VIDEO/ Ședința plenară a fost închisă. Parlamentul a votat mai multe legi, printre care prelungirea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile

21 aprilie 2022, 09:57 Politică 230
Parlamentul Republicii Moldova, ordinea de zi.  Sursa: Replica Media

Ședința plenară de astăzi, 21 aprilie, a fost închisă. Pe ordinea de zi au fost votate mai multe proiecte de lege, printre care și instituirea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. La ședința de astăzi, a fost prezentă și prim-ministra Natalia Gavrilița, dar și alți miniștri, care au prezentat mai multe proiecte. De asemenea, deputații au votat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Radu Mudreac, astfel acesta poate fi percheziționat și trimis pe banca acuzaților. El este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

UPDATE 20:34. Ședința plenară a fost închisă.

UPDATE 20:21. Dumitru Alaiba propune transferarea proiectului 122 pentru următoarea ședință. Decizia a fost susținută unanim.

UPDATE 20:14. Este prezentat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind pregătirea de mobilizare și mobilizarea. Proiectul a fost susținut de către 53 de deputați.

UPDATE 20:13. Proiectul a fost votat în lectura întâi de 54 de deputați.

UPDATE 20:03 În plenul Parlament este prezentat proiectul de lege pentru modificarea Codului de executare al Republicii Moldova.

UPDATE 19:56. Proiectul a fost votat în prima lectură de către 54 de deputați.

UPDATE 19:49. Este prezentat proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere, cu referire la SIS.

UPDATE 19:48. Proiectul a fost votat în lectura a doua de către 53 de deputați.

UPDTAE 19:46. Dan Perciun prezintă proiectul de lege privind modificarea Legii nr.133/2008 cu privire la ajutorul social.

UPDATE 19:45. Proiectul a fost votat în primă lectură de către 54 de deputați.

UPDATE 19:21. Deputatul Dumitru Alaiba a cerut speakerului Igor Grosu includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege numărul 148, cu privire la schimbul de note cu Ambasada SUA, care presupune cedarea terenului a fostului Stadion Republican. Includerea proiectului pe ordinea de zi a fost susținută de către 53 de deputați.

UPDATE 19:19. Proiectul a fost votat în lectura a doua de către 55 de deputați.

UPDATE 19:16. Deputatul Dan Perciun prezintă proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați.

UPDATE 19:15. Proiectul a fost votat în lectură finală de către 52 de deputați.

UPDATE 19:12. Dumitru Alaiba prezintă proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule.

UPDATE 19:11. Proiectul a fost susținut în primă lectură de către 55 de deputați.

UPDATE 19:03. Ministra Ala Nemerenco prezintă Parlamentului proiectul de lege 143, care prevede modificarea legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

UPDATE 19:01. Proiectul a fost susținut de către 54 de deputați, în prima lectură.

UPDATE: 18:47. Ministrul Muncii, Marcel Spătaru prezintă la tribuna Parlamentului proiectul numărul 142, care prevede modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

UPDATE 18:45. Proiectul privind modificarea bugetului de stat pentru anul 2022 a fost susținut în primă lectură cu votul a 54 de deputați.

UPDATE 18:03. În plenul Parlamentului este prezentat proiectul de lege 141, care prevede modificarea bugetului de stat pentru anul 2022.

UPDATE 17:57. Proiectul prelungirii stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile a fost susținut de către 55 de deputați, Starea de urgență va fi prelungită începând cu 25 aprilie.

UPDATE 17:46. Deputata Partidului ȘOR a menționat că ea și colegii din partid se vor abține să voteze prelungirea stării de urgență „ ba chiar suntem împotrivă”.

UPDATE 17:35. După o serie de întrebări din partea deputatului Vadim Fotescu, a intervenit și Mariana Tauber, referitor la proiectul prelungirii stării de urgență„: Nu am înțeles care sunt preocupările Dvs. că ați venit astăzi în Parlament să solicitați stare de urgență. De ce ați i venit în grabă? Nu ne-ați dat posibilitatea să studiem acest proiect.

UPDATE 17:00. Ședința a fost reluată. La tribuna Parlamentului vorbește prim-ministra Natalia Gavrilița, care prezintă proiectul de prelungire a stării de urgență în țară.

