Potrivit Pentagonului, pachetul include: Sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și muniție; cinci radare de contra-artilerie; două radare de supraveghere aeriană; 1.000 de rachete Javelin și 50 de unități de lansare a comenzilor; 6.000 de arme antiblindate; 15.000 de cartușe de artilerie de 155 mm; patru elicoptere Mi-17; 15 vehicule tactice; piese de schimb și echipamente.
Sistemul M142 HIMARS permite lansarea de rachete multiple, ghidate cu precizie. Aceste rachete sunt capabile să lovească o țintă aflată la peste 65 km distanță.
„Anunț astăzi un nou pachet important de asistență de securitate care să furnizeze ajuror critic armatei ucrainene. (...) Acest pachet le va pune la dispoziție noi capacități și armament avansat, inclusiv rachete HIMARS cu muniție de luptă, pentru a-și apăra teritoriul de avansul Rusiei”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.
„Kremlinul a reușit doar să devasteze comunități, să abrutizeze civili, să compromită agricultura Ucrainei și să amenințe securitatea alimentară globală, prin blocarea porturilor ucrainene. Voința curajoaselor forțe ucrainene de a-și apăra țara este admirabilă, iar Ucraina a arătat că nu va fi niciodată supusă de Rusia”, a declarat la rândul său secretarul de stat Antony Blinken.
Moscova a calificat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate drept una „extrem de negativă”. Declarația aparține ministrului adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, care a menționat că astfel va crește riscul unei confruntări directe Rusia-NATO.
Anterior, preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei.
La 9 mai, Joe Biden a semnat legea „Lend-lease” care permite accelerarea trimiterii de echipamente militare Ucrainei, reactivând în acest fel un dispozitiv care datează din cel de-al Doilea Război Mondial.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
