții britanici.

Despre faptul că o rachetă rusă X-55 cu balast în loc de încărcătură nucleară a fost doborâtă deasupra Kievului a scris pe 17 noiembrie publicația de specialitate ucraineană Defense Express.


UPDATE 09:25. Obuzele rusești asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, au ucis vineri 15 civili și au rănit alții 35, inclusiv un copil, a declarat Galina Lugova, secretară a Consiliului orășenesc Herson.

Bombardarea Hersonului, un oraș cheie din estul recent recucerit de forțele ucrainene, au fost cele mai distrugătoare din ultimele zile. Iarovslav Ianușovici, șeful administrației militare Herson, a declarat că forțele ruse „au deschis focul asupra unei zone rezidențiale din mai multe lansatoare de rachete”.

Un corespondent BBC din Herson a confirmat că, după retragerea trupelor, armata rusă bombardează „aleatoriu” Hersonul cu artilerie.UPDATE 09:00. Peste 6 milioane de gospodării din Ucraina sunt încă afectate de întreruperile de curent, la două zile după atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy.

„În această seară, întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor și în Kiev. În total, peste 6 milioane de consumatori”, a spus Zelenskiy în discursul său de vineri noaptea. Numărul gospodăriilor afectate s-a redus „la jumătate” de miercuri.

Liderul de la Kiev a spus că aproximativ 600.000 de oameni se confruntă cu întreruperi de curent în Kiev, regiunile Odesa, Lviv, Vinița și Dnipropetrovsk fiind, de asemenea, printre cele mai grav afectate, pe măsură ce temperaturile se apropie de îngheț.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie și 25 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media