ULTIMA ORĂ/ Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ruse din Chișinău, convocat la MAEIE după ultimele declarații ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov

1 septembrie 2022, 15:42 Rusia 288
Ambasada Rusiei.  Sursa: Replica Media

Ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE) în cursul zilei de astăzi, 1 septembrie, a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău. Reprezentantul Ambasadei Ruse este așteptat pentru a clarifica ultimele declarații ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind intenția Rusiei de a proteja interesele vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova și privind amenințările în legătură cu trupele ruse care staționează ilegal în regiunea transnistreană.

„Reamintim părții ruse că legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, într-un comentariu pentru Replica Media despre ultimele declarații ale ministrului rus al afacerilor externe Serghei Lavrov,

„Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora”, a subliniat reprezentantul MAEIE.

Daniel Vodă a reiterat atașamentul Chișinăului pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.

„Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”, a spus Vodă.

În acest context, pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților noastre, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău, a anunțat Daniel Vodă.

Reacția MAEIE vine după ce Serghei Lavrov a spus că țara sa este dispusă să facă totul pentru a „proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova”, criticând politica pe care o promovează guvernarea de la Chișinău și relațiile cu partenerii europeni.

Mai mult, șeful diplomației de la Moscova a transmis autorităților Republicii Moldova că „orice acțiune care va amenința securitatea forțelor ruse din regiunea separatistă a Republicii Moldova va fi considerată un atac asupra Rusiei”.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media