LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 260. Marea Britanie îngheață active rusești în valoare de 20,5 miliarde de dolari / SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

10 noiembrie 2022, 07:35 Ucraina 208
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 260-a zi de rezistență împotriva Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării poporului ucrainean.”

Marea Britanie va transfera Ucrainei 1.000 de rachete sol-aer suplimentare pentru apărare aeriană, a anunțat ministrul apărării al Marii Britanii, Ben Wallace. Potrivit acestuia, britanicii vor finaliza transferul de rachete în viitorul apropiat. Ucraina le va putea folosi pentru a-și proteja infrastructura de atacurile rusești. Aceste arme constau din rachete și lansatoare pentru ele și pot fi folosite pentru a doborî drone rusești și rachete de croazieră.

Între timp, s-a anunțat că Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 de la Bali, potrivit unui oficial indonezia. Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov la reuniunea de săptămâna viitoare. Totodată, Ambasada Moscovei în Indonezia a confirmat că Putin nu va participa.

Totodată, Comisia Europeană le-a propus statelor membre să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi avantajoase, plătite în tranșe regulate începând cu 2023, informează executivul de la Bruxelles. Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani, iar Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033.

UPDATE 21:45. Președintele Ucrainei a avut o discuție cu premierul canadian Justin Trudeau.

„Am discutat despre sprijinul apărării pentru Ucraina, posibilitățile de extindere a acesteia și importanța continuării „acordului cu cereale”. Contez pe sprijinul Canadei pentru inițiativele ucrainene din cadrul G20 și al ONU”, a scris Zelenskiy pe Telegram.




UPDATE 21:04. Spania va trimite Ucrainei alte două sisteme de apărare aeriană „Hawk”, care se vor adăuga celor patru lansatoare de rachete deja trimise pentru a ajuta ţara să se protejeze împotriva rachetelor ruseşti, a anunţat guvernul spaniol joi, relatează AFP și Agerpres.

„Două lansatoare suplimentare vor fi trimise, pentru că este tocmai ceea ce NATO ne-a solicitat” pentru a ajuta Ucraina, unde ruşii au declanşat o ofensivă pe 24 februarie, a declarat ministrul apărării, Margarita Robles, în cadrul unei întâlniri cu presa.

La începutul lui noiembrie, guvernul spaniol a anunţat trimiterea la Kiev a unor sisteme antirachetă şi de apărare aeriană, între care patru lansatoare de rachetă Hawk şi un sistem antiaerian Aspide.


UPDATE 20:37. Casa Albă a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include sisteme de apărare aeriană, scrie Hromadske cu referire la Reuters.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat, la o conferință de presă că pachetul de ajutor va include „o contribuție importantă la apărarea aeriană”. Astfel, SUA va oferi Ucrainei sisteme de apărare aeriană Avenger, care sunt echipate cu rachete Stinger.

Statele Unite vor furniza, de asemenea, rachete pentru sistemele de apărare aeriană Hawk. Aceasta va completa asistența din partea Spaniei, care a transferat recent patru sisteme de apărare aeriană HAWK în Ucraina și va trimite, de asemenea, încă două unități în Ucraina.

„Îmbunătățirea apărării aeriene va fi esențială pentru Ucraina, deoarece Rusia continuă să folosească rachete de croazieră și drone de fabricație iraniană pentru a ataca infrastructura civilă critică”, a spus Sullivan.

În total, Statele Unite au oferit deja Ucrainei un ajutor militar în valoare de peste 18,5 miliarde de dolari de la începutul războiului ruso-ucrainean.

Ultima dată când țara a anunțat alocarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari a fost pe 4 noiembrie.


UPDATE 19:20. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a exprimat joi precauție cu privire la ordonarea de către Moscova a retragerii parțiale din părțile ocupate ale regiunii Herson din Ucraina, spunând că „o să credem când o vom vedea”, potrivit AP.

„O să credem când o vom vedea și cred că ar trebui să fim cu toții precauți, așa cum a fost președintele Vladimir Zelenskiy, că mai există trucuri rusești și tot felul de lucruri”, a spus Wallace, vorbind la o întâlnire a miniștrilor din națiunile Forței Expediționare Comune din Edinburgh.

