Eurovision Song Contest de anul viitor ar putea fi găzduit în Marea Britanie

17 iunie 2022, 15:44 Muzică 179
Trofeul Eurovision 2022.  Sursa: BBC
Eurovision Song Contest de anul viitor ar putea fi găzduit în Marea Britanie, nu în Ucraina, care sunt câștigătorii ediției din acest an, anunță organizatorii. Decizia a fost luată din cauza problemelor de securitate ca urmare a invaziei ruse.

Într-o declarație de vineri, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) - alianța radiodifuzorilor de serviciu public care conduce Eurovision - a declarat că războiul din Ucraina a făcut imposibilă începerea celor 12 luni de pregătire necesare pentru emisiunea de anul viitor.

EBU a declarat că începe discuții „cu BBC, în calitate de vicecampionat din acest an, pentru a putea găzdui Eurovision Song Contest 2023 în Regatul Unit”.

EBU a anunţat într-un comunicat că a realizat „o evaluare completă şi un studiu de fezabilitate” în colaborare cu televiziunea de stat ucraineană UA:PBC şi cu specialişti externi în contextul invaziei militare declanşate de Rusia în Ucraina.

Comunicatul precizează că Eurovision rămâne „una dintre cele mai complexe producţii TV din lume".

„EBU vrea să mulţumească postului UA:PBC pentru cooperarea sa deplină şi angajamentul său în explorarea tuturor scenariilor posibile în săptămânile care au trecut după victoria obţinută de Kalush Orchestra pe 14 mai la Torino şi îşi exprimă tristeţea şi dezamăgirea că ediţia de anul viitor a concursului nu poate fi organizată în Ucraina", au anunţat reprezentanţii EBU, citați de Agerpres.

„EBU a susţinut UA:PBC într-o gamă diversă de domenii de la începutul invaziei. Ne vom asigura că acest sprijin va continua să se manifeste pentru ca UA:PBC să poată să îşi menţină serviciile indispensabile pe care le furnizează cetăţenilor ucraineni. Ca urmare a acestei decizii şi în concordanţă cu regulamentele şi pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuţii cu grupul BBC, ca reprezentant al ţării clasate pe locul al doilea în acest an, pentru a deveni o posibilă gazdă a concursului Eurovision în 2023 în Marea Britanie. Ne vom asigura că victoria Ucrainei va fi reflectată pe deplin în show-ul de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuţiile pe care le vom purta cu gazda care va fi aleasă", precizează comunicatul publicat de EBU.

Cântăreţul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimat de juriile naţionale la Torino, însă grupul ucrainean Kalush Orchestra a câştigat în cele din urmă concursul din 2022 în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se claseze pe primul loc cu un total de 631 de puncte.

Grupul Kalush Orchestra a devenit unul dintre marii favoriţi ai concursului Eurovision 2022 după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, o acţiune care i-au determinat pe eprezentanţii EBU să excludă Rusia din competiţie.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media