DOC/ Prima ședință de judecată la Curtea de Apel unde se va examina contestația AUR împotriva CEC la decizia de a deschide 150 de secții de votare în străinătate

27 iunie 2021, 10:30 Politică 150
Curtea de Apel Chisinau.  Sursa: Replica Media

Magistrații Curții de Apel Chișinău se vor întruni, astăzi, 27 iunie, în prima ședință de judecată unde se va examina contestația AUR împotriva CEC la decizia de a deschide 150 de secții de votare în străinătate.

Potrivit portalului instanțelor, ședința a fost stabilită pentru ziua de astăzi, începând cu ora 13:00.

Președinta completului de judecători este Angela Bostan, magistrata care ar fi fost filată la indicația controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, iar în acest sens PCCOCS a deschis un dosar penal.


Amintim că membrii AUR Moldova au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), aprobată în ședința din 23 iunie, privind deschiderea a 150 de secții de vot în străinătate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. AUR solicită instanței ca decizia CEC din 23 iunie să fie anulată ca fiind ilegală.

La 23 iunie, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor CEC, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 150 la număr, cu patru secții de votare mai multe decât în hotărârea anterioară ce a fost anulată de ambele instanțe.

Membrii CEC au luat decizia în pofida faptului că au fost obligați de către instanță organizeze nu mai puțin de 190 de secții de votare.

Astfel, potrivit ultimei liste actualizate CEC, cele patru secții urmează să fie deschise în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Germania.

Inițial, membrii CEC au decis ca în diaspora să fie deschise 139 de secții de votare, fapt ce a dus la nemulțumirea mai multor partide de dreapta care au organizat mai multe proteste în acest sens.

Ulterior, pe fondul protestelor, la data de 9 iunie, CEC a aprobat suplinirea cu 9 secții de vot în Europa, după ce a exclus altele două din lista aprobată în data de 5 iunie, și anume o secție din Grecia și o secție din România. În consecință, s-au deschis 7 secții de votare noi - adică 146. Nici după această decizie concurenții electorali - PAS, Blocul electoral Renato Usatîi, PUN, Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), AUR - nu au fost mulțumiți și au contestat hotărârea la Curtea de Apel.

Dosarul a fost pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel timp de o săptămână din motiv că concurenții electorali au depus mai multe cereri de recuzare a completului de magistrați. Majoritatea dintre ele au fost respinse, însă una a fost admisă - cea de recuzare a judecătoarei Elena Palanciuc.

Într-un final, Curtea de Apel a anulat anexele CEC privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Ulterior, și Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău și a obligat Comisia să-și revizuiască hotărârea.

Pentru a vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale s-au înregistrat peste 100 de mii de moldoveni din diasporă, cel mai mare număr de până acum.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cei mai activi sunt moldovenii stabiliți în Italia, unde au fost depuse 21.804 cereri, Marea Britanie - 16.188, Germania - 14.147, Franţa - 8.930 și Rusia - 7.308 cereri.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media