El a adăugat că ar fi o „lovitură psihologică semnificativă” pentru trupele ruse dacă ar părăsi zona, a raportat AP.

„Desigur, aceasta este Rusia, așa că încă nu i-am văzut plecând în masă”, a spus Wallace.


UPDATE 18:38. Publicația Kyiv Post anunță că regiunea Nikolaev a fost eliberată în totalitate de trupele rusești, scrie The Guardian. O parte din regiune era ocupată de forțele ruse, în 30 septembrie zona de sud-est fiind încorporată în regiunea Herson administrată de ruși.

Totodată, șeful administrației regionale din Nikolaev, Vitalii Kim, a anunțat pe Telegram că „multe vești bune pentru astăzi: Ne pregătim să reconectăm electricitatea, căldura, furnizarea de kituri de ajutor umanitar, medicamente".

Ultimele câteva așezări din regiunea Nikolaev ocupate de ruși au fost acum eliberate, dar Kim a declarat: „Continuăm să păstrăm tăcerea, pentru că totul este treaba militarilor”, scrie CNN.

Kim a avut și un mesaj pentru oamenii care părăsiseră orașul acum eliberat Snihurivka: „Nu vă grăbiți să vă întoarceți, este prea devreme”.


UPDATE 18:00. Marea Britanie îngheață active rusești în valoare de 20,5 miliarde de dolari.

Marea Britanie a înghețat activele deținute de oligarhii ruși, alte persoane și entități sancționate pentru invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, care împreună reprezintă 20,5 miliarde de dolari, a scris guvernul Regatului Unit pe 10 noiembrie.

Rusia a devenit cea mai sancționată națiune a Marii Britanii, lăsând în urmă Libia și Iran, conform Oficiului de Implementare a Sancțiunilor Financiare.

„Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să reușească în acest război brutal”, a spus secretarul economic al Trezoreriei, Andrew Griffith.

De când Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Regatul Unit a sancționat peste 1.200 de persoane și 120 de entități din Rusia, inclusiv oameni de afaceri de rang înalt, companii și politicieni importanți, potrivit guvernului Regatului Unit.


UPDATE 17:20. Președintele șefilor de stat major, generalul Mark Milley, a declarat că SUA văd „începuturile” retragerii forțelor ruse din Herson.

„Vedem retragerea forțelor ruse din Herson. Vedem începuturile. A fost anunțat ieri de ministrul [rus] al Apărării [Serghei] Shoigu. Deci asta se întâmplă”, a spus Milley într-un interviu la CNBC.

Miercuri, presa de stat rusă a declarat că Șoigu a ordonat retragerea forțelor ruse de pe malul de vest al râului Nipro în regiunea Herson.


UPDATE 16:46. Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti raportează că autoritățile impuse de Rusia din Hersonul ocupat le spun locuitorilor că este încă posibil să părăsească orașul și să se transfere pe malul stâng al râului Nipro, dar că acest lucru trebuie făcut de către mijloace private.

Autoritățile impuse de Rusia din regiune, pe care Rusia pretinde că le-a anexat, au efectuat ceea ce ea a numit „evacuări”, pe care autoritățile de la Kiev le-au descris drept deportări forțate.

RIA o citează pe Ekaterina Gubareva spunând că posibilitatea plecării populației din partea de pe malul drept a regiunii Herson rămâne, dar „Acest lucru se poate face acum doar în privat. Toate evenimentele legate de plecările organizate au fost întrerupte, nu sunt planificate să fie reluate”.


UPDATE 15:54. „Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște, la nivel oficial, Rusia ca stat sponsor al terorismului", a declarat joi premierul Ucrainei, Denis Șmihal, la Vicovul de Sus.

Cu ocazia deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainean în județul Suceava, oficialul ucrainean s-a arătat recunoscător pentru aportul adus de țara noastră în contextului războiului de la granița de nord.

„România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului!”.

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal și premierul României, Nicolae Ciucă s-au întâlnit joi față în față, cu ocazia deschiderii noului punct de trecere a frontierei de la Vicovul de Sus, județul Suceava.

În declaraţia de presă comună, oficialul ucrainean a cerut României să recunoască Rusia ca stat terorist. „Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului”, a spus premierul Ucrainei, citat de hotnews.ro.


