„Este vorba despre o interdicție completă a importului de petrol rusesc, prin transport maritim și conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea Rusiei cu petrol brut în termen de șase luni și produse rafinate până la sfârșitul anului”, a spus președinta CE, într-un discurs în Parlamentul European.
Sancțiunile vor necesita sprijinul unanim a celor 27 de națiuni ale UE – cu o scutire pentru Ungaria şi Slovacia. Aceste două ţări fără ieşire la mare şi sunt total dependente de livrările de petrol rusesc.
Alte măsuri propuse în cel de-al șaselea pachet includ:
- Listarea ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane care sunt acuzate de comiterea crimelor de război în Bucha și a celor responsabili de asediul asupra orașului Mariupol.
„Asta va transmite un alt semnal important tuturor autorilor războiului de la Kremlin: știm cine sunteți și veți fi trași la răspundere”.
- Interzicerea a trei radiodifuzori de stat ruși de pe undele UE.
„În al treilea rând, interzicem trei radiodifuzori mari de stat ruși de pe undele noastre. Nu li se va mai permite să-și distribuie conținutul în UE, indiferent de formă, prin cablu, prin satelit, pe internet sau prin aplicații pentru smartphone. Am identificat aceste canale TV ca purtători de cuvânt care amplifică agresiv minciunile și propaganda lui Putin. Nu ar trebui să le mai oferim o scenă pentru a răspândi aceste minciuni. Mai mult, Kremlinul se bazează pe contabili, consultanți din Europa. Și asta acum se va opri . Interzicem ca aceste servicii să fie furnizate companiilor rusești”, a notat Von der Leyen.
- Expulzarea SberBank – de departe cea mai mare bancă a Rusiei – din sistemul de plăți Swift, împreună cu alte două bănci majore.
„Prin această acțiune, lovim băncile care sunt critice pentru sistemul financiar rus și pentru capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global”, a argumentat președinta CE.
Von der Leyen a spus că Europa are o responsabilitate specială față de Ucraina și a propus, de asemenea, un „pachet ambițios de redresare” a țării.
„Vrem ca Ucraina să câștige acest război. Totuși, sunt atât de multe de reconstruit. De aceea îmi propun să începem să lucrăm la un pachet ambițios de redresare pentru prietenii noștri ucraineni. Acest pachet ar trebui să aducă investiții masive pentru a răspunde nevoilor și reformelor necesare”.
