VIDEO/ Putin a ordonat încetarea ofensivei asupra zonei industriale Azovstal, din Mariupol. „Este inutil”

21 aprilie 2022, 10:32 Rusia 600
Vladimir Putin, Serghei Șoigu.  Sursa: AP Photo

Preșdintele Federației Ruse Vladimir Putin a cerut oprirea ofensivei asupra zonei industriale Azovstal din Mariupol. În cadrul unei întrevederi cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Putin a declarat că atacrile asupra uzinei Azovstal sunt „inutile”, însă a ordonat blocarea zonei pentru ca „nicio muscă să nu zboare de acolo”.

Potrivit publicației Kommersant, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la Kremlin în dimineața zilei de joi, 21 aprilie. Ministrul i-a raportat acestuia că partea urbană a Mariupolului a fost ocupată de trupele ruse, iar militarii ucraineni rămași au fost blocați în zona industrială Azovstal.

Șoigu a adăugat că are nevoie de trei-patru zile pentru a-i scoate de pe teritoriul uzinei pe „cei care au fugit acolo și sunt blocați”.

Putin a calificat drept „inutile” atacurile asupra zonei industriale Azovstal din Mariupol. „Este acel caz cand trebuie să ne gândim la sănătatea și la viața soldaților și ofițerilor ruși”, a mai spus Putin.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia garantează viața și un tratament decent pentru armata ucraineană care va părăsi Azovstal, scrie TASS.

Casă a 400.000 de persoane înainte de invazia Rusiei, orașul Mariupol a fost redus la ruine. Mii de civili au murit și zeci de mii au rămas blocați în acest oraș-port strategic, asediat continuu încă de la începutul războiului.

Se crede că forțele de apărare ucrainești rezistă în principal în Azovstal, o altă oțelărie uriașă, unde se adăpostesc și aproximativ o mie de civili.

Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov. Pe timp de pace, uzina siderurgică Azovstal furniza 4 milioane de tone de oțel pe an, 3,5 milioane de tone de metal topit și 1,2 milioane de tone de oțel laminat.

Fabrica are o mulțime de clădiri, furnale și căi ferate și este „un spațiu enorm” în care rușii pur și simplu nu pot da de forțele ucrainene, a declarat anterior pentru Reuters Oleg Jdanov, un analist militar stabilit la Kiev.

Combinatul siderurgic este deținut de compania Metinvest – imperiul celui mai bogat om de afaceri din Ucraina - Rinat Ahmetov - și este coloana vertebrală a estului industrial al Ucrainei.

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a spus anterior că peste 10.000 de civili au fost uciși în timpul asediului orașului. Potrivit acestuia, numărul ar putea fi de două ori mai mare, întrucât cadavrele celor uciși „acoperă străzile ca un covor”.

Trupele ruse au blocat intrarea convoaielor de ajutor umanitar în oraș de mai multe săptămâni, în încercarea de a ascunde de lumea din afară ceea ce se întâmplă acolo, a spus Boicenko. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vorbit și el despre zeci de mii de morți. El a afirmat că armata rusă vrea să facă din Mariupol „un oraș distrus exponențial”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media