UPDATE 15:36. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a publicat un tweet după conversația sa telefonică cu premierul britanic Rishi Sunak.

O informație suplimentară este acordul dintre cei doi lideri privind continuarea acordului de a transporta cereale din Ucraina prin Marea Neagră.


UPDATE 15:23. Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a vorbit joi dimineață cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, unde au convenit că retragerea Rusiei din orașul ocupat Herson va reprezenta „progres puternic” pentru forțele Ucrainei.

Ambii oficiali au spus că va fi folosită prudență până când steagul ucrainean va flutura din nou deasupra orașului, indicând o recucerire completă, relatează Reuters.

Sunak a reiterat, de asemenea, sprijinul „neclintit militar, economic și politic” al Marii Britanii pentru Ucraina.


UPDATE 14:20. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zalujni a refuzat să confirme că armata rusă a părăsit într-adevăr Hersonul. Totodată, potrivit acestuia, doar în ultimele 24 de ore, 12 aşezări au intrat sub controlul Ucrainei, transmite BBC.

„Pretinsa retragere din Herson este rezultatul acțiunilor noastre active”, a spus Zalujni. „Direct în direcția Herson, forțele de apărare ucrainene au distrus rutele logistice și sistemul de sprijin, au încălcat sistemul de comandă și control al inamicului. Astfel, nu au făcut lăsați inamicul o altă cale de ieșire decât fuga.”

Totodată, Zalujni a spus că acum nu poate nici confirma, nici infirma informațiile despre retragerea anunțată a trupelor ruse din Herson. Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei continuă ofensiva în conformitate cu propriul plan.

De la 1 octombrie, înaintarea, potrivit acestuia, s-a ridicat la 36,5 km în pozițiile inamicului, suprafața totală a teritoriului recucerit ajunge la 1381 de km pătrați, a fost restabilit controlul asupra a 41 de așezări.

Autoritățile ucrainene au reacționat până acum cu reținere la declarațiile Rusiei despre retragerea trupelor. Ei au spus că până acum nu au văzut semne de retragere reală a trupelor și că gruparea rusă de pe malul drept a construit linii și este gata să se apere.


UPDATE 13:39. „Ucraina a rezistat. Ucraina se apără. Și cu siguranță va reuși. Nu se mai pune problema dacă Ucraina și tot ceea ce ucrainean va exista sau nu. Ucraina există. Ucraina va exista”, a comentat Vladimir Zelenskiy pe Facebook, atașând mai multe poze cu consecințele agresiunii ruse.


UPDATE 13:21. Ministerul rus al Apărării a confirmat că armata rusă a început o retragere din Herson, numind-o „manevră”.

„Unități ale grupului de trupe rusești manevrează către poziții pregătite pe malul stâng al râului Nipru, în strictă conformitate cu planul aprobat”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Igor Konașenkov, în cadrul unui briefing zilnic.

Cu o zi înainte, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, după un raport al comandantului grupului comun de trupe din Ucraina, Serghei Surovikin, a dispus retragerea trupelor ruse din Herson, ocupat în primele zile ale invaziei, pe malul stâng al Niprului.

„Începeți cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, al armelor și al echipamentelor peste râul Nipru”, i-a ordonat el Surovikin.

Întoarcerea Hersonului încă de la începutul ocupației a rămas unul dintre principalele obiective militare și politice ale Ucrainei. Până acum însă, autoritățile ucrainene au reacționat cu reținere la declarațiile Rusiei. Ei au spus că până acum nu au văzut semne de retragere reală a trupelor și că gruparea rusă de pe malul drept a construit linii și este gata să se apere.


UPDATE 13:04. Producătorul auto japonez Mazda a decis să-și oprească activitățile din Rusia și să-și transfere cota din asocierea în comun de la Vladivostok către Sollers Auto.

Tranzacția va fi încheiată pentru un cost simbolic de 1 euro și include o opțiune pentru producătorul auto japonez de a-și răscumpăra participația în următorii 3 ani.