UPDATE 16:45. Igor Grosu a anunțat o pauză de 10 minute.

UPDATE 16:33. Pe fondul protestelor deputaților din fracțiunea PSRM, cu 56 de voturi Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității deputatului Radu Mudreac.UPDATE 16:02. Înainte de procedura de vot, Radu Mudreac a ținut un discurs de la tribuna centrală, respingând orice acuzație imputată. Însă, la scurt timp a fost scos din sala de plen de colegii socialiștii, fiind preluat de medici.


UPDATE 16:00. Cu un asemenea mesaj a venit și Corneliu Furculiță.

„Ce fel de joc este acesta, stimați colegi? Chiar contează un astfel de lucru? Ne-au aruncat o căldare de rahat și noi ne bălăhăim astăzi într-însa. În loc să discutăm subiecte foarte importante - bugetul statului, stare excepțională, alte lucruri care contează pentru populație. Cineva își freacă mâinile în continuare foarte mulțumit. Bravo, spectacolul merge, sărbătorile de Paște, omul are zi de naștere la 1 mai, trei operații, ce mai trebuie - fericire în țară”, a ironizat Furculiță.


UPDATE 15:50. „Domnul Radu Mudreac va conlucra cu ancheta. De ce ținem astăzi, aici, tot Guvernul înainte de Paște? Oare Radu Mudreac a prejudiciat statul cu bani, a participat la aceste furturi? Nu! (...) Stimați colegi, nu știu ce impresie aveți vizavi de această ședință și cât este de necesară. Ce pericol prezintă astăzi Radu Mudreac și noi, socialiștii? (...) O zi întreagă o pierdem aici ca să fim parte la acest show rușinos”, s-a adresat plenului Vlad Batrîncea.


UPDATE 15:30. Șefa Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, prezintă raportul comisiei pe solicitarea înaintată de procurorul general interimar.


UPDATE 15:14. Radu Mudreac, la tribună.

„Când începi să investești ceva în țara asta, când vrei să faci ceva, să creezi locuri de muncă, să te dezvolți, ce faci? Apelezi, găsești surse... Așa era perioada 2011-2012. Am apelat și eu la rude, la cunoștințe, am investit la noi în țară. Am creat locuri de muncă, până acum activează. A fost vre-o plângere? A fost vre-un pejudiciu statului? Anual se achită 1 milioan și ceva statului? Da.

Mudreac a spus că nu are de gând să fugă nicăieri și că „nu era nevoie de acest show”.

Este programat la a treia operație la inimă. Dacă ceva se întâmplă, domnilor procurori...” a spus colegul său de partid, secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea.


UPDATE 15:11. Radu Mudreac a dispărut din sala de plen, colegii său au spus că i s-a făcut rău și a ieșit.


UPDATE 14:47. Robu a declarat că urmărirea penală pe acest dosar au fost înfăptuite în proporție de 80%. El a spus că la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie cauza penală va fi expediată în judecată, însă „acest lucru depinde de comportamentul persoanelor învinuite și a avocaților care urmează să le acorde asistență juridică”.


UPDATE 14:25. „Procuratura a pornit urmărirea penală pe numele deputatului Radu Mudreac, precum și pe numele altor persoane care au participat la comiterea faptelor infracționale, conform bănuielile rezonabile, prevăzute de articolul, al. lit. b Cod Penal - spălarea banilor săvârșită în proporții deosebit de mari.

Astfel, procurorii au administrat suficiente probe ce indică asupra bănuielile că în noiembrie 2011 Radu Mudreac în calitate de director al SRL Gradioni, împreună și de comun acord cu alte persoane, a încheiat opt contracte de împrumut cu diferite persoane fizice suma totală fiind de 3 200 250 lei, de asemenea, în noiembrie 2014, ser gradioni, reprezentata de radu mudreac, a încheiat un pretins contract de împrumut cu o persoana fizică, obiect al contractului fiind suma de 376 700 lei. la fel, în perioada noiembrie 2014 - octombrie 2015, SRL Gradioni reprezentată de administratorul maia mudreac, soția deputatului, a încheiat 17 contracte de împrumut cu diferite persoane fizice prin care a contractat împrumuturi financiare în sumă totală de 4 791 135 lei pentru edificarea construcției comerciale pe strada tighina 46 din Chișinău.

