Referendumul cu privire la terenul fostului Stadion Republican: Socialiștii din CMC nu au prezentat în termenul prevăzut de lege listele cu semnături

14 septembrie 2022, 12:08 Politică 212
Stadionul Republican.  Sursa: newsmaker.md

Fracțiunea socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) nu a prezentat în termenul prevăzut de lege listele cu semnături cu privire la referendumul municipal pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican. Mai exact, termenul a fost de 60 de zile și semnăturile trebuiau prezentate Consiliului Municipal pentru a fi verificate.

„Grupul de inițiativă ar fi trebuit să prezinte listele de subscripție la organul care l-a înregistrat (Consiliul Municipal Chișinău), pentru verificarea semnăturilor. Termenul de prezentare a acestora a fost de până la 60 de zile.

Noi cunoaștem ca nu au fost prezentate listele de subscripție cu semnăturile colectate”, ne-a comunicat Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale (CEC).

La 14 iunie, consilierii municipali au susținut proiectul de decizie cu privire la inițierea Referendumului local în municipiul Chișinău. Totuși, aleșii locali s-au confruntat cu o dilemă în numărarea voturilor pentru proiectul de decizie cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă privind inițierea Referendumului local în municipiul Chișinău, mai exact, consilierii Partidului Socialiștilor (PSRM) susțineau că în sala de conferințe a CMC a fost cvorum în timpul votării proiectului de decizie respectiv, în timp ce președintele ședinței, Corneliu Pîntea și secretarul CMC, Adrian Talmaci, au spus că la momentul votării, în sală erau prezenți 25 de consilieri, iar proiectul nu a trecut și ar putea fi declarat nul de către Cancelaria de Stat.

Subiectul privind inițierea unui referendum local în municipiul Chișinău pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican a fost dezbătut de consilieri de o lună de zile.

La 19 mai, consilierii Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au ieșit la tribuna Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu pancarte pro-referendum și cu insinuări la comunitatea LGBT, care conțin și greșeli gramaticale în formulări, pentru a susține poziția de a iniția un referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican, care a intrat în posesia Statelor Unite ale Americii (SUA).

La 12 mai, propunerea Executivului Primăriei Chișinău de a include pe ordinea de zi a ședinței proiectul de decizie cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă cu privire la realizarea referendumului municipal pe subiectul terenului fostului Stadion Republican (n.r. teren oferit SUA pentru a construi o nouă ambasadă a Americii la Chișinău) a declanșat un scandal de proporții între consilieri. Aleșii municipalității din partea PL au spus că acest proiect „în condițiile actuale (n.r. invazia Rusiei în Ucraina) este o provocare curată”, întrucât „ucrainenii primesc ajutor din partea americanilor”, în timp ce socialiștii au argumentat că „referendumul este unica procedură democratică în lume unde cetățenii benevol se expun despre cum va fi utilizat terenul pe care la moment este amplasat Stadionul Republican.”

La 5 mai, Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Președinta Maia Sandu a promulgat, la 6 mai, Legea cu privire la ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.

Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Pentru aprobarea documentului au votat 55 de deputați.

La 18 februarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procesul transmitere cu titlu oneros, din proprietate a statului, a peste 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Stadionul Republican a făcut subiectul multor dezbateri și certuri în Parlament la sfârșitul anului 2020. La ședința Legislativului din 3 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din grupul Pentru Moldova, au votat, cu scandal și pe fondul protestelor opoziției, pentru abrogarea legii nr.151/2018 cu privire la transmiterea stadionului cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Legea a generat mai multe critici, dar și o reacție acidă a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Până și premierul de atunci, Ion Chicu, s-a arătat surprins de votul deputaților socialiști și a celor din grupul Pentru Moldova, prin care s-a abrogat legea. În opinia sa, această decizie a Legislativului este „o eroare, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.

De menționat că președintele partidului „Șor”, Ilan Șor, a anunțat că intenționează să construiască pe locul stadionului Republican „BasarabiaLand” – un „parc familial”.

La 20 iulie 2021, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au cerut controlul constituționalității Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican. Astfel, prin decizia magistraților CC, imobilul a fost întors în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media