Din cauza exodului în masă al producătorilor occidentali, printre care Infiniti, Mercedes-Benz, Ford și mulți alții, după începutul războiului din Ucraina, piața auto din Rusia s-a prăbușit. În termeni anuali, vânzările de mașini au scăzut cu aproape 63% în octombrie. Vânzările unor mașini au scăzut cu peste 90%.


UPDATE 12:33. Două mii de cadavre ale celor care au murit în timpul războiului din Ucraina rămân neidentificate, a declarat joi ministra adjunctă a Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Mary Hakobyan. Potrivit acesteia, partenerii străini ai Ucrainei, în special Germania și Statele Unite, ajută în procesul de identificare a cadavrelor, furnizând materialele și echipamentele necesare.

Hakobyan a mai spus că se lucrează la curățarea zonei în care au avut loc ostilitățile. Aceasta este 175 mii de km pătrați, adică cam o treime din țară.

„Conform estimărilor optimiste, va dura până la șapte ani de deminare activă”, a spus ministra adjunctă de interne.

Autoritățile ucrainene intenționează să folosească fondurile oferite de Statele Unite pentru a atrage încă 100 de grupuri de sapatori pentru a curăța teritoriul.

Potrivit calculelor ministerului, Ucraina a devenit „cea mai minată” țară din lume. Potrivit lui Hakobyan, din 24 februarie a acestui an, 275.000 de obiecte explozive au fost deja dezamorsate.


UPDATE 11:36. Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra așezării Snigirevka din regiunea Nikolaev. „Snigirevka este Ucraina”, a declarat Forțele Armate ale Ucrainei într-un comunicat publicat pe Telegram. Este însoțită de imagini care arată că steagul ucrainean a fost arborat în oraș.

Vestea despre revenirea lui Snigirevka sub controlul Ucrainei a fost confirmată în mod deosebit de șeful biroului prezidențial, Andrei Yermak, care a publicat un emoji cu o pasăre pe canalul său Telegram.

Transferul Snigirevka sub controlul armatei ucrainene este important, deoarece deschide posibilitatea ca Forțele Armate ale Ucrainei să avanseze spre Herson.

Snigirevka este situată în regiunea Nikolaev, la aproximativ 50 km de Herson. În august, după ce orașul și alte câteva așezări din regiune au intrat sub controlul armatei ruse, acest teritoriu a fost „anexat” administrativ regiunii Herson pentru a oficializa ulterior anexarea de către Rusia.

Cu o zi înainte, autoritățile ruse au anunțat retragerea armatei lor de pe teritoriul Hersonului ocupat.


UPDATE 11:01. Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului lui Vladimir Zelenskiy, a declarat pentru Meduza (inclus în registrul presei „agenților străini” din Rusia) că Kievul nu crede în disponibilitatea Kremlinului pentru negocieri reale.

Cu puțin timp înainte de anunțul oficial al retragerii armatei ruse din Herson, publicația a scris că Kremlinul vede acest pas nu doar ca pe o necesitate militară, ci și ca pe o invitație la negocieri. Cu toate acestea, Podolyak a numit negocierile până la retragerea completă a trupelor „fictive”.

„O încercare de a negocia negocieri fictive pentru Rusia, dar în realitate de a fixa cererile de ultimatum, este fie o modalitate de a „remedia” măcar unele achiziții teritoriale, fie o modalitate de a obține o pauză operațională de câteva luni pentru a se regrupa, a instrui mobilizat și continuă să atace teritoriile noastre, sau să întârzie inevitabilul și să întârzie înfrângerea în război, încercând să joace mai departe cutare sau cutare șantaj”, a spus Podolyak pentru Meduza.


UPDATE 09:57. Ministerul Regatului Unit al Apărării își dedică raportul zilnic de dimineață retragerii trupelor ruse din Herson:

- Pe 9 noiembrie 2022, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat retragerea trupelor ruse de pe malul vestic al râului Nipru din Herson, în sudul Ucrainei. Generalul Serghei Surovikin, comandantul trupelor ruse în Ucraina, a confirmat că armata se va retrage în poziții defensive de-a lungul malului celălalt al Niprului, invocând principalul motiv al acestei soluții la problema aprovizionării;

- Loviturile UAF pe podurile de peste Nipru - principalele rute de aprovizionare - au lipsit Rusia de posibilitatea de a-și susține trupele de pe malul drept. Pe măsură ce se retrăgeau, trupele ruse au distrus multe poduri și probabil zone minate pentru a încetini înaintarea trupelor ucrainene. Pierderea Hersonului ar putea împiedica Rusia să-și pună în aplicare planul strategic de a crea un coridor terestru către Odesa;

- Din cauza numărului limitat de treceri, forțele ruse vor fi vulnerabile la trecerea Niprului. Este probabil ca retragerea să fie efectuată în câteva zile sub acoperirea focului de artilerie.