Urmare a acțiunilor CNA și a procurorilor Anticorupție, și audierea persoanelor care ar fi acordat împrumuturi, s-a constatat ca ultimii nu au semnat careva contracte de împrumut și nu au acordat mijloace financiare societății sau persoanelor fizice menționate cu împrumut.

De asemenea, s-a constatat că persoanele fizice menționate nu au avut venituri suficiente care ar justifica împrumuturile acordate. s-a constatat că mijloacele bănești din contractele de împrumut fictive au fost investite de persoanele care gestionează SRL Gradioni în construcția, reparatia, amenajarea și alte lucrări a imobilului de pe strada Tighina 46, banii obținuți din actele civile fictive fiind integrați și plasați pentru ulterioară atribuire a unui caracter legal bunurilor respective. Procuratura și CNA au suficient eprobe pentru a demonstra ca Mudreac Radu a săvârșit infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de bani.

A apărut necesitatea efectuării unor măsuri de urmărire penală urgente pentru a limita drepturile si libertățile acestei persoane.

În acest context, Robu a cerut ridicarea imunității parlamentare în vederea efectuării măsurilor de urmarire penală urgente în scopul evitării, nimicirii, tăinuirii, împiedicării înstrăinării bunurilor rezultate din infractiune și trimiterea în judecată”, a argumentat Dumitru Robu.


UPDATE 14:13. Dumitru Robu explică motivele solicitării sale privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Radu Mudreac.


UPDATE 14:10. Deputații au revenit în ședință. Igor Grosu a declarat că în tot acest timp a avut loc ședinta Biroului Permanent în care s-a decis includerea pe ordinea de zi a solicitării procurorului general interimar Dumitru Robu privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Radu Mudreac. 54 de deputați au votat „pentru”.


UPDATE 12:40. După aproximativ două ore, Comisia juridică, numiri și imunități încă nu a revenit din ședință unde se examinează cererea de ridicare a imunității parlamentare a deputatului Radu Mudreac.


UPDATE 10:37. Deputații au luat o pauză de jumătate de oră.


UPDATE 10:36. „În adresa Parlamentului a parvenit o cerere din partea Procuraturii Generale. Încuviințarea ridicarea imunității deputatului Radu Mudreac”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.

Articolul care i se încriminează lui Radu Mudreac este numărul 243, aliniat 3, litera b, anume „Tăinuirea sau deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Imediat după ce Igor Grosu a dat citire cererii depuse de Procuratura Generală, colegul lui Raduu Mudreac, Vlad Batrîncea a luat cuvântul prin care a catalogat prezența și cerera de ridicare a imunității parlamentare depuse de Dumitru Robu drept „show”.


UPDATE 10:35. Cu 57 de voturi, ordinea de zi a ședinței a fost aprobată.


UPDATE 10:32. Deputata Partidului Șor a cerut excluderea din ordinea de zi a trei proiecte privind ratificarea bugetului de stat pentru anul 2022, motivând că sunt anti-sociale. Solicitarea nu a întrunit numărul necesar de voturi.


UPDATE 10:25. Cu 58 de voturi ale deputaților, pe ordinea de zi a fost inclus proiectul Guvernului privind prelungirea Stării de Urgență cu încă 60 de zile.


UPDATE 10:23. Secretariatul Parlamentului a anunțat că 93 de deputați și-au înregistrat prezența.


UPDATE 10:22. Înainte de ședința plenară, speakerul Igor Grosu a declarat jurnaliștilor că vizita procurorului general interimar este pentru a solicita acceptul Parlamentului privind ridicarea imunității parlamentare a unui deputat.


UPDATE 10:00. Procurorul general interimar Dumitru Robu a fost văzut pe culoarele Parlamentului, înainte de ședința plenară. Nu se cunoaște motivul prezenței sale, însă, cel mai probabil șeful PG urmează să ceară ridicarea imunității unui deputat.


De asemenea, deputații vor examina, în lectura a doua proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule și proiectul de lege cu privire la învățământul dual.

În prima lectură vor fi dezbătute proiectele de modificare a Codului de executare al Republicii Moldova, a Legii cu privire la prevenirea și combaterea terorismului și a Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

Urmărește LIVE:

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media