UPDATE 09:32. Pierderile totale în luptă ale forțelor ruse, de la 24.02 - 10.11, calcule anunțate de armata ucraineană:

personal / au fost lichidate circa 78.690 (+740) persoane;

tancuri ‒ 2.804 (+3) unități;

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5682 (+16) unități;

sisteme de artilerie – 1805 (+3) unități;

RSZV / MLRS – 393 (+0) unități;

sisteme de război antiaeriene ‒ 205 (+0) unități;

aeronave – 278 (+0) unități;

elicoptere – 260 (+0) unități;

Nivel operațional-tactic UAV – 1499 (+16);

rachete de croazieră ‒ 399 (+0);

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități;

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.242 (+15) unități;

echipament special ‒ 159 (+0).



UPDATE 09:09. Șeful autoproclamatei Republici Populare Luhansk, Leonid Pasecinik, a anunțat pe canalul său de telegram că 35 de „militari ai Miliției Populare a LNR” au fost eliberați.

Nu a precizat cum și când acești oameni s-au întors acasă. De obicei, părțile fac schimb de prizonieri, oferindu-și reciproc un număr egal de cadre militare.

Cu toate acestea, revenirea noilor prizonieri ucraineni în ultimele zile nu a fost raportată. Ultima dată când Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri a fost pe 3 noiembrie, când 107 persoane din fiecare parte s-au întors acasă.


UPDATE 08:52. Bătălia de la Herson nu s-a încheiat, deoarece forțele ruse intră într-o nouă fază. Forțele ruse își retrag forțele peste râul Nipro pentru a întârzia forțele ucrainene, în loc să încerce să oprească complet contraofensiva Ucrainei, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare.

Cu toate acestea, retragerea va dura timp și rămâne de văzut dacă Rusia o poate desfășura „în ordine relativ bună sub presiunea ucrainei”, a spus ISW.


UPDATE 08:24. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene confirmă informația difuzată de partea rusă privind expulzarea unui diplomat moldovean de la ambasada țării noastre în Federația Rusă. Ministerul notează că a luat act de decizia autorităților de la Moscova în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

Totodată, MAEIE amintește contextul în care această decizie a fost luată și își exprimă regretul profund că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

„Reiterăm, că decizia autorităților de la Chișinău privind expulzarea diplomatului rus anunțată pe 31 octombrie s-a bazat pe faptul că atacurile cu rachete asupra Ucrainei cresc în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului, inclusiv acțiunile neprietenoase în raport cu țara noastră, precum încălcarea spațiului nostru aerian național, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru”, menționează MAEIE.


UPDATE 08:00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a mulțumit Statelor Unite, în special contribuabililor americani, pentru ajutorul militar de miliarde de dolari pe care le-au acordat Ucrainei și a cerut ca acesta să continue.

„Ne-am dori foarte mult ca sprijinul – în special cantitatea de sprijin – să rămână neschimbat”, a spus el într-un interviu cu prezentatorul internațional al CNN, Christiane Amanpour.

Liderul ucrainean a comentat, de asemenea, „mesajele mixte” recente din partea parlamentarilor republicani, o referire la amenințările făcute de a reduce ajutorul pentru Ucraina dacă republicanii câștigă controlul Camerei la mijlocul mandatului. Zelensky a spus că speră că sprijinul bipartizanilor SUA pentru efortul de război al Ucrainei va continua, indiferent de rezultat.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul bipartizanilor. Ne-am dori foarte mult ca acest sprijin bipartizan să rămână după alegeri", a spus el. „Este foarte important să păstrăm acest nivel de sprijin, deoarece sprijinul SUA trimite un semnal foarte semnificativ și puternic.”


UPDATE 07:40. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a comentat declarația rușilor despre retragerea lor din Herson. El le-a făcut apel la ucraineni să-și rețină emoțiile și a asigurat că „atunci când va veni rezultatul nostru, toată lumea îl va vedea”.

Zelensky a remarcat că, deși există multă bucurie în spațiul informațional astăzi, emoțiile din timpul războiului ar trebui să fie reținute.

„Trebuie să înțelegi: nimeni nu merge nicăieri dacă nu se simte puternic. Dușmanul nu ne face daruri, nu face „gesturi de bunăvoință”. Noi alegem toate acestea. Și atunci când lupți, trebuie să înțelegi că fiecare pas este întotdeauna rezistență din partea inamicului, este întotdeauna pierderea vieților eroilor noștri. De aceea ne mișcăm cu mare grijă, fără emoții, fără riscuri inutile”, a subliniat președintele.


UPDATE 07:29. Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de sprijin fără precedent pentru Ucraina, în valoare de până la 18 miliarde de euro pentru 2023, un pachet de asistență care va veni sub forma unor împrumuturi extrem de avantajoase, plătite în tranșe regulate începând cu 2023, informează executivul de la Bruxelles într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă – în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună – va contribui la acoperirea unei părți semnificative a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3 – 4 miliarde de euro pe lună.

Sprijinul propus de UE ar trebui să fie dublat de eforturi similare din partea altor donatori importanți pentru a acoperi toate nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru 2023, mai arată sursa citată.

„UE continuă să fie solidară cu Ucraina (…) Pregătim terenul pentru o reconstrucție prin care Ucraina să progreseze pe calea sa europeană”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani, iar Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033.


UPDATE 07:13. Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 de la Bali, a declarat un oficial indonezia, scrie The Guardian.

Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov la reuniunea de săptămâna viitoare a liderilor G20, a declarat Jodi Mahardi, purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator pentru afaceri maritime și de investiții.

Ambasada Moscovei în Indonezia a confirmat că Putin nu va participa.

În calitate de gazdă G20, Indonezia a rezistat presiunilor din partea țărilor occidentale și a Ucrainei de a-și retrage invitația lui Putin de la summitul liderilor și de a expulza Rusia din grupul din cauza războiului din Ucraina, declarând că nu are autoritatea să facă acest lucru fără consens între membri.

„G20 nu este menit să fie un forum politic. Este menit să fie despre economie și dezvoltare”, a spus președintele Indoneziei, Joko Widodo.

Indonezia l-a invitat, de asemenea, pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, care a spus că nu va participa dacă Putin o va face și era de așteptat să se alăture virtual.

O serie de alți lideri mondiali urmează să participe la summitul care începe pe 15 noiembrie, inclusiv președintele SUA, Joe Biden, și președintele Chinei, Xi Jinping.


UPDATE 07:00. Marea Britanie transferă Ucrainei 1.000 de rachete sol-aer suplimentare pentru apărare aeriană.

Anunțul a fost făcut de ministrul apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, în timpul unei vizite la centrul de pregătire al armatei ucrainene. Potrivit acestuia, britanicii vor finaliza transferul de rachete în viitorul apropiat.

Ucraina le va putea folosi pentru a-și proteja infrastructura de atacurile rusești. Aceste arme constau din rachete și lansatoare pentru ele. Ele pot fi folosite pentru a doborî drone rusești și rachete de croazieră.

Wallace a mai raportat că 7.400 de soldați ucraineni și peste 60 de comandanți juniori au fost deja antrenați în Marea Britanie.

Anterior s-a anunțat că Marea Britanie predă Forțelor Armate ale Ucrainei un set de echipamente de iarnă: alte 12.000 de seturi de dormit și 150 de corturi încălzite.

Până la jumătatea lunii decembrie, Regatul Unit urmează să furnizeze peste 25.000 de seturi de îmbrăcăminte pentru vreme extrem de rece, pentru a permite armatei să opereze și să supraviețuiască temperaturilor înghețate din Ucraina.

Aceste truse se adaugă celor peste 7.000 de truse pentru vreme rece distribuite armatei ucrainene ca parte a exercițiului Interflex din Marea Britanie.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie și 9 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media